Meksikolainen Suomessa, osa II

"Kaipaatko Suomea?" minulta kysytään jatkuvasti palattuani kolmen viikon matkalta Suomesta. Olin Meksikon edustaja Foreign Correspondents' Programme (FCP) -ohjelmassa vuonna 2015, jonka Suomen hallitus aloitti 25 vuotta sitten tarjotakseen nuorille toimittajille eri puolilta maailmaa mahdollisuuden tutustua Suomeen sen politiikan, talouden, kulttuurin, ruoan, taiteen ja elintapojen kautta.

- "Joka päivä", vastaan.

Aikaa musiikille

Musiikkia, tanssia, muutama olut, lepohetki ruohikolla tai pehmeällä tuolilla, taidenäyttelyt, elokuvat, herkullinen ruoka, jätteiden kierrätys… tätä kaikkea oli Flow-festivaali. Flow järjestetään Helsingissä joka vuosi upealla paikalla – Suvilahden voimala-alueella, joka sykki elämää punaisten pallojen, värivalojen, ruoka-autojen, skeittipuiston, sinisten telttojen ja välkähtelevien diskopallojen ympärillä.

Flow-viikonloppu oli täydellinen hetki syventää ystävyyttä ohjelmakavereiden kanssa ja jakaa se täydellinen ihastus, jonka Belle & Sebastian, Pet Shop Boys ja The War on Drugs minussa synnyttivät. Pääsimme myös löytämään uusia suomalaisia suosikkeja kuten Reino Nordinin ja Reginan. Parasta oli tanssia hyvässä seurassa loppuun asti.

Kuva: Mayra Zepeda
Kuva: Mayra Zepeda
Kuva: Mayra Zepeda

Vierailu Ahvenanmaalle

Ahvenanmaa on Suomen ja Ruotsin välissä, ja siellä asuu vain 28 500 ihmistä. Sinne päästäksemme meidän oli hypättävä laivaan, mikä oli yksi hienoimmista FCP:n tarjoamista kokemuksista. Kuuden tunnin ajan nautimme laivan tarjoamista mahdollisuuksista, mutta parasta oli kannella. Kuuma kahvi kädessä, kansituolissa istuen nauttien auringosta. Samaan aikaan hieman väristen viileästä, jota ei voi niillä leveysasteilla olla tuntematta kesälläkään.

Näkyvissä oli vain merta, puiden täyttämiä saaria ja yksittäisiä puutaloja. Maisema oli hypnotisoiva.

Ahvenanmaa on mielenkiintoinen, koska se kuuluu Suomeen, mutta on samalla ruotsinkielinen itsehallintoalue. Vierailullamme Ahvenanmaan itsehallintotalolla pääsimme kyselemään ja kuuntelemaan heidän ajatuksiaan itsehallintoalueen toiminnasta, joka parhaillaan kohtaa taloudellisia haasteita. Keskustelimme myös sosiaaliturvajärjestelmästä alueella, jonka väestö vanhenee jatkuvasti.

Gröna Uddenin leirintäalueella Ahvenanmaalla pääsimme kokeilemaan yhtä suomalaisen kulttuurin keskeisintä asiaa, saunaa. Lämpiminä suoraan saunasta sukelsimme Itämereen uudelleen ja uudelleen. Huudahdin jännityksestä ja pienestä kirpaisusta aina veteen mennessämme, koska vesi oli liian kylmää meksikossa asuvalle.

Saunan jälkeen kehoon virtasi todella levännyt olo.

Kuva: Mayra Zepeda
Lauttamatkalla
Kuva: Mayra Zepeda
Kuva: Mohammad Alfaraj
Kuva: Mayra Zepeda

 Tarina jatkuu...