Sisäministeri Kai Mykkänen vieraili Marokossa

Sisäministeri Kai Mykkänen vieraili Marokossa 18.–21.3.2018. Keskusteluaiheina ovat muun muassa muuttoliike, väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisy ja palaavat vierastaistelijat. Tässä kertomus ministerin matkasta.

Sisäministerit Mykkänen ja Laftit
Sisäministerit Mykkänen ja Laftit tapasivat Rabatissa 19.3.2018

Matkansa aikana ministeri Mykkänen tapasi marokkolaisen vastinparinsa sisäministeri Abdelouafi Laftitin, uskontoministeri Ahmed Toufiqin sekä muuttoliikkeestä vastaavan varaministerin Abdelkrim Benatiqin.

Siirtolaisuus oli vahvasti ministerivierailun agendalla ja esillä niin Marokon sisäministerin kuin siirtolaisuudesta vastaavan varaministerin tapaamisessa. Marokkoon on maantieteellisen sijaintinsa takia kohdistunut muuttoliikepainetta Afrikasta jo pitkään. Marokon hallitus hyväksyi jo vuonna 2014 maahanmuutto- ja turvapaikkastrategian, jonka tavoitteena on siirtolaisten mahdollisimman onnistunut integraatio marokkolaiseen yhteiskuntaan. Marokolla on ollut tärkeä rooli myös Afrikan unionin siirtolaisuusstrategian valmistelussa, jossa tavoitellaan kokonaisvaltaista, yhteistä näkemystä asiasta. Eurooppaan kohdistuvasta muuttoliikkeestä huolimatta Afrikan siirtolaisuus on suurelta osin maanosan sisäinen kysymys.

Sisäministerien tapaaminen herätti myös mediassa huomiota.
Fondation Orient Occident
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n edustaja Jean-Paul Cavalieri ja ministeri Mykkänen ulkoilmalounaalla.

Ministerien lisäksi Kai Mykkänen tapasi YK:n siirtolaisuudesta ja pakolaisuudesta vastaavat järjestöt. Pakolaisjärjestö UNHCR:n maajohtaja Jean-Paul Cavalieri kertoi Marokkoon pakenevien ihmisten tilanteesta ja YK:n ohjelmista hädänalaisten tukemiseksi. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n edustajat Teresa Botella and Judicael Degla Ahouansou esitteli Suomen rahoittaman alueellisen ohjelman hyviä tuloksia, joilla edistetään Marokossa, Tunisiassa, Egyptissä, Libyassa ja Jemenissä haavoittuvassa asemassa olevien maahanmuuttajien suojelua ja tuetaan heidän pääsyä terveyspalvelujen piiriin. Sisäministeriön valtuuskunta vieraili myös siirtolaisia ja pakolaisia avustavassa Fondation Orient-Occident kansalaisjärjestössä, jossa heille katettiin edunsaajien tekemä lounas. Ruokalajit vaihtelivat lännestä itään; marokkolaisista syyrialaisiin herkkuihin.

Vierailulla imaamien koulutusinstituutissa. Vas. Suurlähettiläs Anne Vasara, instituutin johtaja Abdesselam Lazaar, ministeri Kai Mykkänen ja Marokon uskontoministeriön edustaja.

Sisäministeri pääsi yhdessä delegaation kanssa tutustumaan Marokon viranomaisten toimintaan väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisyssä ja radikalisaation torjunnassa tapaamalla Marokon uskontoministerin Ahmed Toufiqin sekä kahden kenttävierailun kautta. Ensimmäisenä päivänä suomalaiset vierailivat Marokon imaamien koulutuksesta vastaavassa Mohammed VI – instituutissa tavaten laitoksen johtajan Abdesselam Lazaarin. Instituutti kouluttaa oppilaita myös yhdeksästä muusta Afrikan maasta sekä Ranskasta. Myös Italialla on yhteistyösopimus koulutusvaihdosta yliopistotasolla. Instituutti tarjoaa islamin tutkimuksen ja teologisen opetuksen lisäksi afrikkalaisille opiskelijoilleen ammatillista koulutusta esimerkiksi sähköasentajan tai ompelijan työhön, sillä monessa Afrikan maassa imaamit eivät saa säännöllistä palkkaa elannon perustuessa lahjoituksiin yhteisön ylläpitämissä moskeijoissa.

Rabita
Rabita Mohammedia des Oulémas Instituutin johtaja Ahmed Abbadi ja ministeri Mykkänen keskustelivat väkivaltaisen ekstremismin torjumisesta.

Toisena päivänä ministeri Mykkänen vieraili Rabita Mohammedia des Oulémas (RMO) - instituutissa, jonka tehtävä on torjua väkivaltaista ekstremismiä. Instituutin johtaja Ahmed Abbadi kertoi heidän tekemästään tutkimus- ja vaikuttamistyöstä radikalisaation estämiseksi. RMO esimerkiksi julkaisee nuorisolle suunnatuissa sarjakuvissa sekä videopelien keinoin vastanarratiiveja radikalisoivan propagandan vaikutusten kumoamiseksi.  Instituutti myös kouluttaa erilaisia tahoja radikalisaation tunnistamisessa ja toimii kansallisen koulutusohjelman puitteissa Marokon peruskouluissa. Instituutti järjestää tämän lisäksi aktiviteetteja nuorisotaloissa sekä mahdollistaa nuorille harrastusmahdollisuuksia syrjäytymisen estämiseksi. Kenttätyön lisäksi RMO julkaisee tieteellisiä tutkimusartikkeleita ja pyrkii vahvistamaan teologian ymmärrystä yhteiskunnassa, jotta väkivaltaiset ideologiat eivät pääse juurtumaan.

Kaksipäiväisen matkansa ohessa ministeri pääsi myös katselemaan nähtävyyksiä ja elämää Rabatin vanhassa Medinassa. Ehättipä Mykkänen entisenä ulkomaan kauppa- ja kehitysministerinä jopa edistämään vientiä ja markkinoimaan suomalaista osaamista maailmalle tapaamalla Casablancassa BMCE-pankin pääjohtajan Othman Benjellounin. Keskusteluissa nousivat esiin erityisesti suomalainen osaaminen energiatehokkuudessa ja rakennusalalla. BMCE kertoi strategiastaan nopeasti kasvavilla Afrikan markkinoilla sekä Marokon asemasta erinomaisena porttina maanosaan pyrkiville eurooppalaisille ja kiinalaisille yrityksille.

BMCE Benjelloun
BMCE-pankin toimitusjohtaja Othman Benjelloun näyttää valokuvia vuodelta 1979, kun hän vei Marokon kruununprinssin, nykyisen kuninkaan Mohammed VI:n Lappiin talvilomailemaan!

Suurlähettiläs Anne Vasara järjesti vierailun aikana vastaanoton Suomen residenssissä, johon oli kutsuttu sisäministerin tapaamien marokkolaisministeriöiden edustajia sekä muuttoliike- ja turvallisuusasioiden parissa työskenteleviä kansalaisjärjestöjä ja diplomaattikuntaa. Suurlähettiläs kutsui residenssiin lounasvieraaksi myös Marokon kansallisen ihmisoikeusneuvoston CNDH:n johtajan Driss El Yazamin.

Sisäministeriön valtuuskunta katselemassa Rabatin nähtävyyksiä. Taustalla Tour Hassan vuodelta 1195.