Meksikosta kodin löytänyt suomalaisnäyttelijä esittää roistoja ja rikollisia valkokankailla ja televisiosarjoissa

Suomalaisnäyttelijä Alexander Holtmann, 39, on luonut uransa Meksikossa erikoistuen roistojen ja rikollisten rooleihin. Vaikka takana on jo 12 vuotta Meksikossa, sydämeltään hän on aina suomalainen.

Miehellä on niin lempeän näköiset kasvot, että on vaikea uskoa hänen uransa perustuvan roistojen ja rikollisten esittämiseen. Méxicossa asuva suomalaisnäyttelijä Alexander Holtmann, 39, kertoo että hänet on kuvauksissa tapettu jokaisella mahdollisella tavalla.

- Heitetty autosta, ammuttu, hirtetty, revitty sydän irti azteekkirituaaleissa. Yhdessä saippuaoopperasarjassa hahmoni murhattiin kolmeen otteeseen, hän nauraa.

Tyypillisesti Alexander Holtmann esiintyy ulkomaalaisten rooleissa aina venäläisistä mafiosoista amerikkalaisiin asianajajiin. Heidän kohtalonsa meksikolaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa on usein karu. Holtmann pitää roolejaan terapeuttisina.

Alexander Holtmann esittää roistoja ja rikollisia valkokankailla ja televisiosarjoissa.

- Niissä voi nähdä ihmiskunnan pimeän puolen ilman, että ottaa itse sitä askelta rajan yli. Joka kerta kun teen uuden hahmon, itselleni tulee yhä selkeämmäksi se, kuka minä itse olen.

Mutta miten ihmeessä suomalaismies päätyi esittämään amerikkalaisia asianajajia ja venäläisiä mafiapomoja meksikolaisiin elokuviin ja televisiosarjoihin?

Ensimmäinen roolihahmo puhui sujuvaa espanjaa, Holtmann ei

2000-luvun taitteessa Helsingin Käpylän lukiosta valmistuneen nuoren silmissä tie Teatterikorkeakouluun tuntui pitkältä ja kiviseltä, minkä johdosta Holtmann katseli alusta alkaen opinahjoja Lontoossa ja Yhdysvalloissa. Lopulta amerikkalaisten värikkäämpi ilmaisu veti puoleensa eurooppalaista eleettömyyttä enemmän ja hän päätyi opiskelemaan Los Angelesiin Stella Adler Academyyn.

Valmistumisensa jälkeen Holtmann katseli töitä niin Suomesta, isänsä kotimaasta Saksasta kuin tyttöystävänsä kotimaasta Meksikosta. Suomessa jalansijan saaminen on vaikeaa ilman Teatterikorkeakoulun kontakteja ja Saksassakin työt jäivät yhteen produktioon. Sen sijaan Meksikossa ura alkoi saada nostetta saman tien.

Nyt vuosia Meksikossa on takana jo 12, mikä välillä paistaa läpi näyttelijän puheenparresta kesken suomeksi tehdyn haastattelun. Välillä hän viljelee sujuvasti "bissen" ja "dösän" kaltaisia sanoja lauseisiinsa. Muutamia kertoja lause katkeaa ja suu jää maistelemaan, mikä mahtaa olla Suomen itänaapurin pääkaupunki Moscú suomeksi tai mikä olisi sopiva käännös sanalle "platform."

Espanjaa Holtmann ei vielä osannut Meksikoon saapuessaan ja ensimmäistä roolityötä tehdessään. Elokuva näki päivänvalon vuonna 2005, ja elokuvassa hänen roolihahmonsa puhui jo sujuvaa espanjaa amerikkalaisaksentilla.

- Minun piti oppia foneettisesti kaikki elokuvan tekstit ulkoa. Jos ohjaaja pyysi improvisoimaan jotain, en pystynyt. Mutta koska olin juuri viettänyt muutaman vuoden Yhdysvalloissa, oikeanlainen aksentti löytyi helposti, Holtmann muistelee.

Kieli kuitenkin tarttui nopeasti ensimmäisten Meksikossa asuttujen vuosien mittaan.

Suoratoistopalvelut ovat pakottaneet televisiokanavia panostamaan laatuun

Näyttelijän työ kulkee sykleissä. Kuvausten väleissä voi olla pitkiäkin ajanjaksoja, jolloin viikot täyttyvät koekuvauksista ja seuraavien projektien etsimisestä. Kun kuvaukset viimein alkavat, tahti on kova.

- Erään venäläisen mafiapomon roolin tehdessäni minulla oli kahden kuukauden ajan töitä maanantaista lauantaihin niin, että heräsin joka aamu viideltä ja pääsin nukkumaan yhden tai kahden aikaan. Aina jos hahmo otti paidan pois, aamulla vietin kolme tuntia maskeeraajalla, joka teki minulle tatuoinnit.

Viimeisimpänä valmistui dokumentaarisella otteella kuvattu Humboldt en Mexico, La mirada del explorador. Elokuva on historiaan sijoittuva tarina Alexander Humboldtista, saksalaisesta maantieteilijästä ja löytöretkeilijästä, joka matkusti Meksikossa 1800-luvun alussa. Humboldtin hahmo oli Holtmannille ennestään tuttu teatterin lavoilta, ja nyt sama tarina siirrettiin valkokankaalle. Seuraavaa rooliaan Holtmann ei vielä tiedä.

Elokuva Humboldt en Mexico on historiaan sijoittuva tarina Alexander Humboldtista.

Holtmannin tähdittämiä elokuvia ja tv-sarjoja on päätynyt levitykseen Meksikon lisäksi ainakin Turkkiin, Romaniaan, Chileen, Argentiinaan, Kolumbiaan, Peruun, Yhdysvaltoihin, Iraniin ja Espanjaan. Suomessa tai muissa Pohjoismaissa hänen töitään ei ole vielä nähty – Netflix-sarjoja lukuun ottamatta. Kansainvälisessä jakelussa Netflixissä on esimerkiksi The Chosen -elokuva, joka kertoo Meksikossa murhatusta Leon Trotskista. Holtmann näyttelee Trotskin sihteeriä, amerikkalaiskommunisti Robert Sheldon Hartea.

Kansainvälisen levityksen tärkein kohdeyleisö on kuitenkin Yhdysvaltojen espanjaa puhuva väestö. Telemundo-kanavan kautta on mahdollista saavuttaa suuret ja nopeasti kasvavat markkinat. Samanaikaisesti uudet jakelukanavat mylläävät alaa niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin. Meksikossa Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden ilmaantuminen markkinoille on haastanut myös televisiosarjoja. B-luokan saippuasarjojen ja vielä joku aika sitten sarjatuotantona tehtailtujen, huumerikollisuudesta kertovien sarjojen kuvaaminen on vähentymään päin.

- Onneksi. Tosin minulle riitti hyvin töistä niitä, huumesarjoissa oli aina joku jenkkiasianajaja tai amerikkalainen paha jätkä mukana. Yhdessä sarjassa tein kaksikin hahmoa, molemmat amerikkalaisia asianajajia.

Muuten Holtmann on tyytyväinen kehitykseen.

- Aiemmin kun muutamilla kanavilla oli monopoliasema, ne eivät aina välittäneet ohjelmien laadusta. Ihmisten tiedettiin katsovan sarjoja ja mainostajien ostavan mainostilaa joka tapauksessa.  Tämä on kovaa vauhtia muuttumassa, kun niin moni maksaa Netflixistä, Amazon Primesta tai muista vastaavista.  Laatuun on panostettava.

"Usein minulta kysytään, milloin menen takaisin Filippiineille tai Philadelphiaan"

Kansainvälisen tuotannon volyymi Meksikossa on hieman vähentynyt, sillä huumerikollisuus on nostanut tuotantoryhmien vakuutusten hintoja. Takavuosina esimerkiksi Mel Gibsonin ohjaamaa Apocalyptoa kuvattiin Veracruzissa ja James Cameronin Titanicia Baja Californiassa.

Moni on myös nähnyt 007 Spectre -elokuvan, jossa nähdään kohtaus kuolleiden päivänä pääkaupunki Méxicossa. Alun perin Holtmannillakin oli elokuvassa sivurooli. Hänen osuutensa ei kuitenkaan päätynyt lopulliseen elokuvaan, vaan se oli leikkausvaiheessa jätetty pois. Näyttelijän unelmarooli olisikin nimenomaan James Bond -elokuvassa.

- Haluaisin olla pääpahis James Bondissa. Sellainen vanhanaikainen, kuten ensimmäisissä Bondeissa. Aiemmin pahikset olivat moniulotteisempia ja karismaattisempia. Kun ne sanoivat, että tämä on ihan paska maailma ja tämä pitää tuhota, niin melkein olin samaa mieltä heidän kanssaan.

Kaikkien ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen Holtmann kertoo aina olevansa sydämeltään ja tavoiltaan suomalainen.  Hän ei esimerkiksi osaa saapua tapaamisiin myöhässä, vaan suomalainen täsmällisyys on juurtunut syvälle.

- Täällä tulen aina olemaan ihonvärini vuoksi gringo, vaikken amerikkalainen olekaan. Meksikossa ei tunneta kovin hyvin Suomea. Usein minulta kysytään, milloin menen takaisin Filippiineille tai Philadelphiaan, ne sekoittuvat niin helposti, Holtmann nauraa.

Entä mitä Holtmann kaipaa eniten Suomesta?

- Saunaa. Kunnon, suomalaista saunaa ja kunnon löylyjä, näyttelijä vastaa hetkeäkään miettimättä.

Teksti: Laura Pylvänäinen
Kuvat: Alexander Holtmann