Liv i Finland - Life in Finland

Barkbröd

Utställningen exemplifierar Finland som blev självständigt år 1917, med att presentera 49 objekt från olika decennier med vardagliga, industriella och humoristiska exempel. Objekten berättar om Finlands faser och finskhet. Som teman finns det klimat, ljus, barndom, smak och strävän efter anspråkslös skönhet.

Det handlar inte bara om objekt som är tillverkade i Finland, utan även objekt som berättar om livet i Finland. Det som finländarna tycker är nödvändigt och givet, kan anses som märkvärdigt och överraskande någon annanstans i världen. Å andra sidan har vissa historiska faser, som t.ex. krig, bjudit på liknande utmaningar. Finländarna har anpassat sig till klimatet i Norden både med den vardagliga uppfinningsförmågan och den moderna innovationen.

Vilka skulle vara motsvarande objekt för dig? Vilka objekt skulle du välja från ditt liv och från din kultur vid olika tidpunkter?
 Vilket objekt skulle du välja för din årskull, för din generation, för dina föräldrar, far- och morföräldrar eller för dina barn?
 

“Life in Finland” baserar sig på “100 objekt från Finland”- utställningen, som visades runt på europeiska museer till heder av Finlands 100 års jubilerande, under åren 2017-2018. Originala utställningen finns att se på nätet:  www.100objects.fi(Länk till en annan webbplats.).

Aalto pallen