OECD:n ministerikokous – tuottavuutta, osallistavaa kasvua ja suomalaista puuroa

Pariisissa OECD:n vuosittaisessa ministerineuvoston kokouksessa 1.–2. kesäkuuta käsiteltiin yhteiskuntien ja maailmantalouden suuria haasteita.  Suomi sai erityistä näkyvyyttä kokouksen varapuheenjohtajana.

Ministerikokouksessa Suomea edustivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka ja valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen.

Ministeri Lenita Toivakka. Kuva: Laura Springare.
Ministeri Lenita Toivakka. Kuva: Laura Springare.

Ministeri Toivakka toimi kestävän kehityksen agenda 2030 käsittelevän istunnon päätösosuuden puheenjohtajana. Ministeri johti myös OECD-jäsenmaiden keskustelua, jossa ruodittiin järjestön roolia standardien asettajana, sen jäsenmäärää ja jäsenten profiilia.

Valtiosihteeri Heinonen toimi puheenjohtajana talouden digitalisoitumista, innovaatioita ja yrittäjyyttä käsittelevässä alatyöryhmässä.

Kokouksen pääteemaa – tuottavuus ja tasavertainen talouskasvu – lähestyttiin koulutuksen, uuden tuotantovallankumouksen ja mahdollistavan sääntely-ympäristön näkökulmasta. Maailmantalous on jäänyt matalan kasvun "loukkuun", kansainvälinen kauppa ja investoinnit eivät osoita piristymisen merkkejä ja työttömyys ei hellitä.

Ministerit kehottivat järjestöä etsimään politiikkaratkaisuja, joilla tehostetaan tuottavuutta ja pidetään huolta siitä, että kasvun hyödyt ulottuvat kaikkialle yhteiskuntaan.

Ministerikokouksessa allekirjoitettiin Latvian OECD-liittymissopimus. Maa on järjestön 35. jäsen. Kokouksessa käynnistettiin myös OECD:n Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueellinen ohjelma.

Suomalainen puuro lämmitti OECD Forum 2016 yleisön

Ministerikokouksen yhteydessä järjestettiin OECD Forum 2016, joka on merkittävä taloutta ja yhteiskuntaa käsittelevä kansainvälinen konferenssi.

Forumissa esiintyi tänä vuonna useita suomalaisia huipputason puhujia: ulkomaankauppa- ja kehitysministeriLenita Toivakka, OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi, valtiosihteerit Paula Lehtomäki jaOlli-Pekka Heinonen, hallituksen puheenjohtaja Ole Johansson, Madis Tiik (SITRA), Mari Pantsar (SITRA), Aape Pohjavirta (Funzi), Kati Palsanen (SOS-Lapsikylä ), Marianne Vikkula (Slush), Tuuli Kaskinen (Demos Helsinki) ja Saku Tuominen (HundrED).

Liike-elämää, kansalaisyhteiskuntaa, tutkijayhteisöä ja mediaa maailmanlaajuisesti yhdistävässä tapahtumassa esiteltiin muun muassa Suomi 100 -juhlavuoteen liittyvää koulutusta koskevaa HundrED-hanketta, startup -yritys Funzin mobiilisovellusta oppimiseen ja arktista älyliikenne -konseptia.

Puurobaari. Kuva: Jertta de Mazières.
Puurobaari. Kuva: Jertta de Mazières.

Forumiin "Food from Finland" -kasvuohjelman kanssa yhteistyössä pystytetty suomalainen puurobaari – Arctic Superfood Bar – oli suurmenestys. Kahden päivän aikana kokousväelle tarjoiltiin yhteensä 3000 annosta kaurapuuroa ja marjasmoothieta.

Mia Hurtta

Kirjoittaja on kaupallinen neuvos Suomen OECD-edustustossa

kauppa
kestävä kehitys