Nepalin maanjäristys testaa ulkoministeriön kriisivalmiutta

Nepalissa lauantaina 25. huhtikuuta tapahtunut maanjäristys työllistää ulkoministeriötä. Ulkoministeriö otti sunnuntaina käyttöön kriisinhoitoa varten tilannekuvahuoneensa, josta seurataan Nepalin tilannetta ja tavoitellaan alueella olevia suomalaisia yhteistyössä Kathmandun suurlähetystön kanssa.

Suomen Nepalin-suurlähetystön pihaan Kathmandussa nousi telttoja tilapäismajoitukseksi suomalaisille.

Maanjäristyksen vaikutusalueella on ulkoministeriön tiedossa noin 230 suomalaista, joista kymmenkunta oli maanantaina tavoittamatta. Ulkoministeriö on lähettänyt kolmen hengen konsulikomennuskunnan avustamaan suomalaisia ja helpottamaan Suomen Nepalin-suurlähetystön työtaakkaa.

Konsulikomennuskunta on ulkoministeriön työntekijöiden vapaaehtoinen reservijoukko, joka perustettiin Aasian luonnonkatastrofin tapahtumien jälkeen vuonna 2005. Kriisitilanteen sattuessa ulkoministeriöllä on nopea valmius tarvittaessa lähettää tätä koulutettua lisähenkilökuntaa tukemaan kriisialueen edustustoa sen toimenpiteissä suomalaisten avustamiseksi ja välittömän hädän poistamiseksi.

Konsulikomennuskuntalaisia harjoittelemassa ulkoministeriön pihapiirissä Helsingissä

”Tämäkin katastrofi opettaa meille, että matkustusilmoituksen tekeminen ulkoministeriön verkkosivuilla on tärkeää. Helpointa on tavoittaa ihmiset, jotka ovat kertoneet kaikki mahdolliset tavat, joilla heihin saa yhteyden. Matkustusilmoitukseen kannattaa laittaa kaikki puhelinnumerot, nettiyhteydet ja yhteyshenkilöiden nimet ”, sanoo suurlähettiläs Asko Luukkainen Nepalista.

Matkustusilmoitus on palvelu, jossa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.

Kathmandun-suurlähetystön Facebook-sivuilla on viimeisiä tilannetietoja paikan päältä. Omaisten tiedusteluihin vastaa kpa-10(at)formin.fi tai +358 9 160 55551.

Ulkoministeriö pyytää myös ottamaan yhteyttä, jos on uutta tietoa kriisialueella olevasta suomalaisesta.