Kunniakonsulina Veracruzissa

Kunniakonsulit-juttusarjamme kolmas osa esittelee Enrique De la Fuenten, joka toimii Suomen kunniakonsulina Veracruzin osavaltiossa. Lue millaisena kunniakonsuli näkee suomalaien työfilosofian sekä miksi häneltä melkein jäi väliin tapaaminen tasavallan presidentin kanssa.

Kuva: Enrique De la Fuente
Anne Lammila, entinen Meksikon suurlähettiläs ja Enrique De la Fuente.

Enrique De la Fuente Quinzaños toimii Suomen kunniakonsulina Veracruzissa. Sosiaalinen, sitoutunut, hyvin verkostoitunut ja ihmisiin tutustumisesta pitävä mies pitää näitä ominaisuuksia avaintekijöinä minkä tahansa päämäärän saavuttamisessa ja kokee, että toisilta voi aina oppia jotakin uutta. Koulutukseltaan de la Fuente on vero-oikeuteen erikoistunut asianajaja, ja myös työurallaan hän on vahvasti suuntautunut kansainväliseen kauppa- ja tullilakiin. Työkokemusta hänelle kertyi niin julkiselta sektorilta kuin kansainvälisestä konsulttiyrityksestä, kunnes De la Fuente kahdeksan vuotta sitten ryhtyi työskentelemään perheensä omistamalle Consorcio de la Fuente -liikeyhtymälle, joka tarjoaa neuvontaa, konsultointia ja kokonaisratkaisuja logistiikkaan, ulkomaankauppaan ja tulliin. De la Fuenten vapaa-aika kuluu perheen ja ystävien parissa, minkä lisäksi hän harrastaa mm. golfia, jalkapalloa, elokuvia ja musiikkia. Suurimmaksi intohimokseen hän kuitenkin mainitsee matkailun.

Kuva: Enrique De la Fuente
OficinaDelaFuente

Kunniakonsulina työskentelystä de la Fuente kiinnostui alun perin tutustuttuaan pohjoismaisiin yrityksiin, joissa hänen huomionsa kiinnittyi työfilosofiaan, jolle tyypillistä oli läpinäkyvyys ja rehellisyys. Hän halusi tutustua tähän lähestymistapaan, joka heijastelee kaupankäynnin ympäristössäkin suomalaista tapaa ajatella. Lisäksi De la Fuente oli teknologiafanina pannut merkille Suomen saavutukset innovaatioissa ja suomalaisten start-upien saaman näkyvyyden alan medioissa. "Koin kiehtovaksi tutustua tapaan, jolla tämä maa – aivan päinvastaisessa ympäristössä kuin Meksiko – on onnistunut saavuttamaan vaurautta ja sivistystä", De la Fuente kertoo.

De la Fuenten toiminta-alueella Suomea ei kuitenkaan yleisesti tunneta tai eroteta muista Pohjoismaista kovin hyvin. Kuitenkin alueelta löytyy pieni ryhmä, joka tuntee niin Suomen maantieteellisen sijainnin kuin saavutukset esimerkiksi koulutuksen, musiikin, teknologian, urheilun, innovaation, arkkitehtuurin tai designin alalla. Kunniakonsulin työssään De la Fuente toimii monipuolisesti suurlähetystön tukena ja yhteyshenkilönä niin maahanmuuton, oikeusasioiden kuin kaupankäynnin alalla. "Mielenkiintoisinta kunniakonsulin työssäni on tutustuminen ihmisiin ja ammattilaisiin, joiden kautta on mahdollista luoda siltoja, jotka hyödyttävät suomalaisten yritysten kaupankäyntimahdollisuuksia Meksikossa", De la Fuente kertoo.

Potentiaalisia vierailukohteita Veracruzista löytyy niin bisnesmatkaa kuin turismiakin silmällä pitäen. De la Fuenten mielestä "Solo Veracruz es bello" – vain Veracruz on kaunis – sananlasku kiteyttää oleellisen. Alueelta löytyy esimerkiksi paljon teollisuutta ja rannikolta useita teollisuussatamia. Vapaa-ajan mahdollisuudet ovat kattavat niin Veracruzin suurkaupunkialueella kuin muualla osavaltiossakin: De la Fuente kertoo osavaltiosta löytyvän niin rantaa, arkeologisia kohteita, viehättävää ja monipuolista luontoa kuin maalauksellisia pieniä kyliä. Lisäksi erilaiset extreme-lajit ovat suosittuja Nautla-, Actopan- ja La Antigua-jokien kauniissa maisemissa. "Jos matka suuntautuu osavaltion pohjoisiin osiin kuten El Tajínin arkeologiselle alueelle, kannattaa myös pysähtyä vierailulle El Raudaliin merikilpikonnien suojelupuistoon, jossa myös eräs suomalainen on omistanut elämänsä suojeulutyölle", De la Fuente vinkkaa.

Veracruzin kunniakonsuli on päässyt myös vierailemaan Suomessa keväällä 2013 Latinalaisen Amerikan kunniakonsulien kokouksen yhteydessä. Kokoukseen kuului myös tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Tapaamiseen liittyy hauska tarina, sillä koko tapaaminen Niinistön kanssa oli jäädä De la Fuentelta välistä.

Kuva: Enrique De la Fuente
DelaFuente
Sauli Niinistö, Enrique Peña Nieto ja Enrique De la Fuente.

Tuolloin tuoreen kunniakonsulin matkajärjestelyitä Meksikossa hidastivat vielä senaatissa jumissa ollut kunniakonsuliaseman vahvistaminen, kulminoituneet työkiireet ja juuri ennen Helsingin matkaa pidettyjen omien häiden järjestelyt. Helsingissä aiempien viikkojen stressi aiheutti flunssan, ja presidentin tapaamisen aamuna De la Fuente huomasi kiireen keskellä unohtaneensa pakata solmion, eivätkä kaupatkaan olleet vielä auki. "Ajattelin jo perua osallistumiseni ja esittää pahoitteluni järjestäjille, kunnes hotellin aamupalalla tutustuin uruguaylaiseen kollegaan, joka vain muutama sekunti tutustumisemme jälkeen pelasti minut tästä haaksirikosta tarjoutuen lainaamaan minulle solmiota." Niinpä vasta nimetty ja avioitunut kunniakonsuli pääsi kuin pääsikin tapaamaan presidenttiä, karmeassa flunssassa ja lainasolmio kaulassaan. "Kun saavuimme paikalle ja pääsimme ulos bussista, hämmästyksekseni ensimmäiset kohtaamani kasvot olivat presidentin. Hän otti meidät vastaan lämpimästi ja vilpittömästi jättäen sivuun kaikki poliittiset protokollat, joihin me latinalaisamerikkalaiset olemme tottuneet", De la Fuente kertoo.