Oro för Östersjön aktiverar

BSAS-logo Det internationella toppmötet Baltic Sea Action Summit sammanför statschefer, företag, stiftelser och andra aktörer från Östersjöstaterna i Helsingfors den 10 februari. ”Vi måste ta itu med arbetet nu, snart kan det vara för sent”, säger utrikesministeriets ambassadör för Östersjöärenden Jari Luoto.

Luoto vet att det krävs samarbete för att Östersjön ska kunna räddas. ”Det är viktigt att olika projekt strävar mot samma mål”, betonar han.

”Avsikten med toppmötet är att få statschefer, företag, organisationer och andra aktörer med i Östersjöarbetet”, berättar Luoto. Enligt Luoto ger mötet mervärde i och med att det skapar samarbetsrelationer mellan olika aktörer och får staterna att påskynda sina skyddsåtgärder.

Toppmötet är ett gemensamt initiativ av republikens president Tarja Halonen, statsminister Matti Vanhanen och Baltic Sea Action Group. Enligt Luoto fokuserar mötet på konkret verksamhet. ”Alla som deltar i mötet gör ett åtagande för Östersjön”, berättar Luoto.

Jari Luoto Över 130 åtaganden har redan samlats in, och staternas åtaganden offentliggörs i samband med själva mötet. ”Uppföljningen av åtagandena fortsätter efter toppmötet”, försäkrar Luoto.

Utrikesministeriet ansvarar för mötesarrangemangen. ”Också för utrikesministeriet är toppmötet och förberedelserna i anslutning till insamlingen av åtagandena är ett nytt, synligt sätt att arbeta för Östersjön”, berättar Luoto.

EU:s Östersjöstrategi har fått en bra start

Foto: BSAS/Janne Gröning Luoto oroar sig för Östersjöns tillstånd. Som de största problemen ser han övergödningen och risker som orsakas av sjötrafiken. ”Sjötrafiken, bland annat oljetransporter, ökar kraftigt på Östersjön. Den marina miljön är sårbar och klarar inte av en allvarlig olycka.”

”Vi borde hitta åtgärder som minskar näringsbelastningen från jordbruket. Vi måste ta itu med det nu, snart kan det vara för sent”, anser Luoto.

Det finns också glimtar av hopp. ”Europeiska unionens Östersjöstrategi har fått en bra start”, säger Luoto. ”Åtgärder och projekt har redan inletts.”

Strategin omfattar 15 prioriterade områden som olika medlemsstater samordnar. ”Finland samordnar fyra prioriterade områden tillsammans med andra stater”, berättar Luoto.

”Finlands miljöministerium ansvarar tillsammans med det polska miljöministeriet för åtgärder mot övergödning. Kommunikationsministeriet ansvarar för sjöfartssäkerhet tillsammans med Danmark och jord- och skogsbruksministeriet för hållbart jord- och skogsbruk och fiske tillsammans med Sverige. Inrikesministeriet ansvarar därutöver för den inre säkerheten”, säger Luoto.

Foto: BSAS/Janne Gröning Utrikesministeriet spelar en samordnande roll i Östersjöarbetet. ”Ambassadören för Östersjöärenden vet vad som händer i Östersjöarbetet i hemlandet, i andra Östersjöstater och i Europeiska kommissionen.”

Östersjöambassadören måste enligt Luoto bilda omfattande nätverk och betjäna medier. ”Olika aktörer har varit glada över att det finns en Östersjöambassadör som man kan kontakta vid utrikesministeriet.”

Länkar: