Riksdagens talman deltog i firandet av Litauens statlighet

Paula Risikko och Viktoras Pranckietis

I Litauen firas 6.juli som ”Statlighetens dag”. Man firar kröningen av kung Mindaugas till kung av Litauen  år 1253. Från denna tid anses Litauens stormaktstid ha börjat – på 1400-talet var ju landet rent av det till ytan största i Europa.

Utöver den traditionella flagghissningsceremonin vid presidentpalatset med tillhörande tal av presidenten, anordnades igen en sångfest i Vilnius i Vingis-parken. Redan under ungefär hundra år har en stor mängd körsångare samlats för att uppföra traditionell litauiska kompositioner. Även om konserten är mycket patriotisk till sin karaktär, förbjöd sovjetregimen inte firandet av händelsen.

I år var sångfesten en del av firandet av 100-årsminnet av återupprättandet av Litauens självständighet.Förutom tusentals körsångare och en ännu talrikare åhörarskara, var Litauens president, parlamentstalman, statsminister och många ministrar på plats i Vingis-parken, där de, jämte tusentals sångare från Litauen och utlandet, och en ännu större åhörarskara fick höra traditionella litauiska kompositioner i strålande solsken. Även utomlandsifrån hade anlänt, förutom sångare, också politiker. Förutom en flera tusen personer stor publik fick bl.a. Italiens president, parlamentstalmännen från Finland och Lettland och en delegation från Seimas i Polen njuta av en fin stämning och ett skönt sommarväder.Talman  Risikko träffade också sin ämbetsbroder från Litauen.

https://www.delfi.lt/video/aktualijos/tukstanciai-lietuviu-vingio-parke-jausmingai-giedojo-tautiska-giesme.d?id=78510335(Länk till en annan webbplats.)