Millennium Youth Camp 2013 - Meksikolainen matematiikkalahjakkuus mukana nuorten tiedeleirillä Suomessa

Tekniikan Akatemian ja Valtakunnallisen LUMA-keskuksen järjestämä Millennium Youth Camp on nuorille 16–19-vuotiaille lahjakkaille nuorille suunnattu tiedeleiri. Tänä vuonna neljättä kertaa järjestetyllä leirillä teemana oli kestävä kehitys.  Viikon kestävälle leirille osallistui 60 nuorta yli kolmestakymmenestä eri maasta. Nidia2

Nuoret on jaettu kymmeneen eri ryhmäänheidän kiinnostuskohteidensa perusteella: ilmastonmuutos, sovellettu matematiikka, elintarviketiede, ICT, materiaalitekniikka, energia, uusiutuvat luonnonvarat... Viikon aikana nuoret selvittävät jonkin aiheen tiimoilta annetun tieteellisen tehtävän. Nuoret tutustuvat myös eri yliopistoihin, Suomen koulutus- ja työmahdollisuuksiin, suomalaisiin yrityksiin sekä tietysti toisiinsa.

Tänä vuonna leirille selvitti tiensä meksikolainen Nidia Obscura Acosta. 18-vuotias, juuri lukion kansainväliseltä linjalta valmistunut kunnianhimoinen nuori on ollut jo vuosia mukana Meksikon kansallisissa matematiikka olympialaisissa, jossa hän myös työskentelee vapaaehtoisena opettaen vähäosaisia nuoria matematiikassa ja biologiassa. Nidia on erityisen kiinnostunut algebrasta, fraktaaleista ja kryptografiasta, eli niin sanotusta salakirjoituksesta.

Tiedeleiriltä Nidialle jäi erityisesti mieleen leirin päättävä gaalatilaisuus sekä yritysvierailu Nokialla. Nokian pääkonttorilla sovelletun matematiikan ryhmä sai muun muassa tutkia eri puhelinmalleja Nokia loungessa ja kuulla designvastaava Markku Ahtisaaren esitystä muotoilusta, yrittäjyydestä ja kestävästä kehityksestä. Helsingin yliopiston päärakennuksessa järjestetyssä juhlavassa päätöstilaisuudessa nuoret kuulivat vuoden 2010 Millennium-teknologiapalkinnon saanutta professori Michael Grätzelin esitelmää väriherkistetyistä aurinkokennoista sekä esittelivät heidän viikon aikana valmistamansa lopputyöt. Millennium Youth Camp2

Tällä hetkellä nuori meksikolainen harkitsee matematiikan opintojen aloittamista Meksikon kansallisessa yliopistossa UNAMissa tai Helsingin yliopistossa, josta lahjakkaille leiriläisille aukeaa opiskelupaikka lähes automaattisesti. Tutkimus- sekä laboratoriotyöstä haaveilevalla Nidialla on siis vaikea päätös ja lupaava tulevaisuus edessä.            

http://www.technologyacademy.fi/events/millennium-youth-camp/(Linkki toiselle web-sivustolle.)