Koronavirustilanne 6.4.2020 Meksikossa, Belizessä, Costa Ricassa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa

Koronavirustilanne 6.4.2020 Meksikossa, Belizessä, Costa Ricassa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa

Suurlähetystö päivittää alla olevaa, matkailijoille suunnattua tietopakettia noin kerran viikossa. Välitämme tietoa myös sosiaalisen median kanavillamme: Twitterissä (@EmbFinMexico) ja Facebookissa (Embajada de Finlandia, México - Suomen suurlähetystö Meksiko). Mikäli olet avun tarpeessa, ota yhteys suurlähetystöön: [email protected], väliaikainen puh. +52 55 3992 0585. Hätätapauksessa ulkoministeriön 24h / vrk päivystys: puh. +358 9 1605 5555, [email protected]

Meksiko

Meksikossa on 6.4.2020 mennessä hieman yli kaksituhatta varmennettua tartuntatapausta ja vajaa sata kuollutta. Testejä tehdään vain valikoidusti.

Tällä hetkellä Meksikoon ei ole asetettu matkustusrajoitteita, mutta lentoyhteydet Eurooppaan päättynevät pian. Yhdysvaltain Meksikon vastainen raja suljettiin 21.3. Vain kaupallinen rahti ja välttämätön liikenne sallitaan.

Hallitus on julistanut terveyshätätilan, joka kestää 30.4. saakka. Kaikki ei-olennaiset toiminnat on lopetettu, joukkotapahtumat peruttu ja ihmisiä kehotetaan hyvin voimakkaasti pysymään kotona. Sairaalakapasiteettia tehostetaan ja sairaanhoidon ammattilaisia palkataan lisää.

Osavaltiotasolla on tehty joitakin voimakkaammin rajaavia toimia, kuten pääkaupunki Ciudad de Mexicossa, jossa on 23.3. alkaen yli 50 hengen kokoontumiset kielletty ja baarit, urheilutoimipisteet, kirjastot, uimahallit, museot, elokuvateatterit, kuntosalit, teatterit, eläintarhat, juhlapaikat ym. suljettu. Ruokakaupoissa voi käydä vain yksi hlö / perhe kerrallaan. Joissakin osavaltioissa on asetettu ulkonaliikkumiskieltoja ja muita rajoituksia, joita liittovaltiotasolla ei ole asetettu.

Päävastuu epidemiatilanteessa on liittovaltion terveysministeriöllä (Secretaría de Salud). Koronavirustilanteesta järjestetään päivittäin klo 19:00 tiedotustilaisuus, jossa Meksikon viranomaiset käyvät läpi maansa covid-19 tilannetta ja ohjeistustaan.

Terveysministeriön koronavirusneuvonta: puh. 800 0044 800
Kaikkien osavaltioiden koronavirusneuvontanumerot: https://coronavirus.gob.mx/contacto/#directorio

Laboratoriot, joissa voi tehdä koranavirustestin koko maassa:

Pääkaupunki Ciudad de Méxicon terveysministeriö on avannut mahdollisuuden tehdä koronavirustestin verkossa osoitteessa: https://test.covid19.cdmx.gob.mx/m tai lähettämällä tekstiviestin  ”covid19” numeroon 551515.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Meksikon viranomaisten ohjeita, päivitetyimmät tiedot yleensä Twitter-tileillä
Liittovaltion koronavirussivusto    
Liittovaltion terveysministerön twitter-sivusto
Ciudad de Méxicon terveysministeriö:
Ciudad de México terveysministeriön twitter

 

Belize                                   

Belizessä on vahvistettu vain muutama koronavirustartunta ja yksi kuolema 6.4..2020 mennessä.

Belize on sulkenut rajat kokonaan henkilöliikenteeltä ja Belize Cityn kansainvälinen lentokenttä on suljettu 24.3.2020 alkaen.

Belize on julistanut hätätilan ja sen seurauksena ulkonaliikkumiskiellon, joka on voimassa klo 20:00-05:00. Kiellon rikkomisesta voi seurata sakkoa tai jopa vankilarangaistus. Koulut on suljettu ja yli 10 ihmisen kokoontumiset on kielletty.

Bеlіzе Сіtуssä rikollisuus on lisääntynyt huomattavasti ja Belizen puolustusvoimat ovat näkyvästi kaduilla turvaamassa tilannetta.

Päävastuu epidemiatilanteessa on Belizen terveysministeriöllä, Ministry of Health.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Belizen viranomaisten ohjeita.
Ulkoministeriön twitter-tili (Ministry of Foreign Affairs of Belize)
Hallituksen lehdistötoimiston FB-tili:  (Government of Belize Press Office)

Costa Rica                                      

Costa Ricassa on vahvistettu lähes 500 koronavirustartuntaa, ja kaksi kuolemaa (6.4.2020).

Costa Rica on julistanut hätätilan ja sulkenut rajansa 18.3.2020 alkaen muilta kuin Costa Rican kansalaisilta ja maassa virallisesti asuvilta, jotka joutuvat 14 päivän karanteeniin palatessaan ulkomailta.

Costa Rica on sulkenut koulut, lähes kaikki julkiset tilat ja rajoittanut julkista liikennettä. Autojen liikkumista klo 22-05 välisenä aikana rajoitetaan sakon uhalla 24.3. alkaen.

Ulkomaalaiset, joilla on pysyvä oleskelulupa tai “pysyvä status”, jotka lähtevät maasta, menettävät tämän statuksensa. 

Päävastuu epidemiatilanteessa on Costa Rican terveysministeriöllä Ministerio de Salud.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Costa Rican viranomaisten ohjeita.
Terveysministeriö
Terveysministeriön twitter-tili 
Presidentin twitter-tili (Presidente)

El Salvador                        

El Salvadorissa on noin 70 vahvistettua koronavirustartuntaa ja kolme neljä kuolemaa. (6.4.2020).

El Salvador asetti 12.3.2020 maahantulokiellon kaikille ulkomaalaisille. Maan rajat on suljettu: Kaikki lähtevät ja saapuvat kaupalliset lentoyhteydet on keskeytetty eivätkä maarajat naapurimaihin Guatemalaan tai Hondurasiin ole avoinna.

El Salvadorin presidentti on määrännyt kaikki 30 päivän kotikaranteeniin. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa 13.4. asti: vain 1 hlö/perhe voi poistua kotoa kaksi kertaa viikossa ruoka- ja/tai lääkeostoksille. Ko. henkilöllä on oltava mukanaan henkilöllisyystodistus, kasvonaamio, käsidesiä ja hän voi liikkua vain yksin autollaan. Karanteenin rikkojat pidätetään ja kuljetetaan Containment Centeriin, jossa he viettävät 30 päivän valvotun karanteenin.

Välttämättömiksi katsotut talouden sektorit, jotka saavat jatkaa toimintaansa poikkeustilanteessa:

  • Terveys (julkinen ja yksityinen)
  • Yleinen turvallisuus (poliisi ja armeija)
  • Supermarketit ja ruokakaupat
  • Farmateollisuus ja laboratoriot
  • Sähköntuotanto
  • Telekommunikaatio
  • Pankkijärjestelmä

Päävastuu epidemiatilanteessa on El Salvadorin terveysministeriöllä, Ministerio de Salud.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan El Salvadorin viranomaisten ohjeita.
Keskitetysti maan hallinnon yhteenvetoa koronavirustilanteesta
Terveysministeriö
Terveysministeriön twitter-tili  

Guatemala                  

Guatemalassa on vahvistettu noin 70 koronavirustartuntaa ja kolme kuolemaa (6.4.2020).

Maassa on julistettu kansallinen hätätila, kaikki lähtevät ja saapuvat kaupalliset lentoyhteydet on keskeytetty ja ulkomaalaisille on asetettu maahantulokielto. Maaraja on ilmeisesti yhä avoinna Meksikoon. (30.3.2020).

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 04:00-16.00 välisenä aikana. Liikkuminen on sallittu vain poliisille, yksityisille turvafirmoille, terveydenhuollon henkilökunnalle, ruokaläheteille ja tietyille muille oleellisen palvelun tarjoajille. Guatemalan julkinen liikenne on pysäytetty 22.3. alkaen. Urheilu- ja kultuuritapahtumat sekä muut ihmisiä koolle keräävät tilaisuudet, ml. uskonnolliset kokoontumiset on keskeytetty. Ostoskeskukset ovat kiinni, ravintoista voi vielä hakea ruokaa. Alkoholin myyminen kielletty klo 16:00-05:00 aikavälillä. Ydintoiminnot kuten pankit, bensa-asemat, apteekit ja supermarketit pysyvät avoinna, kaupallisten toimijoiden tosin on oltava suljettuina klo 21:00-04:00 välisen ajan.

Päävastuu epidemiatilanteessa on Guatemalan terveysministeriöllä Ministerio de Salud Pública y Asistencia Social.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Guatemalan viranomaisten ohjeita.
Terveysministeriön twitter-tili                          

Honduras                

Hondurasissa on noin 300 vahvistettua koronavirustartuntaa ja 22 kuolemaa 6.4.2020 mennessä.

Honduras sulki maa-, ilma- ja merirajansa 15.3.2020 alkaen. Kaikki lähtevät ja saapuvat kaupalliset lentoyhteydet on keskeytetty.

16.3.2020 alkaen maassa on ulkonaliikkumiskielto, joka voimassa koko maassa.  Kiellon johdosta kaupat, bensa-asemat, pankit ja apteekit on suljettu. Yksityishenkilöiden liikkuminen kiellon aikana on sallittu vain virallisesta syystä, kuten sairastapaus. Poliisi voi pidättää kiellon rikkojan. Välttääkseen ihmisten kokoontumisia, hallinto on kieltänyt pääsyn merien, järvien ja jokien rannoille. Hallinto on myös kehottanut ihmisiä olemaan lähtemättä edes kävelyille lähestyvän pääsiäisen aikaan.

Päävastuu epidemiatilanteessa Hondurasin terveysministeriöllä, Secrataría de Salud.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Hondurasin viranomaisten ohjeita.
Hallinnon koronavirustiedotus
Terveysministeriön twitter-tili

Nicaragua          

Nicaraguassa on vahvistettu muutama koronavirustartunta  ja yksi kuolema 6.4.2020 mennessä.

Nicaragua ei ole 6.4. mennessä esittänyt maahantulokieltoja tai karanteeneja.

Päävastuu epidemiatilanteessa Nicaraguan terveysministeriöllä, Ministerio de Salud.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Nicaraguan viranomaisten ohjeita.
Terveysministeriö 
Sisäministeriö (Gobernación)

koronavirukset