Heijastin, maailman halvin henkivakuutus tulee Suomesta

Jalankulkijaheijastin on suomalainen keksintö, jonka tarkoitus on tehdä kevyen liikenteen kulkijat näkyväksi liikenteessä. Heijastimen ansiosta autoilija voi havaita jalankulkijan pimeässä jopa 300-600 metrin etäisyydestä. Ilman heijastinta pimeässä kulkeva tulee kohtaamistilanteessa näkyväksi vasta noin 50 metrin etäisyydessä. Suurlähetystö on valinnut heijastimen Suomi100-vuoden esimerkiksi suomalaisesta innovaatiosta ja kampanjoi sen hyödyistä myös Meksikossa.

Heijastimen kehitti 1950-luvulla suomalainen maanviljelijä Arvi Lehti, joka menetti hevosensa liikenneonnettomuudessa pimeällä. Onnettomuus sai Lehden pohtimaan keinoja välttää vastaavat tilanteet ja parantaa pimeällä liikkuvien jalankulkijoiden turvallisuutta. Hän sai idean liimata kaksi ajoneuvosta irrotettua heijastinta yhteen ja kiinnittää liitokseen ripustuskoukun. Näin syntyi jalankulkijaheijastin.

Suomen liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan mukaan heijastin todella ehkäisee kevyenliikenteen onnettomuuksia pimeällä tai hämärän aikaan. Tutkituissa tapauksissa suurin osa kuolonuhreista ei käyttänyt tätä yksinkertaista ja halpaa tapaa parantaa näkyvyyttään liikenteessä.

Heijastimista on tullut myös hyvin suosittu design-elementti Suomessa. Saatavilla on useita eri malleja: riippuvia, rannekkeita, irrotettavia ja kiinteitä.  Erilaisia heijastimia voi käyttää myös samanaikaisesti, mikä maksimoi niiden tehon. Myös lastenvaunujen ja kävelytettävien lemmikkieläinten turvallisuus paranee niille suunniteltujen heijastimien avulla.

Vaikka heijastin on helppo ja yksinkertainen tapa varmistaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden turvallisuus, on se edelleen suhteellisen tuntematon väline pohjoismaiden ulkopuolella. Pimeän aikaan heijastin olisi kuitenkin erittäin hyödyllinen myös muualla maailmassa.

Suurlähetystö lahjoittaa heijastimia eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa Suomi 100-juhlavuoden aikana. Meksikossakin tarvitaan heijastinta, sillä hämärää ja pimeää on läpi vuoden lähes puolet vuorokaudesta. Myös kaupungeissa autoilijoiden voi olla vaikea havaita pimeässä kulkevia pyöräilijöitä tai jalankulkijoita. Heijastin parantaisi kevyen liikenteen turvallisuutta merkittävästi. Halvempaa henkivakuutusta tuskin löytyy!

turvallisuus