Koronavirustilanne 15.5.2020 Meksikossa, Belizessä, Costa Ricassa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa

Koronavirustilanne 15.5.2020 Meksikossa, Belizessä, Costa Ricassa, El Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa ja Nicaraguassa

Suurlähetystö päivittää alla olevaa, matkailijoille suunnattua tietopakettia noin kerran viikossa. Välitämme tietoa myös sosiaalisen median kanavillamme: Twitterissä (@EmbFinMexico) ja Facebookissa. Mikäli tarvitset apua, ota yhteys virka-aikana suurlähetystöön: [email protected], väliaikainen puh. +52 55 3992 0585. Hätätapauksessa ulkoministeriön 24h / vrk päivystys: puh. +358 9 1605 5555, [email protected]

Meksiko

Meksikossa on 15.5.2020 mennessä yli 42 500 varmennettua tartuntatapausta ja 4477 kuollutta.Testejä tehdään vain valikoidusti, joten todellinen tartuntojen määrä maassa on paljon suurempi.

Tällä hetkellä Meksikoon ei ole asetettu matkustusrajoitteita liittovaltion tasolla, mutta lentoyhteydet Eurooppaan ovat harventuneet huomattavasti.  KLM ja Air France ovat vahvistaneet lentävänsä toistaiseksi ja Aeromexicolla on vielä muutama lento. Yhdysvaltain Meksikon vastainen raja suljettiin 21.3. Vain kaupallinen rahti ja välttämätön liikenne sallitaan. Myös Belize ja Guatemala ovat sulkeneet maarajansa matkailijoille Meksikosta.

Hallitus on julistanut terveyshätätilan, joka kestää 30.5. saakka. Alueilla, joissa vähemmän tartuntoja, voidaan palata töihin ja kouluihin jo 18.5. alkaen. Meksiko siirtyi 21.4. koronapandemian vaiheeseen kolme, mikä merkitsee tartuntojen voimakasta lisääntymistä ja epidemian levinneisyyttä koko maahan. Kaikki ei-olennaiset toiminnat on lopetettu, joukkotapahtumat peruttu ja ihmisiä kehotetaan hyvin voimakkaasti pysymään kotona.

Osavaltiotasolla on tehty joitakin voimakkaammin rajaavia toimia. Pääkaupungissa ruokakaupoissa voi käydä vain yksi hlö / perhe kerrallaan ja kasvosuojaimen käyttö julkisissa tiloissa on pakollista 27.4. alkaen. Joissakin osavaltioissa on asetettu ulkonaliikkumiskieltoja ja muita rajoituksia, joita liittovaltiotasolla ei ole asetettu.

Sairaalakapasiteettia tehostetaan ja sairaanhoidon ammattilaisia palkataan lisää. Yli neljäsataa yksityissairaalaa on tehnyt sopimuksen julkisen terveydenhuollon kanssa ja sitoutunut hoitamaan julkisen sektorin muita kuin koronaviruspotilaita, vapauttaen siten hoitokapasiteettia COVID-potilaille julkisella sektorilla. Sekä armeijan että merivoimien sairaaloita otetaan käyttöön liittovaltion sairaalakapasiteetin vahvistamiseksi.

Paluu ”uuteen normaaliuteen” suunnitellaan aloitettavan 18.5. kolmeportaisella ohjelmalla. Ensimmäisessä vaiheessa avataan kunnat, joissa tai joiden naapurissa ei ole rekisteröityjä tautitapauksia. Toisessa vaiheessa, 18-31.5., käynnistyy olennainen toiminta mm. rakennus, kaivos- ja ajoneuvoteollisuudessa.  Kolmas vaihe alkanee 1.6. ja silloin toiminta palaa mm. koulutus- sosiaali- ja taloussektorille alueen riskiarvion mukaisesti.  

Päävastuu epidemiatilanteessa on liittovaltion terveysministeriöllä (Secretaría de Salud). Koronavirustilanteesta järjestetään päivittäin klo 19:00 tiedotustilaisuus, jossa Meksikon viranomaiset käyvät läpi maansa covid-19 tilannetta ja ohjeistustaan.

Kaikkien osavaltioiden koronavirusneuvontanumerot

Pääkaupungissa voi löytää lähimmän sairaalan ja tarkistaa onko siellä vielä tilaa Covid19-potilaille AppCDMX:n kautta. Appin voi ladata maksutta älypuhelimeen. Sama informaatio löytyy myös Ciudad de Méxicon hallinnon sairaalasivustolta.

Apua saa puhelimitse pääkaupungin neuvontapalvelun Locatelin numerosta 55 5658 1111 tai kiireellisissä hätätapauksissa soittamalla yleiseen valtakunnalliseen hätänumeroon 911.

Laboratoriot, joissa voi tehdä koronavirustestin koko maassa.pdf (Secretaría de Salud).

Kotikäynnin koronavirustestiä varten tekee terveysministeriön oikeuttamista yksityislaboratorioista ainakin Olarte y Akle. Toiminnassa myös muitakin kotikäyntejä tekeviä yksityisiä laboratorioita.     

Pääkaupunki Ciudad de Méxicon terveysministeriö on avannut mahdollisuuden tehdä suuntaa antava koronavirustesti lähettämällä tekstiviesti ”covid19” numeroon 51515.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Meksikon viranomaisten ohjeita, päivitetyimmät tiedot yleensä Twitter-tileillä
Liittovaltion koronavirussivusto    
Liittovaltion terveysministeriön twitter-sivusto
Ciudad de Méxicon terveysministeriö:
Ciudad de México terveysministeriön twitter-sivusto 

Belize                                   

Belizessä on vahvistettu noin kaksikymmentä koronavirustartuntaa ja kaksi kuolemaa (15.5.2020).

Belize on sulkenut rajat kokonaan henkilöliikenteeltä ja Belize Cityn kansainvälinen lentokenttä on suljettu 24.3.2020 alkaen.

Belize on julistanut hätätilan ja sen seurauksena ulkonaliikkumiskiellon, joka on voimassa klo 20:00-05:00. Kiellon rikkomisesta voi seurata sakkoa tai jopa vankilarangaistus. Belizen hätätilaa on jatkettu 30.6. asti, ja kasvomaskin käyttö on ulkona liikkuessa pakollista. Yritystoimintaa ja virastoja avataan asteittain. Laittomasta rajanylityksestä seuraa vankilarangaistus.

Bеlіzе Сіtуssä rikollisuus on lisääntynyt huomattavasti.

Päävastuu epidemiatilanteessa on Belizen terveysministeriöllä, Ministry of Health.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Belizen viranomaisten ohjeita.
Ulkoministeriön twitter-tili (Ministry of Foreign Affairs of Belize)
Hallituksen lehdistötoimiston FB-tili:  (Government of Belize Press Office)

Costa Rica                                      

Costa Ricassa on vahvistettu yli 800 koronavirustartuntaa, ja 8 kuolemaa (15.5.2020).

Costa Rica on julistanut hätätilan ja sulkenut rajansa 18.3.2020 alkaen muilta kuin Costa Rican kansalaisilta ja maassa virallisesti asuvilta, jotka joutuvat 14 päivän karanteeniin palatessaan ulkomailta.

Costa Rica on sulkenut koulut, lähes kaikki julkiset tilat. Autojen liikkumista klo 19-05 välisenä aikana rajoitetaan sakon uhalla ja myös muina aikoina liikkumiselle on rajoituksia. Autojen liikkumisrajoitukset ovat voimassa ainakin 15.5. asti. Rajoitteita poistetaan asteittain kahden viikon välein. Palvelua tarjoavien yritysten osittainen aukiolo sallitaan.

Ulkomaalaiset, joilla on pysyvä oleskelulupa ja lähtevät maasta, menettävät tämän statuksensa. 

Päävastuu epidemiatilanteessa on Costa Rican terveysministeriöllä Ministerio de Salud.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Costa Rican viranomaisten ohjeita.
Terveysministeriö
Terveysministeriön twitter-tili 
Presidentin twitter-tili (Presidente)  

El Salvador                        

El Salvadorissa on yli 1200 vahvistettua koronavirustartuntaa ja 23 kuolemaa. (15.5.2020).

El Salvador asetti 12.3.2020 maahantulokiellon kaikille ulkomaalaisille. Maan rajat on suljettu. Kaikki lähtevät ja saapuvat kaupalliset lentoyhteydet on keskeytetty eivätkä maarajat naapurimaihin Guatemalaan tai Hondurasiin ole avoinna.

El Salvadorin presidentti on määrännyt kaikki kotikaranteeniin ja voimassa on ulkonaliikkumiskielto. Kansalaiset voivat poistua kodeistaan vain kaksi kertaa viikossa ostaakseen ruokaa ja/tai lääkkeitä. Kansallisen henkilökortin viimeinen numero määrittää ko. päivät, milloin kukin henkilö saa liikkua ulkona. Ko. henkilöllä on oltava mukanaan henkilöllisyystodistus, kasvonaamio, käsidesiä ja hän voi liikkua vain yksin autollaan. Karanteenin rikkojat pidätetään ja kuljetetaan Containment Centeriin, jossa he viettävät 30 päivän valvotun karanteenin.

Vain supermarketit, apteekit ja pankit saavat olla avoinna. Kaikki julkinen liikenne, ml. bussiliikenne, taksit ja uberit, on keskeytetty (HUOM: Tietyt bussireitit sallitaan ainoastaan terveyssektorin henkilöstön ja potilaiden käyttöön aamuisin ja työpäivän päätteeksi). Liikkuminen kunnista toisiin on kiellettyä, ellei henkilö pysty osoittamaan työskentelevänsä toisessa kunnassa kuin asuinkuntansa.

Päävastuu epidemiatilanteessa on El Salvadorin terveysministeriöllä, Ministerio de Salud.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan El Salvadorin viranomaisten ohjeita.
Keskitetysti maan hallinnon yhteenvetoa koronavirustilanteesta
Terveysministeriö

Guatemala                  

Guatemalassa on vahvistettu yli 1500 koronavirustartuntaa ja 29 kuolemaa (15.5.2020).

Maassa on julistettu kansallinen hätätila, kaikki lähtevät ja saapuvat kaupalliset lentoyhteydet on keskeytetty ja ulkomaalaisille on asetettu maahantulokielto.

Maarajan Meksikosta Guatemalaan voivat ylittää vain pysyvästi Guatemalassa asuvat. Guatemala sallii turistien poistumisen maitse Meksikoon, ilmeisesti ainakin El Carmen rajanylityspaikka on ollut vaihtelevasti auki. Kun ulkomaalainen on lähtenyt Guatemalasta, hänelle ei ole annettu enää lupaa palata maahan. Vaikka raja Meksikoon on avoinna, paikallisyhteisöt Meksikon puolella ovat ajoittain estäneet ulkomaalaisten pääsyn maahan. Jos suunnittelet Guatemala-Meksiko rajan ylitystä maateitse, tiedustele paikallisviranomaisilta ajankohtaista tilannetta ja mahdollisuuksia rajanylitykseen.

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa, alkaen 18.5. toukokuun loppuun, klo 17:00-05:00 päivittäin, sakon ja mahdollisen vankeuden uhalla. Ulkonaliikkumiskiellon aikana voi liikkua vain talousministeriön erikoisluvalla. Paikalliset torit ovat auki vain ma, ke ja to klo 06:00-13:00 ja supermarketit klo 09:00-16:00.   Kasvosuojaimen käyttö on ulkona liikkuessa pakollista sakon uhalla. Guatemalan julkinen liikenne on pysäytetty 22.3. alkaen.

Sairaalat, lääkärikeskukset, laboratoriot, eläinlääkärit, lääkefirmat ja hygieniatuotteita tuottavat yritykset saavat olla avoinna (ja saavat myös kuljettaa työntekijöitään, jos on talousministeriön lupa). 

Viikonlopuksi 14.-18.5. (klo 05 asti) on säädetty poikkeuksellisesti kovemmat rajoitteet:

-          Vain ruoka-, vesi-, lääke- ja polttoainekuljetukset sallittuja, kaikki muu kuljetusliikenne pysäytetty

-          Ruokakaupat voivat olla auki vain klo 08-11 perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina (15.-17.5.)

-          Vain jalkaisin liikkuminen on sallittua. Yksityisautoilu kiellettyä.

Päävastuu epidemiatilanteessa on Guatemalan terveysministeriöllä Ministerio de Salud Pública y Asistencia Social.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Guatemalan viranomaisten ohjeita.
Terveysministeriön twitter-tili                           

Honduras                

Hondurasissa on vahvistettu yli 2300 koronavirustartuntaa ja 133 kuolemaa (15.5.2020).

Honduras sulki maa-, ilma- ja merirajansa 15.3.2020 alkaen. Kaikki lähtevät ja saapuvat kaupalliset lentoyhteydet on keskeytetty.

16.3.2020 alkaen maassa on ulkonaliikkumiskielto, joka voimassa koko maassa.  Kiellon johdosta kaupat, bensa-asemat, pankit ja apteekit on suljettu. Yksityishenkilöiden liikkuminen kiellon aikana on sallittu vain virallisesta syystä (kuten sairastapaus).  Kasvosuojaimien käyttö on pakollista ulkona liikkuessa. Poliisi voi pidättää kiellon rikkojan. Välttääkseen ihmisten kokoontumisia, hallinto on kieltänyt pääsyn merien, järvien ja jokien rannoille.

Päävastuu epidemiatilanteessa Hondurasin terveysministeriöllä, Secrataría de Salud.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Hondurasin viranomaisten ohjeita.
Hallinnon koronavirustiedotus
Terveysministeriön twitter-tili

Nicaragua          

Nicaraguassa on vahvistettu alle 30 koronavirustartuntaa ja 8 kuolemaa (15.5.2020).

Nicaragua ei ole virallisesti esittänyt maahantulokieltoja tai sulkenut rajoja, mutta edustusto kehottaa varautumaan rajojen mahdolliseen sulkemiseen.

Päävastuu epidemiatilanteessa Nicaraguan terveysministeriöllä, Ministerio de Salud.

Matkailijoita kehotetaan palaamaan pikaisesti Suomeen ja kaikkia alueella oleskelevia kehotetaan seuraamaan Nicaraguan viranomaisten ohjeita.
Sisäministeriö (Gobernación)

 

koronavirukset