Minister Stubb på Team Finland-resa till Colombia och Mexiko

Pressmeddelande 97/2013
29.4.2013

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb ska göra en Team Finland-resa till Colombia och Mexiko den 5–9 maj för att främja export och företagens internationalisering. Med på resan följer närmare tjugo företag verksamma inom metallindustrin, maskinteknik, skogsindustrin, säkerhetsbranschen, meteorologi, finansiering, IT- och konsultbranschen. Delegationen är samlad av Finpro. Resan till Mexiko görs tillsammans med Estland. Utrikesminister Urmas Paet leder den estniska företagsdelegationen. Målet med den gemensamma resan är att dra nytta av styrkorna i det finländska och det estniska näringslivet och uppnå synergieffekter.

Marknaden är stor både i Mexiko och i Colombia och det pågår en kraftig tillväxt i länderna. Mexiko är för närvarande världens 11 största ekonomi mätt i köpkraftsparitet. Omsättningen i handeln mellan Finland och Mexiko var 419 miljoner euro år 2012. Finlands export till Mexiko var 236 miljoner och importen 183 miljoner euro. Finlands export till Colombia var drygt 80 miljoner och importen 62 miljoner euro år 2012.

Den finländska delegationen besöker Colombias huvudstad Bogotá. Under besöker träffar minister Stubb bland annat Colombias utrikesminister María Ángela Holguín och andra ministrar. Minister Stubb kommer också att delta i en företagskonferens och hålla en föreläsning vid Universidad de los Andes. Med ministrarna kommer han bland annat att föra samtal om frihandelsavtalet mellan EU, Peru och Colombia som snart träder i kraft. Under besöket uppmärksammas också den finländska diplomatiska beskickning underställd ambassaden i Lima i Peru som kommer att öppnas i Bogotá i år.

I Mexiko besöker delegationen huvudstaden Mexico City. Minister Stubb kommer bland annat att träffa president Enrique Peña Nieto och flera ministrar. Förutom de officiella mötena kommer minister Stubb också att delta i en företagskonferens och hålla ett föredrag vid Universidad Nacional Autónoma de México.

Finländska företag som deltar i resan (en del av företagen är endast med i ett av länderna): AGH Associates, Condenomicon, Conmio, Meteorologiska institutet, Finnvera, Hiab, Noptel, Kekkilä, Kemira, Nike Colombiana/Cargotec, Normet International, Outotec, Pohjola Bank, Rossbach de Mexico (Vaisala & SATEL), Selcast, Simosol, Software Blancco, UPM-Kymmene, Vaisala och Wärtsilä.

Estniska företag som deltar i resan till Mexiko: Alekon Cargo, CF&S Estonia, Chemi-Pharm, Defendec, Enterprise Estonia, Port of Tallinn, Real Systems, Regio, Tavid och Vesimentor.

För mera information: Europa- och utrikeshandelsministerns pressattaché Mari-Kaisa Brander, tfn 040 131 3388, och utrikesrådet Anna Huovila, tfn 0295 351 190, utrikesministeriet