Koronavirusuutiset Meksikossa

Koronavirusuutiset Meksikossa

Meksikoon ei ole asetettu maahantulokieltoa tai pakollista karanteenia, ja lentoliikenne jatkuu. Rajoitteiden purku tai niiden tiukentaminen tapahtuu kunkin alueen tilanteen mukaisesti. Koronavirustartuntojen määrä on laskenut koko maassa.

Maahantulosäännökset

Meksikon viranomaiset eivät ole asettaneet maahantulokieltoa koko pandemian aikana. Maaraja Yhdysvaltoihin, joka on ollut suljettuna turistimatkailijoilta avataan 8. marraskuuta 2021.

Kaupallisia lentoja on vähennetty, mutta reittivaihtoehtoja löytyy kohtalaisesti eri lentoyhtiöiltä. Lentokentällä voidaan saapuville matkailijoille tehdä terveystestejä.

Lentomatkustajien tulee täyttää ennen Meksikoon saapumista tämä sähköinen lomake(Linkki toiselle verkkosivustolle), (“México. Vuela seguro”). Lomakkeessa kartoitetaan matkustajan COVID19-riskitekijät ja se on yleensä saatavilla myös paperiversiona lennolla. Lomakkeen kielet ovat englanti ja espanja.

Liikkuminen

Meksikon liittovaltion viranomaiset eivät ole asettaneet karanteenipakkoa tai ulkonaliikkumiskieltoja. Ihmisiä kehotetaan välttämään tarpeetonta liikkumista kodin ulkopuolella. Liittovaltion viranomaiset eivät ole määränneet pakkotoimenpiteitä eikä kehotuksien noudattamista valvota aktiivisesti.

Osavaltioissa voi olla eri asteisia rajoituksia ja tiukempia valvontatoimenpiteitä. 

Liittovaltio on laatinut suunnitelman rajoitusten purkamisesta, jonka mukaisesti edetään kohti ”uutta normaalia”. Rajoitteiden höllentäminen tai tiukentaminen tapahtuu eri tahtia eri alueilla tartuntatilanteen mukaisesti, mittarina on Covid19-potilaiden määrä sairaaloissa.  Suunnitelma sisältää ”liikennevalojärjestelmän”, alueelle määritellyn valon väri määrittelee mitkä rajoitteista voidaan poistaa.  
Liittovaltion liikennevalojärjestelmä on enemmänkin suositus, lopullisen päätöksen toimista alueella tekee paikallisviranomainen.

Tämä kartta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi) osoittaa kunkin osavaltion värin liikennevalojärjestelmässä ja siten osavaltio-kohtaisen tartuntatilanteen.

Tartuntojen määrät ovat laskeneet, mutta ennalta ehkäiseviä turvatoimia tulee vielä noudattaa. Niihin kuuluu tarkka käsihygienia, lämpötilanmittaus, kasvosuojaimien ja käsidesin käyttö, turvavälien kunnioittaminen sekä riskiryhmien suojelu. 

Terveys

Valtakunnallinen koronavirusneuvontanumero Meksikossa on 800 0044800. Maan terveysministeriö on laatinut listan, jossa on kaikkien osavaltioiden koronavirusneuvonnan puhelinnumerot(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Sairaalakapasiteettia on tehostettu ja sairaanhoidon ammattilaisia palkattu lisää. Yksityissairaalat ovat tehneet sopimuksen julkisen terveydenhuollon kanssa ja sitoutuneet hoitamaan julkisen sektorin muita kuin koronaviruspotilaita, siten julkisella sektorilla on vapautunut hoitokapasiteettia COVID-potilaille. Sekä armeijan että merivoimien sairaaloita on  ottu käyttöön liittovaltion sairaalakapasiteetin vahvistamiseksi.

Pääkaupungissa voi löytää lähimmän julkisen sairaalan ja tarkistaa onko siellä vielä tilaa Covid19-potilaille AppCDMX:n kautta. Sovelluksen voi ladata maksutta älypuhelimeen. Sama tieto löytyy myös Ciudad de Méxicon hallinnon sairaalasivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Apua saa puhelimitse pääkaupungin neuvontapalvelun Locatelin numerosta 55 5658 1111 tai kiireellisissä hätätapauksissa voi soittaa yleiseen valtakunnalliseen hätänumeroon 911. Hätänumeron kautta voi tilata myös ambulanssin, mutta sen tulo saattaa kestää.

Pääkaupungissa voi tehdä suuntaa antavan koronavirustestin lähettämällä tekstiviestin ”covid19” numeroon 51515. Koko maassa saman voi tehdä mm. applikaatiossa COVID-19mx. Applikaatiossa on testin lisäksi paljon hyödyllistä tietoa ja ajankohtaisia ohjeita. Sen kautta voi löytää myös lähimmän sairaalan koko maassa.

Laboratoriot koko maassa, joissa voi tehdä koronavirustestin  (Linkki toiselle verkkosivustolle)(espanjaksi)

Kotikäynnin koronavirustestiä varten tekee terveysministeriön oikeuttamista yksityislaboratorioista ainakin Olarte y Akle(Linkki toiselle verkkosivustolle). Toiminnassa on myös muitakin kotikäyntejä tekeviä yksityisiä laboratorioita.        

Tammikuussa 2021 pääkaupunkiin on avattu 200 ilmaista pikatestauspistettä. Tähän karttaan(Linkki toiselle verkkosivustolle) on merkitty niiden sijainti.                        

Pääkaupungin yksityissairaaloista ainakin seuraavat ottavat vastaan koronaviruspotilaita, jos tilaa löytyy, ja niissä on tehohoitovalmiuksia ml. hengityskoneita:

Koronarokotus on meneillään Meksikossa. Viranomaiset ovat laatineet ohjeistuksen, siitä kuinka saada rokotteen. Jos sinulla on oleskelulupa ja voimassa oleva CURP (Meksikon kansallinen rekisterinumero), niin voit rekisteröityä, kun ikäryhmäsi ja asuinalueesi vuoro tulee, saadaksesi COVID-19- rokotteen Meksikon terveysviranomaisen sivulla olevan linkin(Linkki toiselle verkkosivustolle) kautta (espanjaksi).

Päävastuu epidemiatilanteessa on liittovaltion terveysministeriöllä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (Secretaría de Salud). (espanjaksi)

Palvelut

Palvelujen saatavuus riippuu kunkin alueen tartuntatilanteesta ja sairaaloiden kapasiteetistä. Tilanne kuvataan ”liikennevalo”-järjestelmällä.

Kaikki toiminta, jota ei ole määritelty välttämättömäksi, on ollut keskeytettynä järjestelmän korkeimmalla tasolla, punaisen liikennevalon vallitessa. Näitä toimintoja olivat mm. ravintolat, turistipalvelut, urheiluhallit, kuntosalit, kampaamot ja kulttuuriaktiviteetit. 

Rajoitteiden höllentäminen tai niiden uudelleen tiukentaminen tapahtuu eri tahtia eri alueilla. Palvelut vapautuvat alueelle määritellyn ”liikennevalon” värin mukaisesti.

Tämä kartta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (espanjaksi) osoittaa kunkin osavaltion värin liikennevalojärjestelmässä ja siten osavaltio-kohtaisen tartuntatilanteen.

Turvavälejä tulee vielä noudattaa, lämpötila mitataan yleensä ennen toimitilaan pääsyä, kasvosuojaimia ja käsidesiä on käytettävä, sekä noudatettava muita ennaltaehkäiseviä toimia.  

Marraskuussa 2020 pääkaupungissa astui voimaan vaatimus rekisteröidä toimistot ja liiketilat, joissa käy asiakkaita tai vieraita. Rekisteröidyille tiloille annetaan QR-koodi, jonka avulla voidaan jäljittää tartuntoja. Suljettuihin tiloihin saapuvien tulee rekisteröidä käyntinsä lukemalla matkapuhelimellaan paikan QR-koodi ja syöttämällä avautuvalle www-sivulle matkapuhelinnumeronsa.

Meksikon viranomaisten ohjeita ja tiedotteita:

Meksikon viranomaisten tiedotteita voi seurata espanjaksi alla olevilta sivustoilta.

Paikallisviranimaisten sivustot eri osavaltioissa (espanjaksi)

Mexico City(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Guanajuato(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Quintana Roo(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Aguascalientes(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Guerrero(Linkki toiselle verkkosivustolle)

San Luis Potosí(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Baja California(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Hidalgo(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Sinaloa(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Baja California Sur(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Jalisco(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Sonora(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Campeche(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Michoacán(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tabasco(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Chiapas(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Morelos(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tamaulipas(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Chihuahua(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Nayarit(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tlaxcala(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Coahuila(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Nuevo León(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Veracruz(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Colima(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Oaxaca(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Yucatán(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Durango(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Puebla(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Zacatecas(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Estado de México(Linkki toiselle verkkosivustolle)

   

Edustuston asiakaspalvelu

Suomen suurlähetystö Meksikossa palvelee toistaiseksi ensisijaisesti sähköpostitse osoitteessa [email protected] ja [email protected].
Lähetystön väliaikainen puhelinnumero on +52 55 3992 0585.

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella.

Ajan voi varata lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Virka-ajan ulkopuolella, hätätapauksissa voi olla yhteydessä UM:n päivystykseen 24h/vrk, +358 9 1605 5555, [email protected]

Tullessasi sovittuun tapaamiseen, varaudu kasvosuojaimen käyttöön, sillä toistaiseksi toimistorakennukseen ei pääse ilman kasvosuojainta.

Lisätietoja: Méxicon-suurlähetystön verkkosivut, sähköposti [email protected]

Suurlähetystö julkaisee ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan. Matkustusilmoituksen tehneet saavat ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita valitsemallaan tavalla, sähköpostiinsa tai tekstiviestinä.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].