Beat the Plastic! Pohjoismaiset suurlähetystöt mukana Maailman ympäristöpäivässä 5.6.2018

YK:n Maailman ympäristöpäivän kunniaksi tiistaina 5. kesäkuuta Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan suurlähetystöt osallistuivat Rabatissa yhteistyössä Zero Zbel (Linkki toiselle web-sivustolle.)– järjestön kanssa toteutettuun rannan siivousoperaatioon.

Kyseessä on marokkolainen järjestö, jonka tavoitteena on lisätä nuorten ympäristötietoisuutta ja tuoda esiin luonnonsuojeluun liittyviä ongelmia, joita Marokossa ilmenee. Vastaavanlaisia tapahtumia on jo aikaisemmin järjestetty useilla rannoilla eri puolilla Marokkoa ja tavoitteena onkin tehdä katsaus yhteensä 20 rannalle. Ideana on siis selvittää yleisimpien muovijätteiden alkuperä ja tätä kautta päästä vaikuttamaan niiden tuottajiin, jotta rannoille kasautuvien roskien määrää pystyttäisiin hillitsemään.

Löytyneet jätteet lajitellaan tarkasti eri kategorioihin ja kerättyjä tietoja kirjataan ylös myöhempää tutkimusta varten. Sen jälkeen roskat kierrätetään mahdollisuuksien mukaan. Pitkän linjan tavoitteena on vähentää meriin päätyvän jätteen määrää ja tässä suunnitelmassa etenkin rannikkokaupungit ovat tärkeässä roolissa. Zero Zbelin lisäksi tapahtuman taustalla toimii myös aktiivisesti kansainvälinen Break Free From Plastic – liike.

Projektiin osallistumalla ja samalla ympäristöpäivän teemaa silmällä pitäen tarkoituksemme oli siistiä ranta erilaisista muovijätteistä ja kannustaa samalla muita kaupunkilaisia pitämään ympäristöä puhtaampana. Operaatio toteutettiin ennen ramadanin loppumista ja samalla juuri ennen kuuminta rantakautta, jolloin Välimeren ja Atlantin rannat täyttyvät rannalla kävijöistä. Kesän aikana jätehuoltoon liittyvät ongelmat korostuvat paineen ja rannalla aikaa viettävän väkimäärän kasvaessa, jolloin jokaisen tulisi huolehtia siitä, etteivät jätteet kulkeudu mereen. Tapahtuma herätti myös median huomion ja paikalle saapui niin lehdistön kuin marokkolaisen televisiokanavan edustajia.

Myös Suomessa ollaan oltu tänä vuonna aktiivisia maailman ympäristöpäivän muoviroskateemaan liittyen ja muovisaasteisiin on alettu kiinnittää erityistä huomiota. Ympäristöministeriön järjestämään avoimeen ideointiriiheen (Linkki toiselle web-sivustolle.)muovitiekartasta tuli yli sata ideaa, joita on jo aloitettu jalostaa eteenpäin. Tiekartan ideana on esittää lyhyen ja pitkän aikavälin toimia, joilla Suomi voi muun muassa vähentää muovijätteen ja – roskan aiheuttamia haittoja, tehostaa muovin talteenottoa ja kierrätystä sekä edistää parempaa tuotesuunnittelua. Ehdotuksen on määrä valmistua syyskuussa 2018.