Hyvä tietää

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Latvia sijaitsee Koillis-Euroopassa Itämeren rannalla. Pohjoisessa se rajoittuu Viroon, etelässä Liettuaan, idässä Venäjään sekä kaakossa Valko-Venäjään. Rannikkolinjaa on 531 kilometriä. Viron vastainen raja on pituudeltaan 267 kilometriä, Liettuan 453 kilometriä, Venäjän 217 kilometriä ja Valko-Venäjän 141 kilometriä.

Asuminen, asunnot

Riiassa on tarjolla kiitettävästi vuokra-asuntoja. Asuntojen hinnat ovat nousseeet, mutta ne ovat edelleen Suomen hintatasoon verrattuna  kohtuulliset. Asuntoja välittävät sekä yksityiset henkilöt että välitysfirmat. Välityspalkkiot vaihtelevat firmojen välillä.
Vuokrahintaan lisätään yleensä "utilities"-maksu, johon kuuluu muun muassa sähkö, vesi ja lämmitys. Kalustettuja asuntoja on tarjolla, mutta varustelutaso vaihtelee.

Autot

Edustustot

Ilmasto

Latvia vallitsee pääasiassa leuto mannerilmasto, joskin suuria lämpötilanvaihteluja esiintyy. Kesät ovat lämpimiä, mutta talvi joka kestää joulukuusta helmikuuhun voi olla kylmä. Syksy ja kevät ovat leutoja. Vuotuinen sademäärä on 600-650 mm, sateisin kuukausi on elokuu. Talvella maa on yleensä lumen peitossa. Kesällä keskilämpötila on noin +16 °C ja talvella -3 °C. Ilmasto on rannikolla leudompi kuin sisämaassa. 

Juomarahat

Latviassa ei ole selkeää juomarahakäytäntöä. Hyvästä palvelusta on kuitenkin yleensä suositeltavaa jättää noin 10 prosentin juomaraha. Pankki- tai luottokortilla maksettaessa helpointa on jättää juomaraha käteisenä.

Jätehuolto

Jätehuolto on toimivaa, mutta jätteiden lajittelu on harvinaista. Kierrätysastiat ovat harvassa eikä esimerkiksi juomapulloja kierrätetä lainkaan.

Kansalliset vapaapäivät

 • uusi vuosi 1.1.
 • pitkäperjantai
 • 1. pääsiäispäivä
 • 2. pääsiäispäivä
 • vappu 1.5.
 • itsenäisyysjulistuksen päivä 4.5.
 • juhannus 23.-24.6.
 • kansallispäivä 18.11.
 • joulu 25.-26.12.
 • uudenvuoden aatto 31.12.

Kirjallisuus

 • Latvian historiaa ja kulttuuria, toim. Marjo Mela ja Lembit Vaba (2005), Rozentals-seura
 • Tapaus Latvia, Jukka Rislakki (2007), Vastapaino (ilmestynyt myös englanniksi)
 • Viron, Latvian ja Liettuan historia, Kari Alenius (2000), Atena kustannus
 • Latvia, Land and State, a brief look into history, Janis Straume (2007), Nacionalais Apgads
 • The Latvian Saga, Uldis Germanis (1998, 10.painos), Memento Publishing House

Kodinhoitoapu

Käymälät

Kahviloiden, ravintoloiden ja ostoskeskusten yleiset käymälät ovat pääsääntöisesti siistejä. Latviassa naisten wc merkitään usein ylöspäin osoittavalla (hame) ja miesten alaspäin osoittavalla (leveät hartiat) kolmiolla. Useimmat julkiset wc:t ovat maksullisia. Julkisille paikoille virtsaamisesta voi Latviassa saada tuntuvat sakot.

Lapset

Lemmikit

Säädökset maahantuontiin on hyvä tarkistaa tapauskohtaisesti.  Pääsääntö on, että maahan voi tuoda asianmukaisesti rokotettuja lemmikkieläimiä. Tarvittavat rokotukset tulee varmistaa eläinlääkäriltä.

Liikennekäyttäytyminen

Liikennekulttuuri Latviassa ei ole yhtä kurinalaista kuin Suomessa. Siksi autoilijoiden ja jalankulkijoiden on syytä olla varovaisia liikenteessä. Liikenneonnettomuuksien määrä on suuri.

Promilleraja liikenteessä on 0,5 promillea mutta alle kaksi vuotta ajokortin omaavilla 0,3 promillea.

Suomalainen pakollinen liikennevakuutus on voimassa Latviassa, mutta kaskovakuutuksen ehdot kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä. Liikennevahingosta on aina välittömästi ilmoitettava paikalliselle poliisille, jonka saapumista tulee odottaa onnettomuuspaikalla. Autoa ei saa siirtää vahinkopaikalta ennen poliisin tuloa.Majoitus

Riian turismipalvelut kehittyvät koko ajan. Hotellitarjonta on laaja, mutta varsinkin kesäaikaan on syytä varata huoneet etukäteen. Hinnat vaihtelevat n. 50-160 EUR välillä. Muualla Latviassa hotellitarjonta on vaatimattomampaa.

Mitat ja painot

Latviassa on käytössä metrijärjestelmä.

Muutot

Riiassa on useita kansainvälisiin muuttoihin erikoistuneita yrityksiä.

Puhelimet

Latvian suuntanumero on 371.

Pukeutuminen

Latvian ilmasto-olosuhteet vastaavat Suomea, joten vaatetus ei poikkea suomalaisesta. Riiassa on  useita kansainvälisiä vaateliikkeitä. Yleisesti ottaen latvialaiset kiinnittävät  huomiota pukeutumiseensa enemmän kuin suomalaiset. Virallisiin tilaisuuksiin saadaan yleensä selkeät pukeutumisohjeet.

Puoliso

Pysäköinti

Pysäköintipaikat Riiassa ovat hyvin merkittyjä, mutta keskustan alueella melkein poikkeuksetta maksullisia. Kadunvarsilla on pysäköintiautomaatteja, joista voi ostaa pysäköintiaikaa. Lisäksi on olemassa vartioituja maksullisia pysäköintialueita. Isoimpien kauppojen ja markettien pysäköintialueet ovat tavallisesti maksuttomia.

Ravinto

Rekisteröity parisuhde

Latvian lainsäädännössä ei tunneta rekisteröityä parisuhdetta.
Julkisuudessa esiintyy aika ajoin mielipiteitä, joita voi pitää negatiivisina seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Sosiaaliturva

Suomi-kuva

Suomi-kuva Latviassa on yleisesti ottaen erittäin positiivinen.

Sähkövirta

Latviassa käytetään samaa sähkövirtaa kuin Suomessa eli 230 volttia. Myös pistorasiat ovat samanlaisia.

Terveydenhuolto

Tuonti- ja vientirajoitukset

Latviassa pätee samat tuonti- ja vientirajoitukset kuin useimmissa EU-maissa. Seuraavien tuotteiden osalta maahantuontia EU:n sisällä koskevat kuitenkin maksimimäärät.
Tupakkatuotteet:
 • 800 savuketta
 • 400 pikkusikaria
 • 200 sikaria
 • yksi kilogramma tupakkaa
Alkoholituotteet:
 • 110 litraa olutta
 • 90 litraa viiniä (josta maksimissaan 60 litraa kuohuviiniä) tai muita mietoja alkoholijuomia
 • 20 litraa vahvoja viinejä
 • 10 litraa viinaa
 • 10 litraa kahvia
 • 110 litraa alkoholittomia juomia
Polttoainetta saa tuoda ajoneuvon tankillisen verran, jonka lisäksi saa olla enintään 10 litran kokoinen lisätankki
Kaikki tuliaseet vaativat sekä tuonti- että vientiluvan. Lisäksi kaikki latvialaiset taide-esineet (maalaukset, veistokset jne.), iästä riippumatta, tarvitsevat vientiluvan, kuin myös kaikki Latviasta hankitut antiikkiesineet (ikä yli 50 vuotta).

Valokuvaaminen

Mikäli ottaa lähikuvia ihmisistä julkisilla paikoilla, on siihen kohteliasta pyytää lupa. Raja-alueilla ja sotilaskohteissa kuvaaminen on tavallisesti kielletty, jolloin siitä on kieltomerkki.

Valuutta

Latvia liittyi euroalueeseen vuoden 2014 alusta ja otti euron käyttöön.

Vapaa-aika

Latviassa on monipuolisesti vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.
Kulttuurielämä Riiassa on varsin vilkasta ja monipuolista. Kaupungissa on useampia latvian- ja venäjänkielisiä teattereita, konserttisaleja, varsin hyvä ooppera sekä elokuvateattereita. Elokuvia esitetään alkuperäiskielellä latviaksi ja venäjäksi tekstitettyinä. Konsertteja järjestetään runsaasti ja valikoima on laaja soolokonserteista sinfoniaorkesterien esityksiin ja kuorolauluiltoihin. Oopperan monipuolinen ohjelmisto käsittää baletteja, oopperoita, jonkun verran operetteja sekä modernia tanssia. Riian tuomiokirkossa on säännöllisesti kuoro- ja urkukonsertteja. Latviassa järjestetään myös jokavuotisia kulttuurifestivaaleja. Kaupungissa on  runsaasti yökerhoja ja klubeja, joissa esitetään usein elävää musiikkia rockista jazziin. Riiassa on myös runsaasti taidegallerioita ja museoita.
Liikunnan ja urheilun harrastamisen mahdollisuudet ovat melko monipuoliset. Kaupungeissa on kuntosaleja, tenniskenttiä, jää- sekä uimahalleja. Riian ympäristössä on myös tasokkaita golf-kenttiä. Kaikki luontoon ja ulkoiluun liittyvät harrastukset ovat suosittuja, erityisesti metsästys ja kalastus. Kesäisin Latvian hienot hiekkarannat, esimerkiksi Jurmalassa,  houkuttelevat ja merivesi on pääsääntöisesti uimakelpoista.