Koronavirusuutiset Meksikossa

Meksikoon ei ole asetettu maahantulokieltoa tai pakollista karanteenia, ja lentoliikenne jatkuu. Rajoitteiden purku tai niiden tiukentaminen tapahtuu kunkin alueen tilanteen mukaisesti. Koronavirustartuntojen määrä kasvaa uudelleen koko maassa.

Maahantulosäännökset

Meksikon viranomaiset eivät ole asettaneet maahantulokieltoa koko pandemian aikana. 

Kaupallisia lentoja on vähennetty, mutta reittivaihtoehtoja löytyy kohtalaisesti eri lentoyhtiöiltä. Lentokentällä voidaan saapuville matkailijoille tehdä terveystestejä.

Liikkuminen

Meksikon liittovaltion viranomaiset eivät ole asettaneet karanteenipakkoa tai ulkonaliikkumiskieltoja. 

Osavaltioissa voi olla eri asteisia rajoituksia ja tiukempia valvontatoimenpiteitä. 

Liittovaltio on laatinut suunnitelman rajoitusten purkamisesta, jonka mukaisesti edetään kohti ”uutta normaalia”. Rajoitteiden höllentäminen tai tiukentaminen tapahtuu eri tahtia eri alueilla tartuntatilanteen mukaisesti, mittarina on Covid19-potilaiden määrä sairaaloissa.  Suunnitelma sisältää ”liikennevalojärjestelmän”, alueelle määritellyn valon väri määrittelee mitkä rajoitteista voidaan poistaa.  

Tämä kartta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi) osoittaa kunkin osavaltion värin liikennevalojärjestelmässä ja siten osavaltio-kohtaisen tartuntatilanteen.

Ennalta ehkäiseviä turvatoimia tulee noudattaa. Niihin kuuluu tarkka käsihygienia, lämpötilanmittaus, kasvosuojaimien ja käsidesin käyttö, turvavälien kunnioittaminen sekä riskiryhmien suojelu. 

Terveys

Valtakunnallinen koronavirusneuvontanumero Meksikossa on 800 0044800. Maan terveysministeriö on laatinut listan, jossa on kaikkien osavaltioiden koronavirusneuvonnan puhelinnumerot(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Sairaalakapasiteettia on tehostettu ja sairaanhoidon ammattilaisia palkattu lisää. Sekä armeijan että merivoimien sairaaloita on otettu käyttöön liittovaltion sairaalakapasiteetin vahvistamiseksi.

Pääkaupungissa voi löytää lähimmän julkisen sairaalan ja tarkistaa onko siellä tilaa Covid19-potilaille AppCDMX:n kautta. Sovelluksen voi ladata maksutta älypuhelimeen. Sama tieto löytyy myös Ciudad de Méxicon hallinnon sairaalasivustolta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Apua saa puhelimitse pääkaupungin neuvontapalvelun Locatelin numerosta 55 5658 1111 tai kiireellisissä hätätapauksissa voi soittaa yleiseen valtakunnalliseen hätänumeroon 911. Hätänumeron kautta voi tilata myös ambulanssin, mutta sen tulo saattaa kestää.

Applikaatiossa COVID-19mx saa yleistä Covid-19-tietoa ja ajankohtaisia ohjeita. Sen kautta voi löytää myös lähimmän sairaalan koko maassa.

Koronavirustestin voi ottaa useimmissa laboratorioissa ja joissakin apteekeissakin. Toiminnassa on useita kotikäyntejä tekeviä yrityksiä, joilta voi saada myös englanninkielisen todistukseksen testistä.   

Pääkaupunkissa on avattu lukuisia ilmaisia pikatestauspisteitä. Tähän karttaan(Linkki toiselle web-sivustolle.) on merkitty niiden sijainti. 
Odotusaika ilmaisissa testauspisteissä voi olla pitkä.                  

Pääkaupungin yksityissairaaloista ainakin seuraavat ottavat vastaan koronaviruspotilaita ja niissä on tehohoitovalmiuksia ml. hengityskoneita:

Koronarokotus on meneillään Meksikossa, vuorossa jo tehosterokotukset. Viranomaiset ovat laatineet ohjeistuksen, siitä kuinka saada rokotteen. Jos sinulla on oleskelulupa ja voimassa oleva CURP (Meksikon kansallinen rekisterinumero), niin voit rekisteröityä, kun ikäryhmäsi ja asuinalueesi vuoro tulee, saadaksesi COVID-19- rokotteen Meksikon terveysviranomaisen sivulla olevan linkin(Linkki toiselle web-sivustolle.) kautta (espanjaksi).

Päävastuu epidemiatilanteessa on liittovaltion terveysministeriöllä(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Secretaría de Salud). (espanjaksi)

 

Jos sairastut matkasi aikana koronavirustautiin Meksikossa:

Jos vointisi on huono tai sinulla on hengitysvaikeuksia, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin tai tarvittaessa hätänumeroon, joka on Meksikossa 911.

Meksikossa karanteenikäytännöt vaihtelevat. On suositeltavaa ottaa yhteyttä paikalliseen lääkäriin, joka voi neuvoa kuinka kauan koronatautiin sairastuneen henkilön tulee olla mahdollisessa karanteenissa ennen kotimatkaa. Matkavakuutusyhtiölle ja mahdolliselle matkanjärjestäjälle on hyvä ilmoittaa ulkomailla tapahtuneesta sairastumisesta.

Lentokenttätoiminnassa sekä kauttakulkuliikenteessä voi olla erilaisia ehtoja ja asiakirjavaatimuksia. Lentoyhtiöltä on hyvä tarkastaa etukäteen, vaaditaanko matkustajilta esimerkiksi negatiivinen testitulos, rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronataudista. Vaatimukset vaihtelevat maittain ja lentoyhtiöittäin.

Valtakunnallinen koronavirusneuvontanumero Meksikossa on 800 0044800 (espanjaksi) ja osavaltiokohtaiset koronavirusneuvonnan puhelinnumerot voi löytää täältä: https://coronavirus.gob.mx/contacto/#directorio(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi). Tietoa englanniksi on hyvin rajoitetusti saatavilla. Senkin takia on suositeltavaa ottaa yhteyttä paikalliseen englantia puhuvaan lääkäriin tai sairaalaan.

Palvelut

Palvelujen saatavuus riippuu kunkin alueen tartuntatilanteesta ja sairaaloiden kapasiteetistä. Tilanne kuvataan ”liikennevalo”-järjestelmällä.

Kaikki toiminta, jota ei ole määritelty välttämättömäksi, on ollut keskeytettynä järjestelmän korkeimmalla tasolla, punaisen liikennevalon vallitessa. Näitä toimintoja olivat mm. ravintolat, turistipalvelut, urheiluhallit, kuntosalit, kampaamot ja kulttuuriaktiviteetit. 

Rajoitteiden höllentäminen tai niiden uudelleen tiukentaminen tapahtuu eri tahtia eri alueilla. Palvelut vapautuvat alueelle määritellyn ”liikennevalon” värin mukaisesti.

Tämä kartta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi) osoittaa kunkin osavaltion värin liikennevalojärjestelmässä ja siten osavaltio-kohtaisen tartuntatilanteen.

Turvavälejä tulee noudattaa, lämpötila mitataan yleensä ennen toimitilaan pääsyä, kasvosuojaimia ja käsidesiä on käytettävä, sekä noudatettava muita ennaltaehkäiseviä toimia.  

 

Meksikon viranomaisten ohjeita ja tiedotteita:

Meksikon viranomaisten tiedotteita voi seurata espanjaksi alla olevilta sivustoilta.

Paikallisviranimaisten sivustot eri osavaltioissa (espanjaksi)

Mexico City(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Guanajuato(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Quintana Roo(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Aguascalientes(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Guerrero(Linkki toiselle web-sivustolle.)

San Luis Potosí(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Baja California(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Hidalgo(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Sinaloa(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Baja California Sur(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jalisco(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Sonora(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Campeche(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Michoacán(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tabasco(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Chiapas(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Morelos(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tamaulipas(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Chihuahua(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Nayarit(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tlaxcala(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Coahuila(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Nuevo León(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Veracruz(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Colima(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Oaxaca(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yucatán(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Durango(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Puebla(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Zacatecas(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Estado de México(Linkki toiselle web-sivustolle.)

   

Edustuston asiakaspalvelu

Suomen suurlähetystö Meksikossa palvelee toistaiseksi ensisijaisesti sähköpostitse osoitteessa [email protected] ja [email protected].
Lähetystön puhelinnumero on +52 55 5540 6036.

Asiakkaita otetaan vastaan vain ajanvarauksella.

Ajan voi varata lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Virka-ajan ulkopuolella, hätätapauksissa voi olla yhteydessä UM:n päivystykseen 24h/vrk, +358 9 1605 5555, [email protected]

Tullessasi sovittuun tapaamiseen, varaudu kasvosuojaimen käyttöön, sillä toistaiseksi toimistorakennukseen ei pääse ilman kasvosuojainta.

Lisätietoja: Méxicon-suurlähetystön verkkosivut, sähköposti [email protected]

Suurlähetystö julkaisee ajankohtaista tietoa koronavirustilanteesta verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan. Matkustusilmoituksen tehneet saavat ulkoministeriön ja suurlähetystön tiedotteita valitsemallaan tavalla, sähköpostiinsa tai tekstiviestinä.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].