Koronavirusuutiset Luxemburgissa

Koronavirusuutiset Luxemburgissa

Luxemburgissa koronavirustartuntojen määrä on erittäin voimakkaassa kasvussa. Maassa otettiin käyttöön uusia rajoituksia 30.10. Luxemburg pitäytyy laajamittaiseen testaukseen ja jäljitykseen perustuvassa koronastrategiassaan. Kansalaisten oman vastuunkannon tärkeyttä on korostettu, jotta viruksen kontrolloimaton leviäminen estettäisiin. Viranomaiset ovat vahvistaneet myös testauskapasiteettia.

Maahantulosäännökset

Luxemburgin Findelin lentokenttä on auki. Lentokentällä on maksuton testausmahdollisuus maahan palaaville matkustajille.

EU-maista saapuville matkustajille ei ole asetettu rajoituksia. Sen sijaan Luxemburg on määrännyt väliaikaiseen maahantulokieltoon kolmansista maista saapuvat matkustajat, pois lukien Australia, Kanada, Kiina (edellyttäen vastavuoroisuutta EU-tasolla), Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia ja Uruguay. Väliaikaiseen maahantulokieltoon on kuitenkin määritelty poikkeuksia mm. oleskelulupaan perustuen, kiireellisten perhesyiden vuoksi, terveys- ja kuljetusalan työntekijöille, muille rajatyöntekijöille, maatalouden kausityöntekijöille, vaihtomatkustajille ja diplomaattikunnalle.

Lisätietoja:

Luxemburgin hallitus - Le gouvernement luxembourgeois: tiedottaa koronavirustilanteesta verkkosivuillaan; https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html

 (ranska, luxemburg, saksa, englanti) ja Facebookissa https://www.facebook.com/gouvernement.lu/

 ja https://twitter.com/gouv_lu

 

Liikkuminen

Ulkonaliikkumiskielto klo 23-06 

Maan sisäisessä ja julkisessa liikenteessä ei ole rajoituksia. Transit-matkustajien tulee tarvittaessa esittää etukäteen varatut jatkoyhteydet (lento-, juna-, laivaliput).

​​​​​Lisätietoja:

https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html

 (ranska, luxemburg, saksa, englanti)

 

Terveys

Testaus: Luxemburgin laajamittaisen ja pitkän aikavälin testauksen toinen vaihe alkaa syyskuussa ja kestää todennäköisesti vuoden 2021 ensimmäiselle vuosineljännekselle saakka. Painopisteenä on väestön strateginen tarkkailu ja taudin paikallisen lisääntymisen identifioiminen keskittämällä enemmän toimia alueille, joilla virus on aktiivisempi. Lisäksi testausta suunnataan tietyille sektoreille tai kansanryhmille, esim. terveysalan työntekijät, hotelli- ja ravintola-alan työntekijät, maatalouden kausityöntekijät ja riskialueilta palaavat lomalaiset. Lisäksi luxemburgilaiset, jotka matkustavat maihin, jotka vaativat negatiivisen testituloksen toimittamista etukäteen, voivat testauttaa itsensä maksutta.

Testaus perustuu vapaaehtoisuuteen. Laajamittaisen testauksen avulla on mahdollista löytää myös oireettomat tapaukset. Testauksen tavoite on ennaltaehkäisevä toiminta eikä ainoastaan oireisiin reagoiva testaus.

Maskin käyttö: Maskin käyttö (suun ja nenän peittäminen vastaavalla suojalla kuten huvilla) on pakollista julkisissa tiloissa, julkisessa liikenteessä, kaikissa yli neljän henkilön kokoontumisissa ulkona tai sisällä, kaikkissa yli 10 henkilön kokoontumisissa 100 henkilöön asti (lisänä pakollinen istumapaikka ja 2m turvaväli ) 

Kulttuuri-, urheilu- ja vapaa-ajan tapahtumissa yleisöä ei voi olla läsnä, jos maskien käyttöä ja/tai etäisyyden pitämistä ei voida noudattaa. Maskin käyttö on pakollista myös yli 20 hengen kokoontumisissa, joissa 2 metrin etäisyyttä ei voida pitää. Joillakin sektoreilla ehdot ovat vielä tiukemmat. Maskin käyttämättä jättämisestä voi saada sakkorangaistuksen.

Asukkaille on jaettu hengityssuojaimia postitse. Ulkomaisille yrityksille suojaimia on jakanut kauppakamari yhdessä postilaitoksen kanssa; etusijalla ovat yli 50 työntekijän yritykset.

 Lisätietoja:

https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html

 (ranska, luxemburg, saksa, englanti)

 

Palvelut

Hotellit ovat olleet auki koko pandemian ajan. Ravintolatiloissa liikkuessa tulee käyttää hengityssuojainta, mutta pöydissä ei sitä tarvita. Saman pöydän ääressä voi istua max. 4 asiakasta, poislukien samassa taloudessa asuvat. Juomien tarjoilu voi jatkua klo 01:en yöllä ja ravintolat voivat olla auki keskiyöhön. Baarit ja kahvilat ovat myös auki.

Kaikki yli 4 hengen ryhmäaktiviteetit on kielletty. Kuntoklubit ovat auki, mutta niiden saunat pidetään kiinni. Myös kampaamot, kauneushoitolat ovat auki, mutta vain ajanvarauksella.

Kotiin voi kutsua korkeintaan 4 vierasta (sisä/ulkotiloihin), yli 10 hengen kokoontumisissa osallistujien tulee istua turvavälin päässä toisistaan ja käyttää maskia, mikäli 2m etäisyyttä ei voida noudattaa.
 

Lisätietoja: 

https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html

(ranska, luxemburg, saksa, englanti)

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Poliisilla ja tullilla on valtuudet valvoa rajoitusten noudattamista. Terveystarkastajille on myös annettu valtuudet valvoa sääntöjen noudattamista. Maskin käyttämättä jättämisestä voi saada sakkorangaistuksen. Lisäksi henkilöitä, jotka rikkovat karanteenia, on mahdollista sakottaa (sakon suuruus 25-500 €).

Yritysten kohdalla sääntöjen noudattamatta jättäminen voi johtaa sakkoon (8000 €), toimiluvan viemiseen 3kk ajaksi ja hallituksen myöntämien avustusten katkeaminen.

​​​​​​​

Muuta huomioitavaa

Hallitus on esittänyt rajoitustoimien jatkamista vuoden 2020 loppuun saakka. Parlamentti äänestää asiasta syyskuun aikana.

Luxemburgin hallitus on vedonnut kansalaisten vastuulliseen toimintaan positiivisen kehityksen jatkamiseksi. Pandemiatilanne ei ole millään muotoa ohi ja hallitus jatkaa tiiviisti testaus- ja seurantatoimia.

Lisätietoja: 

https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2020/02-fevrier/29-coronavirus.html

(ranska, luxemburg, saksa, englanti)

 

Edustuston asiakaspalvelu

Lähin Suomen suurlähetystö sijaitsee Brysselissä.

Konsulaatti palvelee asiakkaita vain ajanvarauksella.

Kaikki tiedustelut ja kysymykset sähköpostitse [email protected]

Tiedustelujen suuren määrän vuoksi vastausaikamme ovat tavanomaista pidemmät.

Viisumia ei ole mahdollista hakea Brysselistä.

Lisätietoja:

  • https://finlandabroad.fi/web/bel/

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen.

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.