MAA-ANALYYSI: LIETTUA

Suomalaisia yrityksiä on Liettuassa arviolta noin 200. Tuonti Liettuasta: noin 591,8 miljoonaa euroa, vienti Liettuaan: noin 784,4 miljoonaa euroa. Potentiaalia kaupan lisäämiselle on. Edustusto keskittyy vuoden 2023 aikana seuraavien alojen suomalaisyritysten vienninedistämiseen: älykkäät ja ihmiskeskeiset kaupungit, terveys- ja hyvinvointisektori sekä vesihuolto- ja ympäristöteknologia. Nämä sektorit ovat osana Liettuan EU:n elpymissuunnitelmaa ja liettualaiset yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet kiinnostuksena suomalaisyrityksiä kohtaan. Liettuan osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) on 2,225 miljardia euroa. Liettua tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille erityisesti digitalisaatioon, terveydenhuollon modernisointiin ja vihreään kehitykseen liittyvissä investoinneissa ja uudistuksissa.

Suomalaisia yrityksiä on Liettuassa noin 200, ja ne työllistävät noin 10 000 liettualaista.  Tuonti Liettuasta on noin 591,8 miljoonaa euroa, vienti Liettuaa noin 784,4 miljoonaa euroa. Potentiaalia kaupan lisäämiselle on selvästi, ja rohkaisemme suomalaisyrityksiä tutustumaan toimivaan Liettuan liiketoimintaympäristöön. Suomen tuleva NATO –jäsenyys nähdään Liettuassa myös hyvin positiivisesti.  Liettuan kilpailukyky perustuu pitkälti kolmeen asiaan: koulutettu, osaava ja kielitaitoinen työvoima, kustannustehokas palkkaus sekä hyvä internet ja tutkimusinfrastruktuuri. Liettuassa on Euroopan kolmanneksi alin yritysveroprosentti, ja business-ympäristö ja työkulttuuri ovat myönteisiä yrityksille. 

Liettuan EU:n elpymis- ja palautumistukiväline luo uusia mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.  Liettuan osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) on 2,225 miljardia euroa, joka jakautuu seitsemään eri pilariin. Yrityksille Liettuan elpymissuunnitelman tärkeimmät ja taloudellisesti merkittävimmät sektorit keskittyvät digitalisaatioon, terveydenhuollon modernisointiin ja vihreää kehitystä tukeviin investointeihin ja uudistuksiin.

Perustuen tehtyihin analyyseihin ja eri tahojen tapaamisiin, edustusto keskittyy vuoden 2023 aikana seuraavien alojen suomalaisyritysten vienninedistämiseen: älykkäät ja ihmiskeskeiset kaupungit, hyvinvointi- ja terveyssektori sekä vesihuolto- ja ympäristöteknologia. Kyseiset sektorit ovat osana Liettuan EU:n elpymissuunnitelmaa ja yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet kiinnostuksena suomalaisyrityksiä kohtaan näillä sektoreilla.

Suunnitteilla on vuoden 2023 aikana suurlähettilään tai hänen sijaisensa vetämiä Team Finland-matkoja yhteistyössä FLCC:n kanssa Liettuan eri kaupunkeihin sekä suomalaisiin yrityksiin, myös yhteispohjoismaisia maakuntamatkoja. Lisäksi edustuston tarkoituksena on järjestää 2023 verkostoitumisvastaanotto, ”Friends of Finland”, johon kootaan Suomen ystäviä ja esitellään suomalaisia yrityksiä. Vuonna 2023 maakuvatyö sidotaan entistä tiiviimmin TF-toimintaan. Edustusto osallistuu suomalaisten yritysten tapahtumiin ja pyrkii edistämään esim. teema-ja sektorikohtaisesti suomalaisten yritysten toimintaa ja yhteyksiä koolle kutsuvana toimijana sekä tietoja ja kontakteja välittävänä tahona.

 

Teksti: Arja Makkonen, Suomen suurlähettiläs, Liettua