Suomen kunniakonsulina Cancúnissa

Suomen kunniakonsulit Meksikossa esittelevän juttusarjan neljännessä osassa esittelemme María Eli López Reyesin, joka toimii Suomen kunniakonsulina Quintana Roon ja Yucatánin osavaltioissa. Lue, mistä Suomi parhaiten tunnetaan Kaakkois-Meksikossa, joka on myös suomalaisten suosima lomakohde!

Kuva: María Eli López Reyes
Cancun1

Maria Eli López Reyes on toiminut Suomen kunniakonsulina Quintana Roon ja Yucatánin osavaltioissa vuodesta 2004. Kunniakonsulaatti sijaitsee Cancúnin kaupungissa, lähellä suomalaisten suosimia Riviera Mayan rantakohteita. López Reyes on ammatiltaan asianajaja, ja hän on toiminut 10 vuotta julkisena notaarina Cancúnissa. Tällä hetkellä hän on virkavapaalla notaarin työstään ja toimii Meksikon sosiaaliturvainstituutin vapaaehtoisohjelman johtajana projektissa, jossa tarjotaan tukea instituutin etuisuuksia saaville. Vapaa-aikansa López Reyes omistaa perheelleen, ja lisäksi lukeminen on yksi hänen tärkeimmistä harrastuksistaan.

Jo ennen vuotta 2004 López Reyes oli seurannut kunniakonsulin työtä sivusta, sillä

Cancun2

hänen isänsä toimi Suomen kunniakonsulina. Hänen isänsä joutui kuitenkin jättämään kunniakonsulin tehtävänsä tultuaan valituksi kansanedustajaksi. Silloinen Suomen suurlähettiläs Ilkka Heiskanen ehdotti, että López Reyes jatkaisi hänen seuraajanaan. "Se oli minulle suuri kunnia, ja siitä lähtien olen pitänyt kunniakonsulin toimea etuoikeutena", kertoo López Reyes. Suomen kunniakonsulina toimiessaan López Reyes tukee Suomen kansalaisia, mikäli nämä alueella matkustaessaan kohtaavat ongelmia, ja tarvittaessa myös auttaa läsnäolollaan paikallisviranomaisten edessä. Lisäksi hän auttaa suurlähetystöä levittämään tietoa Suomesta ja suomalaisen kulttuurin rikkauksista.

Quintana Roon ja Yucatánin alueella Suomi tunnetaan López Reyesin mukaan maana, jolla on kansainvälisten vertailujen mukaan yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä. Lisäksi Suomeen yhdistetään usein innovaatio, rehellinen ja läpinäkyvä hallinto sekä kansalaisten korkea elämänlaatu. Suomen luonnonrikkauksista erityisesti metsät tunnetaan Meksikossa. Cancúnin ja Suomen olosuhteet ovat kuin yö ja päivä, sillä Kaakkois-Meksikossa Karibianmeri on turkoosi ja lämmin ympäri vuoden, ja ilmanlämpötilakin pysyttelee yleensä 30 asteen tuntumassa. Varsinaisesta talvesta suomalaisittain määriteltynä ei siis ole alueella tietoakaan. Kuitenkin pohjoisen talvi ja Lappi tunnetaan alueella joulupukin kotipaikkana.

Kuva: María Eli López Reyes
Cancun3

Karibianmeren puoleisessa Meksikossa turismin tärkein kausi on joulukuusta helmikuuhun – siis silloin, kun Suomessa talvi on kylmimmillään. "Keskimäärin 2000 suomalaista turistia saapuu vuosittain Quintana Roon alueelle. Suurin osa heistä tulee matkanjärjestäjien kautta, minkä takia minulla valitettavasti vain harvoin on mahdollisuus kertoa heille kaikista luonnonnähtävyyksistä ja arkeologisista kohteista, joita kotialueellani on", sanoo López Reyes.

Parhaimpina kokemuksina kunniakonsulin urallaan López Reyes mainitsee työmatkan Helsinkiin sekä presidentti Sauli Niinistön tapaamisen. Helsingissä López Reyes tapasi Suomen valtiojohtoa sekä muita Meksikon ja Väli-Amerikan kunniakonsuleita. Niinistön hän tapasi myös, kun tämä kävi valtiovierailulla Meksikossa viime vuoden toukokuussa.