Varajohtaja Mari Kiviniemi osallistui OECD:n superviikkoon Marokossa

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD (engl. Organisation for Economic Cooperation and Development) järjesti Rabatissa OECD:n Marokon maaohjelmaa esittelevän viikon 9.-13. heinäkuuta 2018. Tiivis ohjelma pyhitti viikon jokaiselle päivälle oman teemansa turismista koulutukseen ja korruption vastaiseen työhön. OECD:n laaja maaohjelma Marokon kanssa osoittaa kuningaskunnan sitoutumisesta pitkäjänteiseen yhteistyöhön kilpailukyvyn, hyvän hallinnon ja elintason parantamiseksi.

Ohjelmaan kuului myös naisten johtajuutta ja poliittista osallistumista koskeva konferenssi Rabatissa, joka kokosi yhteen suuren määrän yhteiskunnallisia vaikuttajia. Mukana puhumassa oli monia politiikkaan aktiivisesti osallistuvia naisia Marokosta, Tunisiasta, Egyptistä ja Jordaniasta.

Myös Pohjoismaat olivat näkyvästi esillä, sillä puhujina olivat myös OECD:n suomalainen apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi ja Islannin entinen Suomen suurlähettiläs, nykyinen tasa-arvoasioiden suurlähettiläs Kristín Aðalbjörg Árnadótti. Kiviniemi totesi olevansa erittäin iloinen siitä, miten naisten poliittinen osallistuminen on lisääntynyt Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa ja toivoi, että tämän kaltainen kehitys ja hedelmällinen yhteistyö OECD:n ja MENA – maiden välillä jatkuu tulevaisuudessakin. Kiviniemen mukaan yhdelläkään kansantaloudella ei ole varaa jättää hyödyntämättä naisten täyden osallistumisen tuomaa potentiaalia ja arvoa työelämässä ja politiikassa. Kiviniemi myös muistutti, että vaikka Suomi on maailmassa edelläkävijöitä sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumisessa, tehtävää vielä riittää.

Islannin tasa-arvoasioiden lähettiläs puolestaan kertoi kuinka Islanti on tasa-arvoa edistävien lakimuutosten avulla muun muassa tehnyt isyyslomasta hyvin yleisen tavan. Myös viimevuonna voimaan tullut laki tasa-arvoisesta palkkauksesta sukupuolten välillä vahvistaa Islannin asemaa maailman tasa-arvoisimpana maana kansainvälisissä vertailuissa.

OECD Kiviniemi
OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi esiintyy naisten johtajuutta ja poliittista osallistumista koskevassa konferenssissa.

Tapahtuman avasi ministeri Bassima Hakkaoui, jonka vastuualueeseen kuuluu perhe, tasa-arvo ja yhteisöllisyys asiat Marokossa. Hän painotti puheenvuorossaan naisten äärimmäisen tärkeää panosta ja osallistumista politiikkaan. Marokko pyrkii tekemään tulevaisuudessa yhä enemmän töitä sen eteen, että tasa-arvoinen mahdollisuus vaikuttamiseen toteutuisi vielä paremmin. Tavoitteisiin tähdätään lakimuutoksin ja projektein, joista esimerkkeinä ministeri Hakkaoui mainitsi muun muassa perustuslain muutoksen sukupuolten välistä tasa-arvoa koskien, sekä naisten mahdollisuutta politiikkaan osallistumista parantavan kansallisen projektin.

OECD