Finland och Lettland stöder en gemensam EU-politik också i fråga om situationen i Vitryssland

Vi förväntar oss att EU:s utrikesministermöte tar beslut om Vitryssland, sade utrikesministrarna Alexander Stubb och Girts Valdis Kristovskis vid en presskonferens den 20 januari.

Utrikesministrarna Kristovskis och Stubb var kolleger redan som ledamöter av Europaparlamentet. Foto: UM/Eero Kuosmanen Utrikesministrarna Kristovskis och Stubb var kolleger redan som ledamöter av Europaparlamentet. Foto: UM/Eero Kuosmanen

Ministrarna sade att den nuvarande situationen i Vitryssland är mycket beklaglig. "Vi iakttar den gemensamma EU-politiken och vill agera gemensamt i förhållande till Vitryssland. Vi väntar beslut av EU:s utrikesministermöte den 31 januari. Vi anser att de medborgerliga friheterna ska återställas och att oppositionsledarna ska friges, berättade minister Stubb. "Men Vitrysslands situation kan förstås förändras om oppositionsledarna friges och landet är berett till en utveckling som stöder de mänskliga rättigheterna och demokratin". 

"Vitryssland ska dock uppmuntras såväl till demokratisk utveckling, till att fortsätta sina utbildningsprojekt som till att utveckla ländernas regionala ekonomiska förbindelser, sade Kristovskis.

Temana för Kristovskis och Stubbs möte i Helsingfors var bl.a. Air Baltics gateway i vår region, Ryssland, synpunkter om det kommande EU-utrikesministermötet i slutet av januari samt EU:s strategiska koncept. Också avtalet om konventionella styrkor i Europa (CFE-avtalet) diskuterades.

Kristovskis sade att han gärna lyssnat på sin mera erfarne kollegas synpunkter, eftersom han själv först började som sitt lands utrikesminister för ett par månader sedan.

Finland var det första land som erkände Lettlands självständighet den 21 januari för 90 år sedan.

Videoinspelning av presskonferensen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)