Koronavirustilanne Luxemburgissa

Koronavirustilanne Luxemburgissa

Luxemburg ei ole sulkenut rajojaan koronaviruspandemian aikana. Määrätyt rajanylityspaikat ovat olleet auki rajan ylittävien työntekijöiden liikkumista varten. Ainoastaan lentokenttä on ollut suljettuna henkilöliikenteeltä. Luxemburgilla on monivaiheinen koronavirusrajoitusten helpottamisen exit-suunnitelma. Tavoitteena on haavoittuvien ryhmien suojeleminen, asteittainen rajoitusten poistaminen ja sairaalakapasiteetin riittävyyden takaaminen. Kansalaisten oman vastuunkannon tärkeyttä on korostettu, jotta viruksen kontrolloimaton leviäminen estettäisiin. Tärkeää on ennalta ehkäisevien toimenpiteiden noudattaminen työpaikoilla, uusien tartuntatapausten eristäminen ja tarkka seuranta. Viranomaiset haluavat myös vahvistaa testauskapasiteettia.

Maahantulosäännökset

Luxemburgin Findelin lentokenttä avattiin 29.5. Lentokentällä on käynnissä pilottiprojekti, jonka aikana kaikki maahan saapuvat matkustajat testataan koronaviruksen varalta.

Saksan raja avattiin täysin toukokuun lopussa.

Luxemburg on ainoana maana maailmassa ilmoittanut aikovansa testata koko väestön koronaviruksen varalta. Testauksen piirissä ovat myös päivittäin maassa käyvät rajatyöläiset naapurimaista, joiden työpanos myös koronavirustilanteessa on välttämätön.

Testaus perustuu vapaaehtoisuuteen ja sen tarkoituksena on estää toisen tartunta-aallon syntyminen rajoituksia purettaessa. Laajamittaisen testauksen avulla on mahdollista löytää myös oireettomat tapaukset. Testauksen tavoite on ennaltaehkäisevä toiminta eikä ainoastaan oireisiin reagoiva testaus.

Lisätietoja:

 

Liikkuminen

Maan sisäisessä ja julkisessa liikenteessä ei ole rajoituksia. Muiden EU-maiden kansalaisten paluumatkat asuinvaltioonsa Luxemburgin kautta sallitaan. Transit-matkustajien tulee tarvittaessa esittää etukäteen varatut jatkoyhteydet (lento-, juna-, laivaliput).

Lisätietoja:

  • https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html (ranska, luxemburg, saksa, englanti)

Terveys

1.6.2020 lähtien hengityssuojaimen käyttö on pakollista lähitilanteissa, joissa etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista (kaupat, apteekit, työpaikat, julkinen liikenne, lentokenttä, rautatieasemat). Hengityssuojaimen (5 kpl/hlö) jakelu asukkaille on aloitettu postitse.

Rakennus- ja käsityöyrityksille, jotka aloittavat uudelleen toimintansa kesäkuun alussa, jaetaan suojaimet ensimmäisenä. Yrityksille suojainten jakelu on järjestetty aakkosjärjestyksessä lentokentälle. Ulkomaisille yrityksille suojaimet jakaa kauppakamari yhdessä postilaitoksen kanssa; etusijalla ovat yli 50 työntekijän yritykset.

Lisätietoja:

  • https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html (ranska, luxemburg, saksa, englanti)

Palvelut

Useimmat hotellit ovat olleet auki koko pandemian ajan. Ravintolat saivat avata ensin terassinsa 25.5. alkaen ja sen jälkeen ravintoloiden sisätilat 1.6. alkaen rajoitetulla kapasiteetillä. Etäisyyttä tulee noudattaa ja pöytien ympärillä on pleksilasit. Ravintolatiloissa liikkuessa tulee käyttää hengityssuojainta, mutta pöydissä ei sitä tarvita. Saman pöydän ääressä voi olla 4 asiakasta. Juomien tarjoilu voi jatkua klo 01:en yöllä ja ravintolat voivat olla auki keskiyöhön. Baarit, kahvilat ja diskot ovat edelleen suljettuina.

Elokuvateatterit on avattu ja erilaisia pienempiä esim. urheilutapahtumia voidaan järjestää (ei kuitenkaan kilpailuita). Etäisyyden tulee olla 2 m, suojainta tulee käyttää ja varaukset pitää tehdä etukäteen. Kuntoklubit ovat auki, mutta niiden saunat pidetään kiinni. Myös kampaamot, kauneushoitolat ovat auki, mutta vain ajanvarauksella.

Festivaalit, kulttuuri- ja urheilutapahtumat on kielletty 31.7. saakka. Poikkeuksia ovat hautajaiset ja siviilivihkimiset, joihin voi osallistua enintään 20 henkilöä pitäen 2 m etäisyyttä toisiinsa.

Lisätietoja:

  • https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html (ranska, luxemburg, saksa, englanti)

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Poliisilla ja tullilla on valtuudet valvoa rajoitusten noudattamista. Terveystarkastajille on myös annettu valtuudet valvoa sääntöjen noudattamista.

Muuta huomioitavaa

Rajoituksia poistetaan tilanneanalyysin pohjalta.

Luxemburgin hallitus on vedonnut kansalaisten vastuulliseen toimintaan positiivisen kehityksen jatkamiseksi. Pandemiatilanne ei ole millään muotoa ohi ja hallitus jatkaa tiiviisti testaus- ja seurantatoimia.

Lisätietoja:

  • https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html (ranska, luxemburg, saksa, englanti)

Edustuston asiakaspalvelu

Lähin Suomen suurlähetystö sijaitsee Brysselissä.

Konsulaatti palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella, sähköposti: [email protected]

Kaikki tiedustelut ja kysymykset tulee osoittaa tähän sähköpostiosoitteeseen.

Tiedustelujen suuren määrän vuoksi vastausaikamme ovat tavanomaista pidemmät.

Oleskelulupa-asioiden käsittely aloitetaan uudelleen kesäkuun puolivälissä. Viisumia ei ole mahdollista hakea Brysselistä.

Lisätietoja:

  • https://finlandabroad.fi/web/bel/

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.