Liettua: Mahdollisuudet suomalaisyrityksille

- Suomalaisia yrityksiä on Liettuassa arviolta noin 200. Tuonti Liettuasta: noin 553 miljoonaa euroa, vienti Liettuaan: noin 563 miljoonaa euroa. Potentiaalia kaupan lisäämiselle on. - Edustusto keskittyy vuoden 2022 aikana seuraavien alojen suomalaisyritysten vienninedistämiseen: terveyssektori, ”älykäs tuotanto (smart manufacturing)” ja suomalaisen vesihuoltoteknologian (Water Management) edistäminen. Nämä sektorit ovat osana Liettuan EU:n elpymissuunnitelmaa ja liettualaiset yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet kiinnostuksena suomalaisyrityksiä kohtaan. - Liettuan osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) on 2,225 miljardia euroa. Liettua tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille erityisesti digitalisaatioon, terveydenhuollon modernisointiin ja vihreää kehitykseen liittyvissä investoinneissa ja uudistuksissa.

Suomalaisia yrityksiä on Liettuassa arviolta noin 200, jotka työllistävät noin 10 000 liettualaista.  Tuonti Liettuasta on noin 553 miljoonaa euroa, vienti Liettuaa noin 563 miljoonaa euroa. Potentiaalia kaupan lisäämiselle on selvästi, ja rohkaisemme suomalaisyrityksiä tutustumaan toimivaan Liettuan liiketoimintaympäristöön. Liettuan kilpailukyky perustuu pitkälti kolmeen asiaan: koulutettu, osaava ja kielitaitoinen työvoima, kustannustehokas palkkaus sekä hyvä internet- ja tutkimusinfrastruktuuri. Liettuassa on Euroopan kolmanneksi alin yritysveroprosentti, business-ympäristö ja työkulttuuri ovat myönteisiä yrityksille.  

Liettuan EU:n elpymis- ja palautumistukiväline luo uusia mahdollisuus myös suomalaisyrityksille.  Liettuan osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) on 2,225 miljardia euroa, joka jakautuu seitsemään eri pilariin. Yrityksille Liettuan elpymissuunnitelman tärkeimmät ja taloudellisesti suurimmat sektorit keskittyvät digitalisaatioon, terveydenhuollon modernisointiin ja vihreää kehitystä tukeviin investointeihin ja uudistuksiin.

Perustuen 2021 aikana tehtyyn analyysiin ja eri tahojen tapaamisiin, edustusto keskittyy vuoden 2022 aikana seuraavien alojen suomalaisyritysten vienninedistämiseen: terveyssektori, ”älykäs tuotanto (smart manufacturing)” ja suomalaisen vesihuoltoteknologian (Water Management) edistäminen. Kyseiset sektorit ovat osana Liettuan EU:n elpymissuunnitelmaa ja liettualaiset yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet kiinnostuksena suomalaisyrityksiä kohtaan juuri näillä sektoreilla.

Suunnitteilla on vuoden 2022 aikana suurlähettilään vetämiä Team Finland-matkoja Liettuan eri kaupunkeihin ja vapaakauppa-alueille (Free Economic Zone). Lisäksi edustuston tarkoituksena on luoda vuoden 2022 laaja-alaisempi liike-elämän Suomi-yhteistyöverkosto, ”Friends of Finland”, jota yritykset voivat hyödyntää jatkossa monin eri tavoin. Vuoden 2022 Suomi-kuvaa edistäviä tapahtumia on linkitetty yritystyöhön. Yritykset voivat vuoden 2022 osallistua mm. yhteistyössä edustuston kanssa seuraaviin tapahtumiin: Kaunas 2022 kulttuuripääkaupunki ja Scandinavia Days (energia-alan ja digitalisaatioon liittyvät yritykset), terveyssektoriin liittyvään seminaaritapahtumaan sekä kyberalan seminaariin.

Teksti: Arja Makkonen, Suomen suurlähettiläs, Liettua