Parallax - suomalaista nykytaidetta Meksikossa

Meksikon pääkaupungissa järjestetään laaja suomalaisen nykytaiteen näyttely Parallax – Geographical Resonances. Lähes kahdenkymmenen Suomessa toimivan alan huipputekijän työt ovat nähtävillä Meksikon yhdessä keskeisimmistä taiteelle varatuista tiloista, Méxicon Laboratorio Arte Alamedassa (LAA) 1.5.–6.7.2014.

Näyttely tuo esiin Meksikoa ja Suomea yhdistäviä asioita. Kyse ei siis ole vain Suomesta ja suomalaisuudesta, vaan Parallaxin tavoitteena on ylittää rajat näiden kahden kansallisuuden välillä.

Elina Juopperi: All that Speak the Language Minus 30, 2010

Näyttely on saanut nimensä filosofi Slavoj Zizekin käsitteestä parallax view, jonka mukaan asioita voi lähestyä monista näkökulmista.

Parallax on osa Suomen Taiteilijaseuran 150-vuotisjuhlavuoden tuotantoa. Laajaan näyttelyyn on valittu teoksia 17 taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä, joista lähes kaikki saapuvat paikan päälle Meksikoon. Vierailunsa aikana heidän haastattelujaan ja suomalaista musiikkia voi kuunnella paikalliselta Ibero 90.9 -radiokanavalta.

Näytteillä on Adel Abidinin, Cleaning Womenin, Veli Granön, Tommi Grönlund & Petteri Nisusen, Kalle Hamm & Dzamil Kamangerin, Minna Henrikssonin, Sasha Huber & Petri Saarikon, IC-98:n, Elina Juopperin, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleisen, Kaisu Koiviston, Erkki Kurenniemen, Antti Laitisen, Puurunen & Pöystin, Seppo Renvallin, Mika Taanilan, Roi Vaaran ja Elina Vainion töitä.

Roi Vaara: Snow Business, 2012

Näyttelyn oheisohjelmistoon kuuluu suomalaisia videoteoksia, elokuvia, lyhytelokuvia ja dokumentteja. Yleisöohjelmaan sisältyy Terike Haapojan interventio Toisten puolue.

Vuonna 2000 avattu Laboratorio Arte Alameda on merkittävä nyky- ja mediataiteen museo, joka sijaitsee 1600-luvun kirkkorakennuksessa Méxicon historiallisessa keskustassa, Alameda-puiston laidalla. Museo on varattu ainoastaan Parallax-näyttelylle 11 viikon ajan.

Elina Juopperi: All that Speak the Language Minus 30, 2010

Näyttelyn tukijat ja yhteistyökumppanit ovat Meksikon valtion kulttuuri- ja taideneuvosto Conaculta sekä Suomesta Visuaalisen taiteen keskus Frame, Suomen Elokuvasäätiö, Taiteen edistämiskeskus, AVEK, Suomen Madridin instituutti ja Suomen Méxicon-suurlähetystö.

Parallax -näyttelyn kuraattorit ovat meksikolainen Giovanna Esposito Yussif ja suomalainen Marketta Haila.

Lisätietoa:

Suomen Taiteilijaseura: http://www.artists.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Laboratoria Arte Alameda
Dr. Mora 7 Col. Centro, México D.F. C.P. 06050
http://www.artealameda.bellasartes.gob.mx(Linkki toiselle web-sivustolle.)
[email protected]
Avoinna tiistaista sunnuntaihin 9:00–17:00



kulttuuri