Om jultiden i Vilnius ur ambassadens synvinkel

Vilnius har, i likhet med många andra städer, mycket mer eller mindre officiellt program i december. Säsongen börjar med den traditionella julbasaren, som i år ordnades för 16. gången och som har noterats bl.a. av New York Times.  Som beskyddare har även i år fungerat statsministerns maka, fru Silvija Skvernele. Ordförande för organisationskommittén var fru Ebba Michelsson. Med de insamlade medlen finansieras åtta på förhand utvalda projekt.

Julbasar
Julbasar i Vilnius

Finlands 101. självständighetsdag firades på sedvanligt vis i Vilnius. Finlands flagga vajade utanför ambassadörsresidenset.

Finska flaggan

Också i Litauen vet många, att den riktiga Julgubben bor i finska Lappland. Därför ville barnen från dagiset  från Santariškės besöka Finlands ambassad. Här fick de äta örfilar, se en Muminfilm – och träffa Julgubben!

Barn från Santariskes dagis

Till de finländska traditionerna i Vilnius hör sedan slutet av 1990-talet även ett besök i ett eftermiddagshem för mindre bemedlade. Ambassaden har under åren på olika sätt stött verksamheten på Nendre. I år kom en osedvanligt celeber gäst på besök.

Nendre dagis
Nendre

Personalen på Finlands ambassad i Vilnius önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År 2019!