angle-left Suomen Riian-suurlähetystön äitiyspakkaus-hankkeesta

Suomen Riian-suurlähetystön äitiyspakkaus-hankkeesta

Viime vuonna Suomen Riian-suurlähetystö yhteistyössä Nordic Birth Basketin, Nesteen, Riian kaupungin ja Rigas Dzemdibu Nams -synnytyssairaalan kanssa lahjoittivat 10 äitiyspakkausta latvialaisille perheille.Seitsemän äitiyspakkausta lahjoitettiin latvialaisille lapsille, jotka syntyivät Suomen 100. itsenäisyyspäivänä 6.12.2017. Kolme pakkausta arvottiin sosiaalisessa mediassa, johon osallistui 200 perhettä. Arvonta oli avoinna kaikille lapsille, jotka olivat syntyneet joulukuussa.

babybox2

Marraskuussa 2018 laadimme lyhyen katsauksen siitä, miten perheiden ensimmäinen vuosi oli kulunut. Suomen Riian-suurlähetystö haastatteli äitiyspakkauksen saaneita latvialaisia perheitä. Tarkoitus oli selvittää perheiden vaikutelmia ja ajatuksia äitiyspakkaukseen liittyen.

Useimmat perheistä olivat käyttäneet kaikkia esineitä äitiyspakkauksesta. Muutamat vastasivat, että lapsi kasvaa niin nopeasti, että jotkin esineet olivat jääneet käyttämättä. Yleisesti ottaen äitiyspakkauksen esineiden laatua kehuttiin. Perheet kokivat varsin hyödylliseksi sen, että äitiyspakkaus sisälsi erikokoisia vaatteita ja pakkaus oli selvästi suunniteltu pidempään käyttöön: ensimmäiseksi vuodeksi tai jopa pidempään. Lisäksi vaatteiden neutraali väritys koettiin todella hyvänä asiana. Hyödyllisimmäksi esineeksi nostettiin kestävä ja lämmin talvihaalari.

Latvialaiset perheet mainitsivat, että Latviassa olisi kysyntää samanlaiselle äitiyspakkausjärjestelmälle kuin Suomessa. Se tekisi asiat helpommaksi ja auttaisi etenkin taloudellisesti. Varsinkin vähätuloiset perheet saattavat harkita lapsen hankkimista taloudellisiin syihin vedoten. Äitiyspakkauksella nähtiin positiivisia vaikutuksia näihin kysymyksiin.

babybox1

Äitiyspakkauksen saaneet perheet kokivat itsensä varsin etuoikeutetuiksi ja onnekkaiksi saadessaan äitiyspakkauksen. Kaikki perheet hämmästelivät sitä, kuinka nopeasti ensimmäinen vuosi on kulunut lapsen kanssa. Kaiken kaikkiaan saimme varsin positiivista palautetta äitiyspakkauksiin liittyen ja me suurlähetystössä olemme ylpeitä siitä, että meillä Suomessa on ollut käytössä tämä järjestelmä jo yli 70 vuotta.