Nordiska och baltiska utrikesministrar bekymrade över den humanitära krisen på Sri Lanka

Utrikesministrarna från de nordiska och baltiska länderna, den så kallade NB8-gruppen, antog ett uttalande om den humanitära krisen på Sri Lanka vid sitt årliga möte i Reykjavik den 20-21 augusti. NB8-länderna är bekymrade över de 270 000 internflyktingar som finns i landet efter det lankesiska inbördeskriget som upphörde i maj. Den begynnande monsunsäsongen ökar flyktingarnas lidande. NB8-länerna vädjar till den lankesiska regeringen att utan dröjsmål vidta åtgärder för att lösa den humanitära krisen och inleda en intern försoningsprocess. NB8-länderna vill med sitt uttalande också fästa EU:s och det övriga internationella samfundets uppmärksamhet på situationen på Sri Lanka, som i dag hamnat i skuggan av andra internationella kriser.

Huvudtemana under mötet i Reykjavik var EU-politik, den ekonomiska situationen, samarbete i Nordeuropa, gemensamma nordisk-baltiska energiprojekt, FN-politik och en diskussion om situationen och presidentvalet i Afghanistan.

Värdlandet Islands färska ansökan om EU-medlemskap fick de andra NB-ländernas fulla stöd och löften om teknisk hjälp då de krävande medlemskapsförhandlingarna inleds. När det gäller det ekonomiska läget noterades det att NB8-gruppen är unik i världen genom att IMF:s låneprogram för länder i svårigheter (Island, Lettland) kompletteras med stödlån av andra NB-länder (de nordiska länderna). 

Uttalandet om Sri Lanka (på engelska) (avautuu uuteen ikkunaan)