Kunniakonsulina Tijuanassa

Luis C. Astiazarán toimii Suomen kunniakonsulina Tijuanassa, Baja Californian osavaltiossa Pohjois-Meksikossa. Viimeiset 23 vuotta hän on tehnyt töitä perheyrityksessä mediatalon johtotehtävissä. Viime aikoina hän on keskittynyt myös kestävään kalankasvatukseen. Vapaa-aikansa Astiazarán viettää perheen ja ystävien kesken sekä urheilun parissa. Hän pitää musiikin kuuntelusta ja myös sen tulkitsemisesta.

Astiazaránille kunniakonsulaattina työskentely on nimensä mukaisesti kunnia. Hän on erittäin mielissään siitä, että hänellä on ollut mahdollisuus tutustua meksikolaisesta kulttuurista paljolti eroavaan kulttuuriin.

- Lisäksi on hienoa, jos voin tehdä suomalaisten oleskeluun Baja Californiassa positiivisen vaikutuksen ja auttaa mikäli heillä on avuntarvetta. Lisäksi työssäni näen tärkeänä, että ylläpidämme meksikolaisille hyvää Suomi-kuvaa, sitä varten kunniakonsulit ovat.

Tijuanassa ja Baja Californian alueella, kuten koko Meksikossa, Astiazarán mainitsee Suomen olevan tunnettu korkean tason teknologian maana, jonka koulutus on huippuluokkaa. Myös suomalainen metsäteollisuus sekä design ja laadukas votka ovat meksikolaisille tuttuja. Lisäksi vähäinen korruptio ja koulutuksen laatu ovat asioita, jotka ihmiset yhdistävät Suomeen.

Omalta alueeltaan Astiazarán kertoo löytyvän paljon aktiviteetteja ja näytettävää. Hänen mukaansa pohjoismeksikolaiset ovat tunnettuja avoimuudestaan ja ystävällisyydestään. Myös pohjoisen ruokakulttuuri on hyvin rikasta, joten sitä kelpaa esitellä suomalaisille vieraille. Lisäksi alueella voi harrastaa paljon erilaisia aktiviteetteja, kuten nähdä valaita, patikoida, vierailla metsästysmaatiloilla, harrastaa urheilukalastusta ja autourheilua sekä käydä viinitarhoilla.

- Luonto täällä on ainutlaatuista ja meillä on etuoikeus nauttia Jacques Cousteaun sanoin "maailman akvaariosta", Kalifornianlahdesta, jonka alueelta löytyy paljon erilaisia lintuja, merieläimiä ja nisäkkäitä.

Taloudellisesti katsottuna alue hyötyy siitä, että se on Yhdysvaltojen rajanaapuri, kertoo Astiazarán. Alueella on paljon osaavaa lääke-, sähkö- ja avaruusteknologian työvoimaa. Rajaliikenne alueella on vilkasta. Astiazarán haluaa muistuttaa lukijoita siitä, että alueella matkailevien ja muiden toimijoiden olisi hyvä muistaa molempien maiden lainsäädäntö ja vaatimukset (luvat, viisumit yms.) koskien rajalla liikkumista, jotta oleskelusta tulisi mahdollisimman miellyttävä.