Statsminister Katainen: Nya initiativ för att bygga Europa förväntas från Saariselkä

Statsrådets kommunikationsavdelning
Pressmeddelande 136/2013
22.3.2013

Statsminister Jyrki Katainen och Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb står värdar för ett inofficiellt högnivåmöte i Saariselkä i Enare den 22–24 mars 2013. Temat för de informella diskussionerna är Europas framtid.

- Jag väntar med tillförsikt på vilka idéer våra informella diskussioner kommer att ge upphov till med tanke på byggandet av det framtida Europa. Samtidigt som vi möter de aktuella utmaningarna inom euroområdet måste vi också se på Europas framtid i ett längre perspektiv. Med oss har vi en god representation diskussionsdeltagare från medlemsstater som anslutit sig till EU i olika skeden, Kroatien som snart kommer att ansluta sig, och ansökarlandet Turkiet, som är en viktig strategisk partner för EU, säger statsminister Katainen.

Avsikten med mötet i Saariselkä är att diskutera Europas och EU:s framtid i en informell omgivning och utan brådska. Under diskussionerna dryftas hur den ekonomiska och sociala krisen har påverkat Europa, och söks lösningar på dessa utmaningar.

I mötet deltar Estlands president Toomas Hendrik Ilves, Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Kroatiens premiärminister Zoran Milanović, Turkets vice premiärminister Ali Babacan och Irlands Europaminister Lucinda Creighton.

Ytterligare information: Pasi Rajala, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 311 eller 0400 464 393, och Anna-Kaisa Itkonen, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 050 596 5821, statsrådets kansli
 

EU