Pääministerit Marin ja Bettel tapasivat Luxemburgissa 10.2.

Pääministeri Sanna Marin vieraili Luxemburgissa 10. helmikuuta 2023 maan pääministeri Xavier Bettelin kutsusta; kyseessä oli ensimmäinen Suomen pääministerin vierailu Luxemburgiin sitten pääministeri Sipilän vierailun vuonna 2018. Vierailu oli myös pääministeri Marinin ensimmäinen Luxemburgiin.

Pääministerit Marin ja Bettel keskustelivat maiden kahdenvälisistä suhteista sekä ajankohtaisista EU-politiikan aiheista. Pääministerit keskustelivat myös vahvan taloudellisen, materiaalisen ja aseellisen tuen jatkamisesta Ukrainalle. Suomen tuleva Nato-jäsenyys vahvistaa maiden kumppanuutta entisestään. ”Suomi ja Luxemburg jakavat yhteiset eurooppalaiset arvot. Molemmille tärkeitä aiheita ovat esimerkiksi kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, ihmisoikeus- ja tasa-arvoasiat sekä oikeusvaltioperiaate. EU:ssa yhteistyömme erityisesti talousasioissa on vahvaa”, pääministeri Marin sanoi.

“Suomen pääministerin vierailu Luxemburgissa oli erittäin tärkeä maidemme kahdenvälisille suhteille. Saimme todeta, että Suomi ja Luxemburg ovat kansainvälisesti hyvin samanmielisiä maita ja yhteistyöllämme on vankka perusta. Taloussuhteitamme on mahdollista kehittää määrätietoisella työllä”, täydensi suurlähettiläs Jouko Leinonen.

Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel puolestaan totesi vierailulla, että ”tässä monimutkaisessa geopoliittisessa tilanteessa on tärkeää vahvistaa suhteita lähimpiin liittolaisiimme, joihin luen Suomen. Olemme solidaarisia Ukrainaa kohtaan ja tuemme maata ja sen kansaa poliittisen, sotilaallisen ja humanitaarisen avun keinoin".

Kokousta seurasi pääministerien yhteinen tiedotustilaisuus ja lyhyt kävelykierros Luxemburgin kaupungissa sekä vierailu Robert Schumanin syntymäkodissa. Luxemburgin media oli hyvin kiinnostunut pääministerien tapaamisesta ja vierailua käsiteltiinkin kattavasti maan suurimmissa medioissa.