Yritykset yhdessä puhtaan Itämeren puolesta

Kuva: Janne Gröning Itämeri on maailman saastunein meri, ja sen pelastustyöhön tarvitaan pikaisia toimia yhteiskunnan kaikilta eri tasoilta valtionrajoja kaihtamatta. Tätä työtä varten presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja Baltic Sea Action Group ovat polkaisseet käyntiin Baltic Sea Action Summit -yhteishankkeen. Projektiin sitoutuneet tahot lupautuvat tekemään käytännön päätöksiä Itämeren tervehdyttämiseksi. Huippukokous etsii ratkaisuja Itämeren katastrofaalisen tilan parantamiseksi Helsingissä 10. helmikuuta 2010.

Uusia keinoja Itämeren pelastamiseksi

"Kommunikaatioasiantuntijoiden tarjoamia neuvoja tietoisuuden lisäämiseksi Itämeren tilasta, Itämeren satamajätetilanteen kartoitusta ja analysointia sekä toimintasuunnitelma löydöksistä, ympäristöystävällistä runkomaalia Itämeren alueen venekerhoille, päästöjen vähentämistä Itämeren alueella..." Edellä oli mainittuna vain muutamia esimerkki siitä, millaisia sitoumuksia Itämeren maiden eri tahot ovat tehneet Baltic Sea Action Summit -hankkeen nimissä keväälle 2010.

Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen sekä pääministeri Matti Vanhanen ja Baltic Sea Action Group (BSAG) ovat käynnistäneet työprosessin, jossa kerätään konkreettisten sitoumusten muodossa toimijoita eri maista ja eri aloilta. Yhteisaloitteen päämääränä on koota yhteen yhteiskunnan voimia ja löytää uusia keinoja maailman saastuneimman meren, Itämeren, pelastamiseksi.

BSAG on sitoutumaton säätiö, joka toimii Itämeren dynaamisena puolestapuhujana. Se työskentelee aktiivisena linkkinä Itämeren pelastustoimissa tieteen, päätöksentekijöiden ja yritysten välillä käyttäen korkeatasoista tutkimustietoa nopeiden ja kustannustehokkaiden käytännön toimenpiteiden saavuttamiseksi.

BSAS-huippukokous Helsingissä

Työprosessin huipentuma on helmikuussa Helsingissä pidettävä Baltic Sea Action Summit (BSAS) 2010. Huippukokoukseen on jo kutsuttu kaikkien Itämeren ympärysvaltioiden päämiehet. Lisäksi tullaan kutsumaan myös yrityksiä ja yhteisöjä, jotka sitoutuvat parantamaan meren tilaa.

Huippukokouksessa julkistetaan ne käytännön sitoumukset, joita valtioiden päämiehet, yritykset ja muut organisaatiot ovat ennen helmikuuta tehneet. Osallistuminen tapahtuu kunkin tahon omilla ehdoilla ja antaa siten mahdollisuuden kehittää myös omaa toimintaa ja liiketoimintamuotoja. Baltic Sea Action Summit -huippukokous pidetään Helsingissä 10. helmikuuta 2010.

Konkreettisia sitoumuksia Itämeren ympärysvaltioilta

Kuva: Janne Gröning Niin yritysmaailma, julkinen sektori kuin kolmannenkin sektorin toimijat ovat kaikki tervetulleita tekemään sitoumuksia Itämeren hyväksi. Tämä koskee erityisesti niitä, jotka osallistuvat Helsingin helmikuiseen huippukokoukseen. Jokainen voi tehdä sitoumuksen itselleen sopivimmalta osa-alueelta. Kyse voi olla taloudellisista sitoumuksista tai esimerkiksi työpanoksista, mutta sillä edellytyksellä, että ne edistävät Itämeren hyvinvointia. BSAS-prosessissa seurataan myös annettujen sitoumusten toteutumista.

Luonnollisesti Itämeren tervehdyttämiseen osallistuvat muun muassa ne yritykset, joiden toimintaan meri jollain tapaa kytkeytyy. On myös huomioitavaa, ettei BSAS:ssa riitä, että yritys hyödyntää hankkeessa jo jotain aiemmin käyttämäänsä keinoa. Kyse on siis kokonaan uudesta sitoumuksesta, jonka yritys lupautuu tekemään. Suojelu- ja pelastamistoimenpiteet eivät hyödytä ainoastaan Itämerta, vaan myös prosessiin mukaan lähteneitä tahoja. Suomalaisia BSAS-hankkeeseen sitoutuneita tukijoita ovat esimerkiksi Viking Line ja Kemira.

Lisätietoja:
Baltic Sea Action Summit: http://www.bsas.fi/fin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)
Baltic Sea Action Group: http://www.bsag.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)