Meksikolainen Suomessa, osa III

"Kaipaatko Suomea?" minulta kysytään jatkuvasti palattuani kolmen viikon matkalta Suomesta. Olin Meksikon edustaja Foreign Correspondents' Programme (FCP) -ohjelmassa vuonna 2015, jonka Suomen hallitus aloitti 25 vuotta sitten tarjotakseen nuorille toimittajille eri puolilta maailmaa mahdollisuuden tutustua Suomeen sen politiikan, talouden, kulttuurin, ruoan, taiteen ja elintapojen kautta.

- "Joka päivä", vastaan.

Työ media-alalla

Kaikki me ohjelmaan osallistuneet journalistit pääsimme muutamaksi päiväksi töihin suomalaisiin medioihin. Jotkut olivat MTV:llä (jolla ei ole yhteyttä samannimiseen musiikkikanavaan), toiset Helsingin Sanomilla, Iltalehdellä, tai minun tapaani YLEllä. YLE on julkinen televisio- ja radioyhtiö, jolla on uutisia paitsi suomeksi, myös englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi ja saameksi. Saami on yksi Suomen kotoperäisistä kielistä.

Työskentely YLE:llä oli yksi FCP-ohjelman hienoimmista kokemuksista, sillä se tarjosi mahdollisuuden nähdä, miten journalismia tehdään maassa, joka on täysin erilainen kuin kotimaani.

Se opetti muun muassa, mitä teemoja priorisoidaan, onko digiprojekteja, ketkä katsovat televisiota, kuuntelevat radiota ja lukevat sanomalehtiä.

Kuva: Mohammad Alfaraj

Kuva: Mayra Zepeda

Suomen maut

Teurastamon alue Helsingissä sai nimensä paikalla vuonna 1933 toimineesta teurastamosta. Vuosia myöhemmin se muuntui ravintoloiden, kahviloiden ja jäätelökioskien alueeksi. Vierailumme Flavour Studio –nimisessä ravintolassa oli sekä herkullinen että hauska. Maistelimme suomalaisia ruokia ja jopa valmistimme niitä itse! Valmistimme poronkäristystä perunamuusin ja karamellisoidun sipulin kera sekä paria erilaista jälkiruokaa, joissa oli juustoa, kermaa ja marjoja.

Helsingin, Turun, Hyvinkään ja Ahvenanmaan kaduilla kokeilimme kaikkea, mitä suomalaiset syövät ja juovat päivittäin: lukuisista kahvilitroista karjalanpiirakoihin, korvapuusteihin, erilaisiin järvikaloihin sekä silliin, joka oli suosikkini. Lisäksi maistoimme kaurapuuroa marjoilla, lohileipiä, mustikkapiirakkaa (siitä emme saaneet tarpeeksemme matkan aikana), ruisleipää ja pelottavaa salmiakkia eri muodoissaan. Salmiakkijäätelö on herkullista!

Osallistuimme myös ravintolapäivään, jolloin Helsingin kadun täyttyvät kokkaavien suomalaisten katukojuista, jollaisia kuka tahansa voi perustaa. Niissä myös monet ulkomaalaiset esittelevät kotimaidensa ruokia.

Osta ruokaa ja juomaa, istu nurmikolle syömään, jaa löytösi muiden kanssa, toista.

Kuva: Mayra Zepeda

Kuva: Mayra Zepeda

Kuva: Mayra Zepeda

Supisuomalainen kokemus: viikonloppu isäntäperheessä

Jaakko Jokio sekä Annukka ja Henrik Lyra toivottivat minut tervetulleeksi valtavalle kesämökilleen Hyvinkäällä, joka sijaitsee Helsingistä pohjoiseen. Tämä oli paras tilaisuus viettää aikaa suomalaisten kanssa juttelemalla, kokkaamalla, nauramalla sekä jakamalla kokemuksia ja kysymyksiä niin Suomesta kuin Meksikostakin. Joimme oli viiniä, kotikaljaa ja hieman tequilaa. Yöllä menimme puutarhaan katsomaan tähtiä, sitten saunaan ja lopulta ulos vilvoittelemaan ja kuivattelemaan. Juttelimme rehellisesti asioista, joita kotimaissamme tapahtuu.

Uuteen maahan tutustuu parhaiten lähestymällä sen ihmisiä.

http://fcp.finland.fi/summer-cottage-sauna-good-food-and-wonderful-talks-the-ultimate-finnish-experience/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kuva: Mayra Zepeda

Kuva: Mayra Zepeda

Kuva: Mayra Zepeda