Stubb: Finland och Lettland har mycket goda relationer

Alexander Stubb och Maris Riekstins När utrikesminister Alexander Stubb och hans lettiske kollega Maris Riekstins möts är det oftast internationella frågor som står på agendan. Under Riekstins besök i Helsingfors den 17 februari fokuserade ministrarna dock på ländernas bilaterala relationer. ”Atmosfären i de bilaterala förbindelserna är mycket god”, konstaterade Riekstins, som besökte Finland på inbjudan av Stubb.

”Det går mycket bra för relationerna mellan Finland och Lettland”, försäkrade även Stubb. ”Vi är inne på samma linje i politiska frågor.”

Vid sidan om de bilaterala förbindelserna diskuterade ministrarna enligt Stubb även utvecklingen av Natos nya säkerhetskoncept, nordisk-baltiskt samarbete och EU:s nya avdelning för yttre åtgärder. ”Vi hoppas på mycket stark nationell representation i avdelningen för yttre åtgärder”, konstaterade Stubb.

I sina svar på journalisternas frågor berättade ministrarna att samtalen inte rört gasledningsprojektet i Östersjön. ”Vi ser inte gasledningsprojektet som en säkerhetsfråga, utan som en miljöfråga”, sade Stubb. ”Europa behöver rysk gas.”

Riekstins lyfte fram situationen i EU:s östra grannländer och på västra Balkan. ”Vi diskuterade hur EU kan bidra till att stabilisera utvecklingen i regionen. Finland och Lettland kan spela en aktiv roll i arbetet”, berättade Riekstins.