Eduskunnan puhemies osallistui Liettuan valtiollisuuden päivän juhlintaan

Paula Risikko ja Viktoras Pranckietis

Liettua viettää heinäkuun 6.päivänä ”Valtiollisuuden päivää” , jolloin juhlistetaan kuningas Mindaugasin kruunaamista Liettuan kuninkaaksi vuonna 1253. Tästä Liettuan suurvalta-ajan  katsotaan alkaneen – 1400-luvullahan maa oli pinta-alaltaan jopa Euroopan suurin.

Perinteisten lipunnostoseremonoiden ja presidentin puheen lisäksi järjestettiin Vilnassa jälleen myös laulujuhlat. Noin sadan vuoden ajan joka neljäs vuosi on suuri joukko kuorolaulajia keräänntunyt esittämään liettualaisia perinteisiä sävellyksiä. Vaikka tapahtuma on kansallismielinen, ei neuvostovaltakaan kieltänyt niiden viettämistä.

Tänä vuonna laulujuhla oli osa Liettuan itsenäisyyden palauttamisen 100-vuotismuistamista. Paitsi tuhannet kuorolaulajat ja vielä suurempi kuuntelijajoukko, myös Liettuan presidentti, parlamentin puhemies, pääministeri ja monet ministerit saivat upeassa kesäsäässä nauttia hienosta tunnelmasta. Ulkomailta juhlistamaan oli myös saapunut, paitsi laulajia, myös korkea-arvoisia vieraita, mm. Italian presidentti, Suomen ja Latvian parlamenttien puhemiehet ja Puolan seimasin delegaatio sekä ministereitä. Puhemies Risikko tapasi myös virkaveljensä Liettuasta.

https://www.delfi.lt/video/aktualijos/tukstanciai-lietuviu-vingio-parke-jausmingai-giedojo-tautiska-giesme.d?id=78510335(Linkki toiselle web-sivustolle.)