De nordiska och baltiska länderna samarbetar kring ett tillräckligt omfattande nät av beskickningar
NB8-utrikesministermötet, som traditionsenligt äger rum i slutet av sommaren, hölls den 29–30 augusti i Helsingfors med utrikesminister Erkki Tuomioja som värd. NB8-länderna består av Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. År 2011 är Finland det koordinerande landet i NB8-samarbetet.
Mötet inleddes 29 augusti med en inofficiell middag, i vilken också Ukrainas utrikesminister Kostyantyn Gryschenko deltog. Teman för diskussionerna vid ministermötet 30 augusti var bland annat EU:s östra partnerskapspolitik, situationen i Mellanöstern och Nordafrika samt Västra Balkan. Dessutom diskuterades hur det praktiska samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna ytterligare kan fördjupas och utvecklas. Vidare tog man upp frågan om politiska fångar i Vitryssland och ministrarna lade gemensamt fram ett krav på att alla politiska fångar ska friges.
Ministrarna var också bekymrade över läget i Libyen och minister Tuomioja konstaterade att alla länder har meddelat att de stödjer och bistår FN för att situationen i Libyen ska kunna lösas på fredlig väg och regionen ska få en demokratisk förvaltning.
Minister Tuomioja konstaterade också att Finland har lagt fram ett förslag om ökad kärnsäkerhet genom att ordna en gemensam övning för ländernas myndigheter. Ministrarna efterlyste också större samsyn och ökad aktivitet samordnad av EU i fredsprocessen i Mellanöstern. Finland fick tack för organiseringen av mötet och för möjligheten till gemensamma diskussioner.
Litauens utrikesminister Audronius Ažubalis lade fram önskemål om en utveckling av samarbetet mellan de nordiska och baltiska länderna genom effektivare informationsutbyte mellan länderna, framför allt gentemot medborgarna. Minister Ažubalis konstaterade att det vore viktigt att som stöd för beslutsfattandet få mer information om det dagliga livet i de andra länderna i regionen. Våren 2012 arrangerar Litauen ett motsvarande möte för statsministrarna och presidenterna, och det är av vikt att återigen stärka ländernas gemensamma mål.
Ministrarna diskuterade också att i större utsträckning postera sina diplomater ute i världen så att de också kan arbeta i lokaler på de andra nordiska och baltiska ländernas beskickningar. Där länderna inte har egna beskickningar kunde man erbjuda medborgarna exempelvis viseringstjänster i grannlandets beskickning. På så vis kan de nordiska och de baltiska länderna i samarbete se till att de har ett tillräcklig omfattande nät av beskickningar. Dessutom uppnås fördelar i form av större flexibilitet och kostnadseffektivitet. Detta stärker ytterligare de goda relationerna mellan länderna, konstaterade ministrarna i ett gemensamt uttalande.
Efter mötet ordnades i riksdagen ett seminarium för inbjudna gäster för att fira att det är 20 år sedan de baltiska länderna återvann sin självständighet.