Koronavirusuutiset Laosissa

Koronapandemiasta johtuvia maahantulorajoituksia on poistettu ja Laos on avautunut matkailijoille 9.5.2022 alkaen. Matkailijan tulee selvittää ajankohtainen tilanne Laosin viranomaisilta. Maahantuloon ja koronavirustilanteeseen liittyvät ohjeet ja määräykset voivat muuttua usein ja nopealla aikavälillä.

Maahantulosäännökset

Laosin ennen pandemiaa voimassa olleet maahantulosäännökset viisumivapaudesta ja viisumivelvollisuudesta on palautettu voimaan. Suomalaisten viisumivapaa saapuminen Laosiin korkeintaan 15 vuorokauden matkalle on mahdollista 9.5.2022 alkaen. 

Täysin rokotettujen tulee esittää todistus saaduista koronarokotuksista. Rokottamattomilta tai osittain rokotetuilta edellyttään todistus korkeintaan 48 tuntia ennen matkaa otetusta negativiisesta PCR- tai ATK-testituloksesta.

Matkailijan tulee selvittää ajankohtainen tilanne esimerkiksi Laosin suurlähetystöstä Tukholmassa(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Matkailijan tulee selvittää ajankohtaiset viisumia koskevat ohjeistukset kohdemaan viranomaisilta.

Jos sinulla on kysyttävää Laosin viisumeista tai oleskeluluvista

Ongelmatilanteet, kuten viisumin tai oleskeluluvan ylitys, tulee selvittää paikallisviranomaisten kanssa. Edustusto ei voi vaikuttaa paikallisviranomaisten päätöksiin tai esimerkiksi pyytää vapautusta mahdollisista viisuminylitystä koskevista sakkomaksuista. Tarvittaessa tulee harkita paikallisen asianajajan käyttöä.

Lisätietoja:

 

Liikkuminen

Laosin viranomaiset voivat edellyttää että Laosista pois matkustavan ulkomaan kansalaisen tiedot ilmoitetaan Laosin paikallisviranomaisille ennen maasta poistumista. Mikäli olet poistumassa Laosista, voit lähettää tietosi Suomen Hanoin-suurlähetystölle sähköpostitse ([email protected]).

Julkisessa liikenteessä voi olla rajoituksia matkustajamäärissä ja matkustajalta voidaan edellyttää suojamaskin käyttöä. Noudata palveluntarjoajan ohjeistusta.

Paikallisviranomaiset jäljittävät tartuntatapauksia ja tämän perusteella voivat määrätä kotikaranteeniin tai erikseen määriteltyyn paikkaan, mikäli henkilö on ollut kosketuksissa tai lähellä todettua tartuntatapausta. Edustusto ei voi vaikuttaa paikallisviranomaisten päätöksiin ja paikallisviranomaisen karanteenipäätöstä tulee noudattaa. Noudattamatta jättämisestä voi seurata ankara rikostuomio.

Lisätietoja:

Vietnamin rajaa, kauttakulkumatkustusta ja viisumeita koskevissa kysymyksissä tulee olla yhteydessä Vietnamin viranomaisiin, kuten Vietnamin suurlähetystöön Vientianessa.

Lisätietoa:

Thaimaan rajaa, kauttakulkumatkustusta ja viisumeita koskevissa kysymyksissä tulee olla yhteydessä Thaimaan viranomaisiin, kuten Thaimaan suurlähetystöön Vientianessa.

Lisätietoa:

Matkailija vastaa itse matkansa kustannuksista. Tarvittaessa pyydä apua läheisiltä tai matkakumppaneilta. Ulkoministeriö ei maksa matkailijoiden paluumatkoja kotimaahan edes kotiutustilanteessa.

 

Pankki- tai luottokortilla voi yleensä nostaa ulkomailla valuuttaa, jos joku siirtää Suomessa olevalle tilillesi rahaa. Jos tämä ei ole mahdollista, pyydä Suomessa olevaa omaistasi tai tuttavaasi siirtämään varoja ulkomaille esimerkiksi seuraavien yritysten kautta

 

​​​​​Passin uusiminen

Suomen kansalaisena voit hakea uutta passia minkä tahansa Suomen ulkomaanedustuston passinmyöntöpisteestä. Koronavirusepidemiasta johtuen eri mailla voi kuitenkin olla voimassa voimakkaita matkustusrajoituksia. Täten et välttämättä voi matkustaa lähimpään Suomen edustustoon anomaan uutta passia.

Kunkin valtion viranomaiset määräävät itse siitä, keitä henkilöitä maahan saa saapua, ja matkailijan on noudatettava näitä määräyksiä. Tarkista aina matkustuskohteesi viranomaisilta tai matkustusmääräyksistä, millaisella passilla kyseiseen maahan voi matkustaa ja mitä muita, esimerkiksi passin voimassaoloaikaan liittyviä vaatimuksia kohdevaltiolla on. Tietyt maat voivat esimerkiksi edellyttää passilta vähintään kuuden kuukauden voimassaoloaikaa.

Suomen ulkoministeriö tai suurlähetystöt eivät voi antaa ohjeita toisten maiden maahantuloon liittyvistä asioista. Ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi päättää toiseen maahan saapumisesta. Ulkoministeriö tai Suomen edustustot eivät voi kirjoittaa lupakirjeitä tai pyytää poikkeuslupaa maahan pääsyä varten.

Mikäli passisi on vanhentunut tai kadonnut, tulee sinun tarvittaessa kääntyä toisen EU-maan puoleen(Linkki toiselle web-sivustolle.) hätämatkustusasiakirjan (Emergency Travel Document/ETD) saamiseksi kotimatkaa varten. Huomioithan, että naapurivaltiot eivät välttämättä salli maahanpääsyä tilapäisellä matkustusasiakirjalla tai hätämatkustusasiakirjalla. 

On mahdollista, että et pääse matkustamaan muualle kuin Suomeen. Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen.

Matkailijan tulee selvittää myös lentoyhtiöiltä ajankohtaiset matkustusasiakirjoja koskevat vaatimukset.

Passia ei voi uusia Suomen kunniakonsulaatissa Vientianessa.

Voit hakea tavallista passia tai henkilökorttia poliisin sähköisessä asiointipalvelussa(Linkki toiselle web-sivustolle.) ulkomailta käsin tietyin edellytyksin.

Lisätietoa:

 

Terveys

Matkailijan tulee käyttää suojamaskia ja pitää etäisyyttä muihin. Suojamaskia voidaan edellyttää esimerkiksi julkisessa liikenteessä, lentoliikenteessä, toimistorakennuksissa, ostoskeskuksissa, terveyskeskuksissa ja sairaaloissa.

Paikallisviranomaiset ja palveluntarjoajat voivat edellyttää kuumemittausta.

Ota yhteys paikalliseen sairaalaan, mikäli sinulla on terveydentilaasi liittyviä kysymyksiä.

Sairastapauksessa ota yhteys vakuutusyhtiösi vahinkopäivystykseen. He antavat toimintaohjeita, ottavat yhteyttä hoitavaan lääkäriin ja järjestävät tarvittaessa kotiinkuljetuksen. Lisätietoa ulkoministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (suomeksi ja ruotsiksi).

Edustusto ei maksa hotelli-, sairaala- tai muita laskuja.

Kansainvälisten klinikoiden aukioloa voidaan poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen rajoittaa. Ranskalainen klinikka Vientianessa on tämän hetkisten tietojen mukaan auki.

Lisätietoja:

​​​​​​​​​​​​Sairaanhoidon saatavuus voi vaihdella alueittain. Normaalitilanteessa useat ulkomaalaiset hakeutuvat hoitoon Laosin naapurivaltioihin. Koronavirusepidemiasta johtuen naapurivaltioissa voi olla voimassa matkustusrajoituksia.

Koronavirustestin voi tehdä Vientianessa. Testi on maksullinen ja testin hinta voi riippua käyttötarkoituksesta:

National Centre Laboratory Epidemiology
Thadeua Road (sijainti kartalla(Linkki toiselle web-sivustolle.))
Vientiane, Laos
+856 21 350 209​​​​​​​

Lisää tietoa rokotuksista

 

Palvelut

 Palveluntarjoajat, kuten ravintolat, voivat edellyttää kuumemittausta tai suojamaskin käyttöä asiakkailtaan.

 

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

Viranomaispäätöksen noudattamatta jättämisestä esimerkiksi karanteeni- tai eristäytymistapauksissa voi seurata ankara rikostuomio. Edustusto ei voi vaikuttaa vapauttamiseesi paikallisesta tuomiovallasta.

Lisätietoja:

 

Muuta huomioitavaa

Englanninkielistä uutisointia voi seurata seuraavista palveluista:

 

Edustuston asiakaspalvelu

Hanoin suurlähetystö palvelee asiakkaita ajanvarauksella maanantaista torstaihin. Perjantaisin ei ole asiakaspalvelua. 

Ajanvaraukset ja maahantuloasioita koskevat tiedustelut sähköpostitse [email protected]i. Maahantuloasioita koskevat tiedustelut tiistaista torstaihin klo 14-16 puhelimitse +84 24 382 667 88

Hädänalaisia palvellaan konsulipalvelulain mukaisesti. Yhteydenotot sähköpostitse (konsuliasiat) [email protected] ja puhelimitse +84 24 382 667 88

 

Lisätietoja:

 

Saksan suurlähetystö Vientianessa edustaa Suomea viisumiasioissa. Saksan suurlähetystön palveluissa tai aukioloajoissa voi olla poikkeuksia.

Maissa, joissa Suomea edustaa viisumiasioissa toinen Schengen-maa viisumiedustamissopimuksen perusteella, Suomi voi yksittäistapauksessa pyytää nootilla, että Suomea edustava maa ottaisi erityisryhmään kuuluvan henkilön viisumihakemuksen käsiteltäväkseen. 

 

Lisätietoa:

​​​​​​​

Saksan suurlähetystö, Vientiane

Rue Sokpalouang 26 (Sisattanek), Vientiane, Laos

Puh. +856 21 31 21 10, +856 21 31 21 11

 

 

 

Matkustusilmoitus

 

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].  Pyydämme huomioimaan, että ilmoituksen muuttamista ja poistamista koskevien pyyntöjen käsittely on ajoittain ruuhkautunut.