EU:s utrikesråd diskuterar Sahel, Västafrikas kustländer och Rysslands aggression mot Ukraina

EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet i Bryssel den 23 januari. Utrikesminister Pekka Haavisto företräder Finland vid mötet.

Text: Utrikesrådet 23.1.2023
 

Utrikesrådet fortsätter sin diskussion om Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Ministrarna diskuterar bland annat det fortsatta stödet till Ukraina ur Europeiska fredsfaciliteten, energiresiliens, ansvarsskyldighet, Ukrainas fredsinitiativ och förberedelserna inför toppmötet mellan EU och Ukraina den 3 februari.

”När utrikesrådet sammanträder i Bryssel har Rysslands anfallskrig i Ukraina pågått i nästan ett helt år. Stödet till Ukraina är vårt viktigaste samtalsämne. Finland och hela EU måste fortsätta stödja Ukraina så länge som Ryssland fortsätter sin aggression, som också drabbar Ukrainas energiinfrastruktur”, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

Utrikesministrarna för en diskussion om läget i Sahel och länderna vid den västafrikanska kusten. Finland anser att det är viktigt att EU stöder stabiliteten och ett återupptagande av den demokratiska processen i Sahelregionens länder. Samtidigt behöver kustländerna stöd så att instabiliteten inte sprider sig i regionen.

”Det krävs en intensiv dialog och stöd till regionen, såväl regionalt som bilateralt, för att lösa situationen i länderna i Sahel och vid den västafrikanska kusten”, konstaterar utrikesminister Haavisto.

Under aktuella ärenden på dagordningen står också läget i Iran, Armenien och Azerbajdzjan, Montenegro, Afghanistan, Venezuela och Etiopien.

I samband med utrikesrådets möte hålls en arbetslunch med den palestinska premiärministern Mohammad Shtayyeh. Därtill kommer utrikesministrarna vid ett informellt frukostmöte att föra ett samtal om Ukraina och Iran med direktören för internationella atomenergiorganet IAEA, Rafael Grossi.

Ytterligare information

  • Tomi Nyström, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 350 470
  • Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, chef för enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn +358 295 350 063
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].