Alkuperäiskansojen runotapahtuma tuo kaksi saamelaisrunoilijaa Meksikoon

PoesiaIndigena_logo
Kuva: 1er Encuentro Mundial de Voces de Colores
Aikio

Meksikossa järjestetään 17.–22.10. alkuperäiskansojen runotapahtuma Primer Encuentro Mundial de Poesía de los Pueblos Indígenas – Voces de Colores para la Madre Tierra, johon osallistuvat Suomesta saamelaisrunoilijat Inger-Mari Aikio ja Niillas Holmberg. Meksikossa järjestettävään tapahtumaan osallistuu 57 runoilijaa 21 maasta ja 29 kielellä.

Utsjoelta kotoisin oleva, äidinkieleltään pohjoissaamenkielinen Aikio on julkaissut kuusi runokirjaa vuosina 1989–2014. Näistä vuonna 2001 julkaistu "Máilmmis dása" oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston ja Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Runouden ohessa Aikio on julkaissut lastenkirjoja, tehnyt useita dokumentteja ja työskennellyt toimittajana Sámi Áigi -lehdelle ja Yle Sámi -radiolle. Aikio on myös virallinen pohjoissaame-suomi -kääntäjä. Vuonna 2016 hän sai lastenkulttuurin valtionpalkinnon.

26-vuotias, äidinkieleltään pohjoissaamenkielinen Holmberg on saamelaiskulttuurin uudempia, kirkkaita vaikuttajia: hänen esikoisteoksensa ilmestyi vuonna 2009, ja hän on julkaissut yhteensä neljä runokokoelmaa. Holmbergin teoksia on käännetty yli kymmenelle kielelle. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti Suomessa ja Norjassa muusikkona, näyttelijänä ja saamelaisaktivistina. Vuonna 2015 Holmbergille myönnettiin Lapin taidepalkinto, ja vuonna 2014 hän sai Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinnon runoteoksestaan "Amas amas amasmuvvat" (suom. Jottei outo tulisi oudommaksi).

Kuva: 1er Encuentro Mundial de Voces de Colores
Holmberg

Meksikossa järjestettävän alkuperäiskansojen visiona on kasvattaa tietoisuutta ympäristön kriisitilasta alkuperäiskansoihin kuuluvien runoilijoiden ajatusten ja runouden kautta, sekä korostaa kielten monimuotoisuutta rikkautena. Tapahtuman avajaisseremonia järjestetään Méxicossa Palacio de Bellas Artesissa, minkä jälkeen tapahtumia on myös Chiapasin, Chihuahuan, Yucatánin, Estado de Méxicon ja Veracruzin osavaltioissa.

Esiintymiset

Niillas Holmberg esiintyy useissa tilaisuuksissa pääkaupunki Méxicossa 18.–21.10. Inger-Mari Aikio puolestaan esiintyy useissa tilaisuuksissa Estado de Méxicossa 18–21.10. Katso tarkemmat esitysajat oheisesta linkistä tai tiedostosta.

Programación: http://poesiavocesdecolores.org.mx/?page_id=82(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Programa 1er Encuentro Mundial de Poesía Indígena (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 1,52MB)