Koronavirusuutiset Meksikossa

Koronavirusuutiset Meksikossa

Meksikossa koronavirus leviää yhä voimakkaasti, tartuntoja on paljon. Meksikoon ei ole asetettu maahantulokieltoa tai pakollista karanteenia ja lentoliikenne jatkuu. Rajoitteiden purku tai niiden tiukentaminen tapahtuu kunkin alueen tilanteen mukaisesti.

Maahantulosäännökset

Meksikon viranomaiset eivät ole aseteteet maahantulokieltoa, mutta maarajat Yhdysvaltoihin, Belizeen ja Guatemalaan on suljettu turistimatkailijoilta.

Kaupallisia lentoja on vähennetty, mutta reittivaihtoehtoja löytyy kohtalaisesti eri lentoyhtiöiltä. Lentokentällä voidaan saapuville matkailijoille tehdä terveystestejä.

Kaikkien lentomatkustajien tulee täyttää ennen kentälle saapumista tämä sähköinen lomakeLinkki toiselle web-sivustolle., (“Cuestionario de Identificación de Factores de Riesgo en Viajeros”), jossa kartoitetaan matkustajan COVID19-riskitekijät. Meksikon sisäisillä lennoilla lomake on saatavilla myös paperiversiona. Lomakkeen kielet ovat englanti ja espanja.

Liikkuminen

Meksikon liittovaltion viranomaiset eivät ole asettaneet karanteenipakkoa tai ulkonaliikkumiskieltoja. Ihmisiä kehotetaan välttämään kaikkea tarpeetonta liikkumista kodin ulkopuolella. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä kehotetaan hyvin voimakkaasti olemaan poistumatta kotoa. Liittovaltion viranomaiset eivät ole määränneet pakkotoimenpiteitä eikä kehotuksien noudattamista valvota aktiivisesti.

Osavaltioissa on eri asteisia ulkonaliikkumiskieltoja, tiukempia rajoituksia ja valvontatoimenpiteitä. Jotkut yhteisöt ovat asettaneet tiesulkuja estääkseen ulkopuolisia pääsemästä alueelleen. 

Liittovaltio on laatinut suunnitelman rajoitusten purkamisesta, jonka mukaisesti edetään kohti ”uutta normaalia”. Rajoitteiden höllentäminen tai tiukentaminen tapahtuu eri tahtia eri alueilla tartuntatilanteen mukaisesti. Suunnitelma sisältää ”liikennevalojärjestelmän”, alueelle määritellyn valon väri määrittelee mitkä rajoitteista voidaan poistaa.  Ensimmäisessä vaiheessa, joka alkoi useissa osissa maata 1. kesäkuuta, palasivat toimintaan tietyt teollisuuden alat (kuten kaivos-, rakennus- ja liikennevälineteollisuus) ja osa julkisista puistoista avattiin. Viimeisessä, vihreän valon vaiheessa, avataan koulut.
Liittovaltion liikennevalojärjestelmä on enemmänkin suositus, lopullisen päätöksen toimista alueella tekee paikallisviranomainen.

Tämä karttaLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi) osoittaa kunkin osavaltion värin liikennevalojärjestelmässä ja siten osavaltio-kohtaisen tartuntatilanteen.

Tartuntatilanne on yhä voimakas ja ennalta ehkäiseviä turvatoimia tulee noudattaa kaikkialla. Niihin kuuluu tarkka käsihygienia, lämpötilanmittaus, kasvosuojaimien ja käsidesin käyttö, turvavälien kunnioittaminen sekä riskiryhmien suojelu. On myös suositeltu, että vain yksi henkilö perheestä kerrallaan suorittaa ostokset. Joukkokokoontumiset on kielletty.

Terveys

Valtakunnallinen koronavirusneuvontanumero Meksikossa on 800 0044800. Maan terveysministeriö on laatinut listan, jossa on kaikkien osavaltioiden koronavirusneuvonnan puhelinnumerotLinkki toiselle web-sivustolle..

Sairaalakapasiteettia on tehostettu ja sairaanhoidon ammattilaisia palkattu lisää. Yksityissairaalat ovat tehneet sopimuksen julkisen terveydenhuollon kanssa ja sitoutuneet hoitamaan julkisen sektorin muita kuin koronaviruspotilaita, siten julkisella sektorilla on vapautunut hoitokapasiteettia COVID-potilaille. Sekä armeijan että merivoimien sairaaloita otetaan käyttöön liittovaltion sairaalakapasiteetin vahvistamiseksi.

Pääkaupungissa voi löytää lähimmän julkisen sairaalan ja tarkistaa onko siellä vielä tilaa Covid19-potilaille AppCDMX:n kautta. Sovelluksen voi ladata maksutta älypuhelimeen. Sama tieto löytyy myös Ciudad de Méxicon hallinnon sairaalasivustoltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Apua saa puhelimitse pääkaupungin neuvontapalvelun Locatelin numerosta 55 5658 1111 tai kiireellisissä hätätapauksissa voi soittaa yleiseen valtakunnalliseen hätänumeroon 911. Hätänumeron kautta voi tilata myös ambulanssin, mutta sen tulo saattaa kestää.

Pääkaupungissa voi tehdä suuntaa antavan koronavirustestin lähettämällä tekstiviestin ”covid19” numeroon 51515. Koko maassa saman voi tehdä mm. applikaatiossa COVID-19mx. Applikaatiossa on testin lisäksi paljon hyödyllistä tietoa ja ajankohtaisia ohjeita. Sen kautta voi löytää myös lähimmän sairaalan koko maassa.

Laboratoriot koko maassa, joissa voi tehdä koronavirustestin  Linkki toiselle web-sivustolle.(espanjaksi)

Kotikäynnin koronavirustestiä varten tekee terveysministeriön oikeuttamista yksityislaboratorioista ainakin Olarte y AkleLinkki toiselle web-sivustolle.. Toiminnassa on myös muitakin kotikäyntejä tekeviä yksityisiä laboratorioita.        

Tammikuussa 2021 pääkaupunkiin on avattu 200 ilmaista pikatestauspistettä. Tähän karttaanLinkki toiselle web-sivustolle. on merkitty niiden sijainti.                        

Pääkaupungin yksityissairaaloista ainakin seuraavat ottavat vastaan koronaviruspotilaita, jos tilaa löytyy, ja niissä on tehohoitovalmiuksia ml. hengityskoneita:
Centro Médico ABC ObservatorioLinkki toiselle web-sivustolle.
Hospital Angeles LomasLinkki toiselle web-sivustolle.
Hospital EspañolLinkki toiselle web-sivustolle.
Médica SurLinkki toiselle web-sivustolle.

Koronarokotus on meneillään Meksikossa. Viranomaiset ovat laatineet ohjeistuksen, siitä kuinka saada rokotteen. Jos sinulla on oleskelulupa, olet yli 60 vuotias ja sinulla on voimassa oleva CURP (Meksikon kansallinen rekisterinumero), niin voit rekisteröityä saadaksesi COVID-19- rokotteen Meksikon terveysviranomaisen sivulla olevan linkinLinkki toiselle web-sivustolle. kautta (espanjaksi).

Päävastuu epidemiatilanteessa on liittovaltion terveysministeriölläLinkki toiselle web-sivustolle. (Secretaría de Salud). (espanjaksi)

Palvelut

Palvelujen saatavuus riippuu kunkin alueen tartuntatilanteesta ja sairaaloiden kapasiteetistä. Tilanne kuvataan ”liikennevalo”-järjestelmällä.

Kaikki toiminta, jota ei ole määritelty välttämättömäksi, on keskeytettynä järjestelmän korkeimmalla tasolla, punaisen liikennevalon vallitessa. Näitä toimintoja ovat mm. ravintolat, turistipalvelut, urheiluhallit, kuntosalit, kampaamot ja kulttuuriaktiviteetit.  

Rajoitteiden höllentäminen tai niiden uudelleen tiukentaminen tulee tapahtumaan eri tahtia eri alueilla. Palvelut vapautuvat alueelle määritellyn ”liikennevalon” värin mukaisesti.

Liikennevalot on määritelty seuraavasti:

Punainen
Ainoastaan välttämättömät taloudelliset aktiviteetit sallittu. Päiväsaikaan kävely sallittu kodin lähistöllä.

Oranssi
Myös ei-välttämättömät taloudelliset aktiviteetit sallitaan siten, että 30% henkilöstöstä paikalla. Avoimet julkiset tilat avataan, mutta kävijämääriä rajoitetaan. Riskiryhmiä tulee suojella. Turvaväljä tulee noudattaa, kasvosuojaimia ja käsidesiä käyttää sekä noudattaa muita säädettyjä ennaltaehkäiseviä toimia.

Keltainen
Kaikki taloudelliset aktiviteetit sallitaan.
Avoimet julkiset tilat voivat toimia normaalisti, suljetut julkiset tilat voidaan avata, mutta niiden yleisömääriä tulee rajoittaa.
Riskiryhmiä tulee suojella ja ennaltaehkäiseviä toimia jatkaa.

Vihreä
Kaikki toiminnot sallittu, myös opetustoimi.

Tämä karttaLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi) osoittaa kunkin osavaltion värin liikennevalojärjestelmässä ja siten osavaltio-kohtaisen tartuntatilanteen.

Pääkaupunki Ciudad de México siirtyi 15.2.2021 takaisin oranssin valon-vaiheeseen.
Turvavälejä tulee noudattaa, lämpötila mitataan yleensä ennen toimitilaan pääsyä, kasvosuojaimia ja käsidesiä on käytettävä, sekä noudatettava muita ennaltaehkäiseviä toimia.  

Marraskuussa pääkaupungissa astui voimaan vaatimus rekisteröidä toimistot ja liiketilat, joissa käy asiakkaita tai vieraita. Rekisteröidyille tiloille annetaan QR-koodi, jonka avulla voidaan jäljittää tartuntoja. Suljettuihin tiloihin saapuvien tulee rekisteröidä käyntinsä lukemalla matkapuhelimellaan paikan QR-koodi ja syöttämällä avautuvalle www-sivulle matkapuhelinnumeronsa.

Meksikon viranomaisten ohjeita ja tiedotteita:


Meksikon viranomaisten tiedotteita voi seurata espanjaksi alla olevilta sivustoilta.
Liittovaltion koronavirussivusto   Linkki toiselle web-sivustolle.(espanjaksi)
Liittovaltion terveysministeriön twitter-sivustoLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi)
Ciudad de Méxicon terveysministeriöLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi)
Ciudad de México terveysministeriön twitterLinkki toiselle web-sivustolle.-sivusto (espanjaksi)
Kaikkien osavaltioiden koronavirusneuvontanumerotLinkki toiselle web-sivustolle. (espanjaksi)
Meksikon turismiministeriöLinkki toiselle web-sivustolle. (Secretaría de Turismo) (espanjaksi)

Paikallisviranimaisten sivustot eri osavaltioissa (espanjaksi)

Mexico CityLinkki toiselle web-sivustolle.

GuanajuatoLinkki toiselle web-sivustolle.

Quintana RooLinkki toiselle web-sivustolle.

AguascalientesLinkki toiselle web-sivustolle.

GuerreroLinkki toiselle web-sivustolle.

San Luis PotosíLinkki toiselle web-sivustolle.

Baja CaliforniaLinkki toiselle web-sivustolle.

HidalgoLinkki toiselle web-sivustolle.

SinaloaLinkki toiselle web-sivustolle.

Baja California SurLinkki toiselle web-sivustolle.

JaliscoLinkki toiselle web-sivustolle.

SonoraLinkki toiselle web-sivustolle.

CampecheLinkki toiselle web-sivustolle.

MichoacánLinkki toiselle web-sivustolle.

TabascoLinkki toiselle web-sivustolle.

ChiapasLinkki toiselle web-sivustolle.

MorelosLinkki toiselle web-sivustolle.

TamaulipasLinkki toiselle web-sivustolle.

ChihuahuaLinkki toiselle web-sivustolle.

NayaritLinkki toiselle web-sivustolle.

TlaxcalaLinkki toiselle web-sivustolle.

CoahuilaLinkki toiselle web-sivustolle.

Nuevo LeónLinkki toiselle web-sivustolle.

VeracruzLinkki toiselle web-sivustolle.

ColimaLinkki toiselle web-sivustolle.

OaxacaLinkki toiselle web-sivustolle.

YucatánLinkki toiselle web-sivustolle.

DurangoLinkki toiselle web-sivustolle.

PueblaLinkki toiselle web-sivustolle.

ZacatecasLinkki toiselle web-sivustolle.

Estado de MéxicoLinkki toiselle web-sivustolle.

   

Edustuston asiakaspalvelu

Suomen suurlähetystö Meksikossa palvelee toistaiseksi ensisijaisesti sähköpostitse osoitteessa [email protected] ja [email protected].
Lähetystön väliaikainen puhelinnumero on +52 55 3992 0585

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella. Ajan voi varata lähettämällä sähköpostin osoitteeseen [email protected]

Virka-ajan ulkopuolella, hätätapauksissa voi olla yhteydessä UM:n päivystykseen 24h/vrk, +358 9 1605 5555, [email protected]

17.6.2020 alkaen lähetystö ottaa vastaan passi-, henkilökortti- sekä rajoitetusti oleskelulupahakemuksia.  
Oleskelulupa-asioissa toistaiseksi otetaan vastaan vain seuraavat hakemukset:

1. Hakemukset työnteon perusteella Linkki toiselle web-sivustolle. 
2. Hakemukset perhesuhteen perusteellaLinkki toiselle web-sivustolle.

3.  Hakemukset opiskelun perusteellaLinkki toiselle web-sivustolle., jos oppilaitos järjestää lähiopetusta syksyllä 2020*

*Jos oppilaitoksessasi annetaan lähiopetusta jo syyslukukaudella, sinulla pitää olla mukanasi oppilaitokselta saatu tieto tästä, kun varaat edustustoon asiointiajan, ja myös silloin kun tulet edustustoon asioimaan.

Tullessasi sovittuun tapaamiseen, varaudu kasvosuojaimen käyttöön, sillä toistaiseksi toimistorakennukseen ei pääse ilman kasvosuojainta.

Lisätietoja: Méxicon-suurlähetystön verkkosivut
                        [email protected]

Suurlähetystö julkaisee ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan. Matkustusilmoituksen tehneet saavat ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita valitsemallaan tavalla, sähköpostiinsa tai tekstiviestinä.

Méxicon-suurlähetystön verkkosivut
Méxicon-suurlähetystö FacebookissaLinkki toiselle web-sivustolle.
Méxicon-suurlähetystö TwitterissäLinkki toiselle web-sivustolle.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle..

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].