Nya chefer till ambassaderna i Riga och Söul samt till generalkonsulatet i New York

Republikens president har den 27 januari utnämnt följande nya ambassadörer:

Pirkko Hämäläinen. Foto: UM

Utrikesrådet Pirkko Hämäläinen föreslås bli chef för ambassaden i Riga, Lettland, från och med den 1 september 2012.

Hämäläinen har tjänstgjort som chef för personalärenden vid utrikesministeriet sedan 2009. Hon har också tidigare arbetat på administrativa avdelningen och skött bl.a. uppdraget som tjänstemannasekreterare för understatssekreteraren ansvarig för administrativa frågor. Hämäläinen har också arbetat på rättsavdelningen och politiska avdelningen. På informations- och kulturavdelningen tjänstgjorde hon som chef för Europainformationen.

Hämäläinen har tidigare tjänstgjort vid Finlands ambassader i Tallinn, Wien och Reykjavik samt vid Finlands ständiga FN-representation i New York.

Hämäläinen trädde i utrikesministeriets tjänst 1989.

Matti Heimonen. Foto: UM

Utrikesrådet Matti Heimonen föreslås bli chef för ambassaden i Söul, Sydkorea, från och med den 1 september 2012.

Heimonen övergår till Söul från Shanghai, Kina, där han tjänstgjort som Finlands generalkonsul sedan 2008. Heimonen, som trädde i utrikesministeriets tjänst 1986, har arbetat vid ministeriet i huvudsak i handelspolitiska uppdrag, men också på politiska och administrativa avdelningen.

Bland utlandsbeskickningarna har han utöver Shanghai tjänstgjort vid Finlands ständiga representation i Genève samt vid ambassaderna i Riad, Bonn, Berlin och Tokyo.

Jukka Pietikäinen. Foto: UM

Utrikesrådet Jukka Pietikäinen föreslås bli chef för Finlands generalkonsulat i New York från och med den 1 september 2012.

Pietikäinen har tjänstgjort som Finlands ambassadör i Argentina sedan 2008. Han har tidigare tjänstgjort vid Finlands ambassader i Wien, Bogotá, Bern, Madrid och Mexico samt vid Finlands ständiga FN-representation i New York.

Vid ministeriet arbetade Pietikäinen senast som chef för enheten för Latinamerika och Karibien. Han har också tjänstgjort på handelspolitiska och politiska avdelningen, Europa-avdelningen och informations- och kulturavdelningen.

Pietikäinen inledde sin karriär vid utrikesministeriet 1984.

Åren 1991 - 1993 fungerade Pietikäinen i Colombia som biträdande representant för FN:s organ för bekämpning av narkotika och brottslighet, UN Office on Drugs and Crime, UNODC.

Ytterligare information: chefen för personalförvaltningen Vesa Lehtonen, tfn 09 1605 5410