Millennium-teknologiapalkinto fyysikko Stuart Parkinille big datan aikakauden avaamisesta

Tekniikan Akatemia TAF on myöntänyt vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon professori Stuart Parkinille. Parkinin innovaatioiden ansiosta tiedon tallennuskapasiteetti on kasvanut merkittävästi, mikä puolestaan on edistänyt suurten palvelinkeskusten ja pilvipalveluiden, sosiaalisten verkostojen sekä musiikin ja elokuvien verkkolevityksen kehittymistä. Palkintosumma on miljoona euroa.

Professori Stuart Parkinin innovaatioiden ansiosta tiedon tallennuskapasiteetti on kasvanut merkittävästi, mikä puolestaan on edistänyt suurten palvelinkeskusten ja pilvipalveluiden, sosiaalisten verkostojen sekä musiikin ja elokuvien verkkolevityksen kehittymistä.

Professori Parkinin keksinnöt ovat mahdollistaneet magneettisten muistien tallennuskapasiteetin lisäämisen tuhatkertaiseksi. Nykyisin voimme katsella elokuvia verkossa, käyttää sosiaalista mediaa ja etsiä tietoa juuri sen ansiosta, että tieto on tallennettuna palvelimilla sijaitseville magneettisille muistilevyille.

Levyasemia käytetään tallennusvälineenä, sillä ne ovat kustannustehokkaita niissä käytetyn spintroniikan ansiosta. Professori Parkin viittaa arvioihin, joiden mukaan kaikki ihmiskunnan historian aikana kertynyt tieto olisi helposti tallennettavissa maailmassa yhden kuukauden aikana tuotetuille levyasemille.

Kaikki tieto on saatavilla verkossa sen lukemiseen käytetyn pienen, spintroniikkaa hyödyntävän laitteen ansiosta. Nykyaikainen verkkomaailma on mahdollinen pitkälti näiden nanometrien kokoluokkaa olevien magneettisten rakenteiden ansiosta.

Aiempia tekniikan innovaatioista myönnettävän palkinnon saajia ovat olleet muun muassa World Wide Webin luoja Sir Tim Berners-Lee ja eettisen kantasolututkimuksen pioneeri Shinya Yamanaka.

Tämänvuotista voittajaa juhlitaan palkintoseremoniassa Helsingissä keskiviikkona 7. toukokuuta 2014.

Lisätietoa Millennium-teknologiapalkinnosta ja kansainvälisen palkintolautakunnan kokoonpanosta: www.millenniumprize.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)