Kai van der Puijin valoteos 11,5 Hz FILUX- festivaalilla Meksikossa

Meksikon kansainvälisellä valofestivaalilla 2016 nähdään suomalaisen muotoilijan Kai van der Puijin valoteos 11,5 Hz. Neljän päivän aikana, 10.-13.11., Meksikon pääkaupungin historiallisen keskustan merkittävimmät rakennukset ja julkiset tilat esittelevät lähes kaksikymmenen taiteilijan valotaideteosta 30 eri pisteessä.

Filux, kansainvälinen valofestivaali México 2016, on ainut kansainvälinen alan tapahtuma Amerikan mantereella. Filux on kansainvälisen mallin mukainen valotapahtuma, kuten Lux Helsinki. Se esittelee valotaidetta ja antaa luovan kohtaamispaikan niin paikallisille kuin maineikkaille kansainvälisille taiteilijoille.  

Valoteokset ovat esillä pääkaupungin historiallisen keskustan 17:ssa merkittävämmässä rakennuksessa, niin sisätiloissa kuin julkisivuillakin. Taideteosten reittiä seuraamalla voi samalla tutustua keskustan tärkeimpiin museoihin, aukioihin ja historiallisiin rakennuksiin.

Kai van del Puij ja teoksensa 11,5 Hz

Kai van der Puij (entinen Korhonen) on Helsingissä asuva suunnittelija. Hän on valmistunut sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja arkkitehdiksi Otaniemen teknillisestä korkeakoulusta ja työskentelee Helsingissä muotoilun ja arkkitehtuurin parissa.

Valoteos 11,5 Hz on tutkielma siitä, kuinka hyppynarua pyörittämällä ja valon avulla voidaan luoda erilaisia muotoja. Liikkuva valoviiva hämää katsojaa ja sen jättämä jälkikuva piirtää tilaan kaksi valopalloa.

Teoksen valokuitukaapelia pyörittää sähkömoottori, jonka nopeutta säätää taajuusmuuntaja. Pyörimisnopeus määrää valokuidun muodostaman muodon. Tässä teoksessa taajuudeksi on valittu 11,5 hertsiä, joka vastaa pyörimisnopeutta 345 kierrosta minuutissa.

Teos on toteutettu ”perusteknologialla”, siinä ei ole hyödynnetty laseria tai animaatiota. Käytetty tekniikka on osa teosta ja luon työn äänimaailman.

Valoteos 11,5 Hz on esillä Palacio de la Autonomían Paraninfossa,
Licenciado Verdad 2 (Templo Mayorin museon sisäänkäynnin edessä)

FILUX
torstai 10.- sunnuntai 13.11. 2016
klo 18.00 – 23.00
lisätietoa: http://www.filux.info/mapa.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)


kulttuuri