Meksikon kauppa- ja talouskatsaus 1/2018

Meksikon talous kasvoi odotettua myönteisemmin vuonna 2017, ollen  2,1 prosenttia. Inflaatio on kääntynyt laskuun ja inflaatioprosentin ennustetaan palaavan hallituksen tavoitetasolle (2-4 %) vuonna 2018. Meksikon kauppavaje on alin kolmeen vuoteen.

Tavaravienti Suomesta Meksikoon on lisääntyi vuoden 2017 aikana yhteensä 21 prosenttia ja tuonti Meksikosta kasvoi vuonna 2017 6 prosenttia.

Maan politiikassa päähuomio on kesän yleisvaaleissa. Presidentinvaaleissa mielipidetiedusteluja johtaa yhä selvästi vasemmistopuolue Morenan Andrés Manuel López Obrador. Pääoppositioliittouma PAN-PRD:n presidenttiehdokas Ricardo Anaya on noussut selvästi ohi päähallituspuolue PRI:n José Meaden. Kampanjat on kuitenkin vasta pääsemässä täyteen vauhtiin.

Neuvottelut EU-Meksiko -globaalisopimuksen uudistamisesta ja Naftan uudistumisesta ovat käynnissä. Tyynenmeren alueen kumppanuussopimus CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) on tarkoitus allekirjoittaa 8. maaliskuuta.

Makrotalous

Meksikon talous kasvoi odotettua myönteisemmin vuonna 2017. Talouskasvu oli  2,1 prosenttia, jota tuki erityisesti yksityisen kulutuksen kasvu ja viennin hyvä veto. Vaikka talouskasvu oli edellisvuotta heikompi (2,3 %), lukema ylitti kuitenkin vuodelle annetut ennusteet, joissa arvioitiin talouden kasvavan maksimissaan 1,7 prosenttia. Meksikon valtionvarainministeriö arvioi vuodelle 2018 2-3 prosentin kasvua. The Economist Intelligence Unit puolestaan ennustaa 1,9 prosentin kasvua kuluvalle vuodelle ja 2,5 prosentin kasvua vuodelle 2019. Epävarmuustekijöitä talouskasvulle tuovat Nafta-neuvotteluiden tulevaisuus sekä kesän 2018 yleisvaalit.

Inflaatio kääntyi laskuun alkuvuodesta 2018. Kansallisen tilastokeskuksen mukaan inflaatioprosentti laski joulukuun 6,8 prosenttista 5,51 prosenttiin tammikuussa. Inflaation ennustetaan palaavan hallituksen tavoitetasolle (2-4 %) vuonna 2018.

Peson arvossa ei ole juurikaan tapahtunut muutoksia viime kuukausien aikana. Tammikuun lopussa peson arvo oli 1 USD: 18,67 MXN. Analyytikot odottavat, että peson arvo tulee kevään aikana heilahtelemaan johtuen vaaleista, Nafta-neuvottelujen epävarmasta tulevaisuudesta sekä Yhdysvaltain korkopolitiikasta. Suuria muutoksia ei kuitenkaan odoteta.

Keskuspankki nosti jälleen viitekorkoa. Meksikon keskuspankki nosti helmikuussa viitekorkonsa 7,5 prosenttiin. Edellinen 25 pisteen nosto tehtiin joulukuussa. Nostoilla on pyritty hillitsemään inflaatiota ja vakauttamaan peson arvoa. Arvioiden mukaan uusia viitekoron nostoja ei ole tulossa lähikuukausien aikana.

Kuluttajien luottamustalouteen heikkeni hieman. Meksikon tilastokeskuksen (INEGI) mukaan kulutusluottamusindeksi laski 0,2 prosenttia vuoden lopussa ja on nyt 88,6. Indeksin arvioidaan edelleen laskevan vuoden 2018 aikana johtuen talouden epävarmuustekijöistä.

Työttömyyson edelleen laskussa. Työttömyysprosentti laski joulukuussa 3,1 %:iin.

Kauppavaje alin kolmeen vuoteen. Meksikon kauppataseen alijäämä oli joulukuussa 157 miljoonaa dollaria. Tavaravienti kasvoi joulukuussa 7,9 prosenttia (35,82 miljardia dollaria) ja tuonti kasvoi 8,4 prosenttia (35,98 miljardia dollaria). Kokonaisuudessaan vienti kasvoi 9,5 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna ja tuonti 8,6 prosenttia.

Politiikka, ihmisoikeudet ja turvallisuus

Päähuomio on heinäkuun yleisvaaleissa. Presidentinvaaleissa mielipidetiedusteluja johtaa yhä selvästi vasemmistopuolue Morenan Andrés Manuel López Obrador (”AMLO”). Pääoppositiopuolueen PAN-PRD:n presidenttiehdokas Ricardo Anaya on noussut selvästi ohi päähallituspuolue PRI:n José Meaden. PRI:n ehdokkaan mahdollisuuksia heikentää nykyisen presidentti Peña Nieton alhaiset kannatusluvut (26 %). Tyytymättömyyttä on etenkin PRI-hallinnon toimintaan korruption torjumiseksi, turvallisuustilanteen parantamiseksi sekä hallituksen USA-politiikkaan. López on ehdolla kolmatta kertaa (2006 ja 2012). Kampanjat on kuitenkin vasta pääsemässä täyteen vauhtiin ja kilpailutilanteen arvioidaan kiristyvän.

Analyytikkojen arvioiden mukaan vaaleilla ei tule olemaan merkittäviä muutoksia Meksikon talouspolitiikan suuntaan. Lopéz on ollut retoriikassaan aikaisempia vuosia hillitympi ja pitänyt esillä korruption torjumisen merkitystä kestävän talouskasvun saavuttamisessa. Lisäksi hän on korostanut, että hallintonsa tulisi jatkamaan läheisiä suhteita Yhdysvaltojen kanssa. Nafta-sopimuksen kaatuminen ei olisi hänen mielestään maalle katastrofi, vaan Meksikon tulisi siinä tapauksessa lisätä kauppaa Euroopan ja Aasian maiden kanssa. On kuitenkin mahdollista, että Lopéz tulisi tekemään muutoksia talousreformeihin ml. energiareformiin. Suurten muutosten tekemistä vaikeuttaisi se, että mikäli Lopéz voittaisi vaalit, Morena-puolueella ei kuitenkaan tulisi olemaan enemmistöä maan kongressissa (PRI:n uskotaan säilyttävän suurimman puoleen asema ja PAN:in toiseksi suurimman).

Turvallisuustilanne on huolestuttava. Murhatilastojen mukaan vuosi 2017 on maan synkin siitä lähtien kun uhrilukuja alettiin kerätä vuonna 1997. Meksikossa tilastoitiin vuoden aikana yhteensä 29 168 henkirikosta. Murhien määrä on silti Meksikossa pienempi kuin useassa muussa Latinalaisen Amerikan maassa. Yhteensä 11 toimittajaa murhattiin vuonna 2017 Artikla 19 –järjestön mukaan. Kuluvan vuoden aikana on murhattu kaksi toimittajaa.

Kaupan ja talouden uutisia

Suomen vienti nousussa. Tavaravienti Suomesta Meksikoon on lisääntyi vuoden 2017 aikana yhteensä 21 prosenttia (viennin arvo 301 MEUR) ja tuonti Meksikosta kasvoi vuonna 2017 6 % (tuonti oli 218 MEUR). Suurimpia vientituoteryhmiä olivat koneet ja niiden osat (88 MEUR), paperiteollisuuden tuotteet (82 MEUR), sekä optiset, mittaus- ja lääketieteelliset laitteet (41 MEUR). Merkittävimpiä tuoteryhmiä tuonnissa olivat ajoneuvot (74 MEUR) ja sähkölaitteet (29 MEU).

Neuvottelut EU-Meksiko -globaalisopimuksen uudistamisesta käynnissä. EU:n ja Meksikon välisen globaalisopimuksen uudistamista koskevien neuvottelujen yhdeksäs kierros käytiin Meksikossa helmikuun puolessa välissä. Neuvotteluissa on saavutettu paljon edistystä ja sopimukseen on päästy useista luvuista koskien esimerkiksi valtiontukia, hyviä sääntelykäytäntöjä, kauppaa ja kestävää kehitystä sekä kaupan teknisiä esteitä.

Neuvottelut jatkuvat tiiviinä Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan välisen Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftan uudistamisesta. Parhaillaan on menossa seitsemäs neuvottelukierros. Neuvotteluissa on menty eteenpäin. Muun muassa tullia ja kauppaa koskevissa asiakohdissa ollaan pitkällä ja korruptiota koskeva luku on saatu päätökseen. Vaikeita kohtia ovat puolestaan autoteollisuus ja alkuperäsäännöt. Analyytikkojen mukaan neuvotteluja ei tulla saamaan päätökseen alkukeväästä, mutta lopputuloksen suhteen ollaan optimistisia.

Tyynenmeren alueen kumppanuussopimus CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) on tarkoitus allekirjoittaa 8.3.2018. Sopimuksessa on mukana 11 Tyynenmeren alueen valtiota, ml. Australia, Brunei, Chile. Japani, Kanada, Malesia, Meksiko, Peru, Singapore, Uusi-Seelanti ja Vietnam. CPTPP pohjautuu pitkälti vuonna 2016 allekirjoitettuun Tyynenmeren vapaakauppasopimukseen, josta Yhdysvallat irtaantui viime vuonna.

Matkailijoiden määrä Meksikossa on vähentynyt. Meksikon tilastokeskuksen mukaan matkailusektori supistui 2,2 % viime vuoden kolmannella neljänneksellä. Turismi on Meksikolle erittäin tärkeä sektori ja muodostaa 16 % maan BKT:sta. Syynä matkailijoiden vähentymiseen arvioidaan olevan kasvava rikollisuus. Lisäksi syksyn maanjäristyksien arvellaan vähentäneen matkailua Meksikoon.

Tapahtumat

The Comparative & International Education Society Conference (TCIESC), 25.3.-29.3.2018, Mexico City

Metalforming Technology Conference, 11.-12.4.2018, Guadalajara

GESS Mexico 2018 (Global Educational Supplies and Solutions Mexico), 18.-20.4.2018, Mexico City

Expo Seguridad, 24.-26.4.2018, Mexico City

MIREC Week (aiheet: energia / uusiutuva energia), 21.-25.4.2018, Mexico City

Residuos Expo (aiheet: jätteenkäsittely / waste-to-energy), 7.-9.11.2018, Guadalajara