Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar i Berlinkonferens om Syriens flyktingsituation 

Pressmeddelande 238/2014
27.10.2014

Utrikesminister Erkki Tuomioja deltar tisdagen den 28 oktober i en ministerkonferens i Berlin om Syriens flyktingsituation. Som konferensordförande fungerar Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier tillsammans med utvecklingsminister Gerd Müller och FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Syftet med konferensen är att visa solidaritet med Syrien och stödja flyktingarna och de länder som tar emot dem samt dryfta hur man bättre kan stödja mottagarländerna.

Syrienkrisen har föranlett den största pågående humanitära biståndsoperationen i världen. Konflikten har pågått i över tre år. Av Syriens 21 miljoner invånare är mer än hälften i behov av humanitärt bistånd och av dem är hälften barn. De interna flyktingarna som har tvingats fly från sina hem är sex miljoner till antalet, och tre miljoner har tvingats fly till grannländerna Libanon, Turkiet, Jordanien och Irak.

Finland har beviljat totalt 31 miljoner euro i humanitärt bistånd till Syrienkrisens offer. I år kommer Finlands humanitära bistånd till Syrien att överskrida 11 miljoner euro. Dessutom stödjer Finland grannländer som tar emot syriska flyktingar (främst Libanon) och Syriens återuppbyggnadsfond med utvecklingssamarbetsmedel till ett sammanlagt värde av cirka 12 miljoner i år.

För mer information: chefen för enheten för Mellanöstern och Nordafrika, Kirsikka Lehto-Asikainen tfn 0295 351 851, utrikesministerns diplomatiska rådgivare Katja Kalamäki tfn 040 590 7973, och assistent för viss tid Jukka Halkilahti vid enheten för Mellanöstern och Nordafrika, tfn 0295 350 563