Meksikon maakatsaus 2025
Meksiko on maailman 12. suurin talous ja korkeasti teollistunut maa. Euroopan unioni oli vuonna 2023 Meksikon toiseksi suurin sijoittaja ja vientimarkkina sekä kolmanneksi suurin kumppani tavaratuonnissa. Meksiko arvostaa Suomea hyvän hallinnon, vähäisen korruption, tasa-arvon, koulutuksen sekä teknologiaosaamisen, innovaatioiden ja ilmastoratkaisujen vuoksi. Positiivinen maakuva merkitsee myötätuulta suomalaisyrityksille. Maan vihreä siirtymä tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisyrityksille muun muassa energia- ja kaivossektorilla. Potentiaalia on myös palvelujen digitalisoimisessa, kyberturvallisuudessa ja kriittisessä infrastruktuurissa.
meksikon suuret markkinat houkuttelevat
Meksiko on teollisuuskeskus, joka on vahvasti kytkeytynyt globaaleihin markkinoihin. Vuonna 2023 Meksiko sijoittui sijalle 21 ulkomaisten investointien määrässä, ja yli 82 prosenttia sen viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin. Nearshoring-trendi on lisännyt Meksikon houkuttelevuutta integroidun sisämarkkinan, kilpailukykyisen työvoiman, vakiintuneiden logistiikkaketjujen ja verokannustimien ansiosta. Vielä ei tiedetä miten kauppasuhteet Yhdysvaltojen kanssa muotoutuvat uuden hallinnon myötä. Meksikon, Yhdysvaltojen ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus (USMCA) on uudelleentarkastelussa vuonna 2026. Viimeistelyä odottava EU–Meksiko-globaalisopimus toisi uusia mahdollisuuksia. Presidentti Claudia Sheinbaum edistää vihreää siirtymää ja pyrkii säilyttämään Meksikon houkuttelevana investointikohteena.
VIHREÄ SIIRTYMINEN JA KESTÄVÄT RATKAISUT
Avauksia on ollut eri toimialoilla kestävästä kaivostaloudesta älykkääseen tuotantoon ja energiaan. Energiatehokkuus on yksi Meksikoa kiinnostavista yhteistyöalueista, ja maassa on myös waste-to-energy-mahdollisuuksia. Kiinnostus kestäviä pakkausratkaisuja, biopohjaisia tuotteita ja maataloustekniikkaa kohtaan kasvaa. Paperiteollisuuden tuotteet ovat yksi suurimmista tuontituotteista Suomesta. Pääkaupunki México ja useat muut osavaltiot ovat päättäneet vähentää kertakäyttömuovin käyttöä, ja monessa osavaltiossa on jo tehty muutoksia lainsäädäntöön.
Meksiko on maailman suurin hopean tuottaja ja yksi suurimmista kullan, kuparin, sinkin ja lyijyn tuottajista. Hallitus on ottanut vahvan otteen kaivostoiminnassa, ja yritysten toimenpiteet ympäristövaikutusten ja vedenkulutuksen minimoimiseksi sekä sosiaalisten haittojen ehkäisemiseksi ovat entistä tärkeämpiä. Suomalaiset ja pohjoismaiset yritykset ovat tunnettuja edistyksellisistä ja laadukkaista tuotteistaan. Energiatehokkuus ja operaatioiden optimisointi ovat prioriteetteja yrityksille. Lisäksi älykkäiden ratkaisujen käyttöönotto ja datan hyödyntäminen avaavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia, myös kyberturvallisuuden näkökulmasta.
DIGITALISAATIO, KYBERTURVALLISUUS JA KRIITTINEN INFRASTRUKTUURI
Meksikon hallitus ajaa kilpailukyvyn varmistamiseksi entistä kattavampaa internetiin pääsyä sekä yhteiskunnan palvelujen ja elinkeinoelämän digitalisointia. Meksiko on pitkälle teollistunut elektroniikan, lääkinnällisten laitteiden sekä autojen ja lentokoneiden valmistuskeskus. Kysyntää on suomalaisille ratkaisuille, kuten älykkäille sähköverkoille, teollisuusinfrastruktuurille ja kyberturvallisuudelle sekä tietoturvalliselle ja kriittiselle infrastruktuurille. Heikentyvä turvallisuustilanne ja valmistautumattomuus kyberhyökkäyksille korostaa tarvetta myös puolustus- ja turvallisuusalan tuotteille ja palveluille.
KOULUTUS
Opetuksessa on suuria tasoeroja koulujen ja alueiden välillä. Kysyntää digitaalisille palveluille on erityisesti yksityiskouluissa, joilla on resurssit ja tahtotila ottaa käyttöön uusia metodeja ja teknologioita.
Ari Mäki, suurlähettiläs