Emmi Itäranta Guadalajaran kansainvälisillä kirjamessuilla Meksikossa

Kirjailija Emmi Itäranta osallistui Guadalajaran kansainvälisille kirjamessuille, FIL 2018. Hän esiintyi FILin ohjelmaan kuuluvaan eurooppalaisia kirjailijoita esittelevässä tapahtumassa “Festival de Letras Europeas”. Tapahtuma järjestettiin kahdeksatta kertaan ja tänä vuonna mukana oli kirjailijoita kymmenestä Euroopan maasta.

Guadalajaran kirjamessut, Festival Internacional del Libro de Guadalajara, FIL, on yksi tärkeimmistä kirjallisuusalan tapahtumista Latinalaisessa Amerikassa ja suurimpia koko maailmassa. FILin yleisömäärät ovat nousseet yli 800 000 kävijän. Vuodesta 2011 FILin yhteydessä on järjestetty eurooppalaisen kirjallisuuden festivaali, Festival de las Letras Europeas, jonka aikana eurooppalaiset kirjailijat esittelevät ajatuksiaan ja teoksiaan. Tänä vuonna yhteensä 10 kirjailijaa osallistui tapahtuman puitteissa paneelikeskusteluihin, jotka järjestettiin yhteistyössä Euroopan Unionin delegaation, maiden suurlähetystöjen sekä FIL Guadalajaran kanssa. Suomen lisäksi läsnä olivat Espanja, Hollanti, Irlanti, Italia, Portugali, Puola, Ruotsi, Saksa ja Slovenia. Tavoitteena on vahvistaa kirjallisuuden vaihtoa EU-maiden, Meksikon ja Latinalaisen Amerikan maiden välillä.


Emmi Itäranta on Iso-Britanniassa asuva suomalaiskirjailija, joka kirjoittaa spekulatiivista fiktiota, tieteisromaaneja. Hänen luomisprosessinsa on siitä poikkeuksellinen, että hän kirjoittaa teoksensa yhtä aikaa suomeksi ja englanniksi.

Itärannan esikoisromaani Teemestarin kirja /Memory of Water/La memoria del agua ilmestyi vuonna 2012  ja nousi pian menestyskirjaksi ympäri maailman. Teos on saanut palkintoja niin Suomessa kuin ulkomailla ja se on saanut laajalti tunnustusta ja kerännyt erinomaisia kritiikkejä. Teoksen käännösoikeudet on myyty parille kymmenelle kielelle.

Itärannan toinen teos Kudottujen kujien kaupunki / The City of Woven Streets (UK) / The Weaver (US) on niin ikään saanut useita palkintoja ja sen oikeudet on muutu yli kahteenkymmeneen maahan.