Miten ulkosuomalaisen kannattaa hankkia uusi passi?

Uuden passin hankinta kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Ulkosuomalaisen kannattaa ajoittaa uuden passin hankkiminen seuraavaan kotimaan reissuun tai lomaan kohteessa, jossa sijaitsee Suomen edustusto.  

Tarkista passisi voimassaoloaika hyvissä ajoin ennen seuraavaa matkaa. Kuva: svenwerk, Flickr.com, ccby 2.0 Tarkista passisi voimassaoloaika hyvissä ajoin ennen seuraavaa matkaa. Kuva: svenwerk(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), Flickr.com, ccby 2.0

Passia on aina haettava henkilökohtaisesti. Tämä koskee myös lapsia, joilla pitää nykyään olla oma passi. Uuden passin voi hakea hyvissä ajoin, jo ennen kuin edellinen menee vanhaksi. 

Passinhakulomake tulostetaan nykyään suoraan väestötietojärjestelmästä. Jos sinulla on vanhoja tietoja Suomen väestötietojärjestelmässä, ei passinhaku onnistu. Sinun pitää siis ensin päivittää tiedot, ja sen jälkeen tehdä haku uudestaan.

Ulkomailla asuva suomalainen voi Suomessa käydessään hakea passia minkä tahansa paikkakunnan poliisilaitoksella. Kotimaasta passin hakeminen on edullisempaa kuin ulkomailta. Ulkomailla hankittu tavallinen passi maksaa noin 120 euroa, kun taas Suomesta hankittu tavallinen passi maksaa 52 euroa.

Suomessa asioidessasi vältät parhaiten jonot, kun varaat palveluajan poliisille etukäteen osoitteesta www.poliisi.fi/ajanvaraus(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Ajanvarauksen voit halutessasi tehdä myös soittamalla poliisilaitokselle. Huomioi, että useissa poliisin toimipisteissä ajanvaraus on pakollista muissa kuin kiireellisissä lupa-asioissa. Katso tarkempaa tietoa kuntasi poliisilaitoksen sivuilta.

Valmiin passin voi pyytää toimitettavaksi lähimpään R-kioskiin tai Suomen edustustoon. Passin voi hakea myös poliisiasemalta Suomessa.

Suomen kansalaiset voivat jättää passihakemuksen myös Suomen ulkomaan edustustoon missä tahansa päin maailmaa matkustaessaan. Tarkempaa tietoa passinmyöntöpisteistä maailmalla löydät ulkoministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Kiiretilanteissa passia voi hakea myös Helsinki-Vantaan lentokentän liikkuvan poliisin lupapalvelupisteestä. Huomioi, että Helsinki-Vantaan kentän yksikkö palvelee passiasioissa ensisijaisesti lentoaseman kautta kulkevia matkustajia.

Tarkista passisi voimassaoloaika hyvissä ajoin ennen seuraavaa matkaa! Monissa maissa vaaditaan, että passi on voimassa vähintään kuusi kuukautta matkan loppumisen jälkeen.