Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Suomen suurlähetystö Soulissa
Suurlähetystö sijaitsee keskusta-alueella, Kyobo Buildingin 18. kerroksessa, samassa rakennuksessa kuin Etelä-Korean suurin kirjakauppa Kyobo Bookstore. Sen välittömässä läheisyydessä ovat muun muassa kaupungintalo, ulkoministeriö ja Yhdysvaltain suurlähetystö. Lähin metroasema on Gwanghwamun, violetti linja (nro 5), exit 3 ja 4.
Osoite:
Embassy of Finland (koreaksi lausuttuna "Pinland Tesakwan")
18th Floor, Kyobo Building
Jongno 1, Jongno-gu
Seoul 03154
Republic of Korea
Puh: +82-(0)2-370 103 00
Fax: +82-(0)2-723 4969
Sähköposti: [email protected]
Verkkosivut: www.finlandabroad.fi/etelakorea  
Facebook: https://www.facebook.com/FinnishEmbassySeoul
Avoinna: ma-pe 9:00-17:00
Asiakaspalvelu: ma-pe 9:00-12:00
Päivystys virka-ajan ulkopuolella: +358-9-160 55555
Aikaero Suomeen: kesäisin +6h, talvisin +7h
Business Finland, vienti- ja kauppa-asiat
Postiosoite:
Embassy of Finland
Business Finland
17th Fl. Gran Seoul Gran Seoul Tower 1
33 Jongno, Jongno-gu
Seoul 03159
Republic of Korea

Asuminen, asunnot

Soul on vuokratasoltaan maailman kalleimpia kaupunkeja. Ulkomaalaisten vuokrataso on korkeampi kuin paikallisten ja kiinteistö- ja asuntomarkkinoiden hintavaihteluiden vaikutus on vähäisempi. Asunnonetsijän kannattaa myös huomioida takuuvuokran suuruus. Lyhytaikaistenkin vuokrasopimusten yhteydessä takuuvuokra saattaa olla tuhansia euroja.

Autot

Etelä-Korean maantieverkosto on varsin hyvä ja moottoriteiden verkosto kattaa koko maan. Ongelmana on kuitenkin maan kokoon nähden tiheä autokanta, josta johtuen suuretkin tiet ovat lähes aina ruuhkaisia.
Etelä-Koreassa valmistetaan autoja joko täysin omana tuotteena tai lisenssillä. Ulkomaisten autojen huolto- ja varaosakustannukset ovat korkeammat kuin korealaisvalmisteisten autojen. Tavallinen autokorjaamo saattaa kieltäytyä esimerkiksi ulkomaisen auton öljynvaihdosta ja kehottaa sen omistajaa viemään ajoneuvonsa tyyppikorjaamoon, joka useimmiten on tavallista korjaamoa kalliimpi.

Edustustot

Korean tasavaltaan (Etelä-Korea) on akkreditoitu 163 edustustoa, joista Soulissa toimii 113 suurlähettilästä tai muuta lähetettyä edustuston päällikköä. 50 toimii muista maista, lähinnä Kiinasta ja Japanista. 23 kansainvälisellä järjestöllä on toimipiste Etelä-Koreassa.
Keväästä 2001 lähtien on ollut mahdollista akkreditoitua Soulista Korean demokraattiseen kansantasavaltaan (Pohjois-Korea). Suomen Etelä-Korean suurlähettiläs akkreditoidaan myös Pohjois-Koreaan. EU-maista vain Ranskalla ja Virolla ei tällä hetkellä ole diplomaattisuhteita Pohjois-Korean kanssa. Seitsemällä EU-maalla on edustustot Pjongjangissa, ml. Ruotsi ainoana Pohjoismaana.

Hankinnat

Elektroniikkaa on runsaasti saatavilla, mutta hinnat eivät välttämättä ole edullisempia kuin Suomessa. Maahan tullessa kannattaa ottaa huomioon eri tekniset standardit (esimerkiksi televisioissa ja puhelimissa). Eteläkorealainen verkkokauppakulttuuri (esimerkiksi verkkokauppa-alusta G-Market) on kehittynyttä ja valikoima on laaja. Myös IKEA toimii Etelä-Koreassa.

Ilmasto

Etelä-Korean ilmasto on lauhkea, manner- ja meri-ilmaston välimuoto. Etelä-Korea on neljän vuodenajan maa, joissa talvi ja kesä ovat syksyä ja kevättä pidemmät. Kuumin kuukausi on elokuu ja kylmin tammikuu. Ilmastonmuutos on kärjistänyt ja sekoittanut sääoloja Etelä-Koreassakin.
Vuosittainen sademäärä on 1000–18000 millimetriä eteläisillä alueilla ja 1100-1400mm keskellä sijaitsevilla alueilla. Yli puolet vuosittaisesta sademäärästä kirjataan kesällä. Kosteusprosentti on erityisen suuri elokuussa, jolloin se lähentelee 80 prosenttia maanlaajuisesti. Kesäkuun lopulla sadekausi alkaa erityisesti eteläisillä alueilla, joista se leviää maan pohjoisosiin. Sadekautta kestää yleensä reilun kuukauden. Pohjoisella Tyynellämerellä kirjataan tällöin tavanomaisesti useita taifuuneja, joista muutamat saattavat vaikuttaa Korean niemimaahan. Keväällä ilman täyttää ajoittain keltainen Gobin autiomaasta peräisin oleva hiekkapöly. Ilmansaasteet ovat kasvava ongelma ympäri vuoden.

Joukkoliikenne

Linja-autot, metro ja rautatieverkosto
Julkisessa liikenteessä käytetään ladattavaa T-Money korttia, jota voi käyttää Soulin, Gyeonggi-maakunnan, Incheonin, Bundangin, Daegun ja Busanin alueella. Myös korealaisella luottokortilla voi maksaa ja matkapuhelimilla, joihin on asennettu vastaava sovellus. Linja-autoliikenteessä on pikavuoroja kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin. Yleensä lippujen varaaminen etukäteen ei ole tarpeellista, mutta etenkin viikonloppuisin ja virallisina vapaapäivinä liput on syytä lunastaa etukäteen.
Suurkaupunkien metroissa ja osassa linja-autoja kuulutukset ovat sekä koreaksi että englanniksi. Soulin metroverkko on varsin kattava. Metro on luotettava ja siisti sekä reitit on merkitty selvästi. Lippuautomaatteja on kaikilla asemilla. Lipun hinta vaihtelee matkan pituudesta riippuen.
Incheonin lentokentältä pääsee Soulin keskustaan taksilla, paikallisbusseilla, erityisillä lentokenttäbusseilla tai AREX-lentokenttäjunalla.
Rautatieverkosto kattaa koko maan. Matka Soulista Busaniin kestää keväällä 2004 valmistuneella luotijunayhteydellä noin 3 tuntia. Busanista on lauttayhteys mm. Jejun saarelle. Myös muille saarille on kiinteät merireitit.
Lentoliikenne
Soulia palvelee kaksi kansainvälistä lentokenttää, Incheon ja Gimpo. Gimpolta voi pääasiassa matkustaa Etelä-Korean muihin kaupunkeihin ja mm. Jejun saarelle sekä Japaniin ja Kiinaan. Muita kansainvälisiä lentokenttiä Etelä-Koreassa ovat Daegu, Cheongju, Gimhae ja Jeju. Kotimaan liikenteen lentokenttinä toimivat mm. Yangyang, Ulsan, Muan ja Yeosu.
Taksit
Taksin voi ottaa joko lennosta kadulta tai taksipysäkiltä. Tavallisessa taksissa on perusmaksu ensimmäiseltä kahdelta kilometriltä ja sen jälkeen taksa riippuu matkasta ja vuorokaudenajasta. Kalliimpien mustien Deluxe –taksien (mobeom taeksi) perusmaksu on noin 5000 wonia ensimmäiseltä kolmelta kilometriltä. Taksinkuljettajat puhuvat yleensä huonosti englantia, mutta tukena voi käyttää puhelimitse toimivaa tulkkipalvelua.  Lähes kaikki taksit ovat varustettuja navigaattoreilla ja kuljettajalle kannattaa antaa paikannimet ja osoitteet koreankielisinä. Taksin tilaaminen on mahdollista ja tilausmaksu lisätään matkan hintaan.  Etelä-Koreassa käytetään myös matkapuhelimien sovelluksia yleisesti taksien tilaamiseen.

Juomarahat

Korealaisissa ravintoloissa ei välttämättä tuoda laskua pöytään, vaan lasku maksetaan kassalla poistuttaessa. Lasku sisältää sekä veron että palvelurahan, joten juomarahaa ei tarvitse jättää. Takseissakaan ei tarvitse jättää tippiä, mutta halutessa voi antaa kuskille vaihtorahat, jotka jäävät alle 500 woniin.

Jätehuolto

Etelä-Koreassa jätehuolto toimii hyvin ja jätteitä myös kierrätetään paljolti. Jätteet tulee eritellä siten, että normaalijäte ja ruokajäte laitetaan erikseen niille tarkoitettuihin jätepusseihin, jotka ovat maksullisia. Jätepusseja voi ostaa oman asuinalueen supermarketeista. Jokaisella kaupungilla ja alueella on omat jätepussit ja niiden hinnat vaihtelevat kaupunkien ja alueiden mukaan. Lisäksi kiinteistöillä voi olla eri käytäntöjä jätteiden lajittelussa.

Kansalliset vapaapäivät

Uudenvuodenpäivä, 1. tammikuuta
Kuukalenterin mukainen uusivuosi (seollal) helmikuussa, kuukalenterin 1-3. päivä
Itsenäisyysliikehdinnän päivä, 1. maaliskuuta
Lasten päivä, 5. toukokuuta
Buddhan syntymäpäivä huhti-toukokuussa, 4. kuukalenterin 8. päivä
Vainajien muistopäivä, 6. kesäkuuta
Vapautuksen päivä, 15. elokuuta
Elonkorjuujuhla (chuseok) syyskuussa, 8. Kuukalenterin kuukauden 15-18. päivä
Kansallinen perustamispäivä, 3. lokakuuta
Korean kielen päivä (hangeul day), 9. lokakuuta
Joulupäivä, 25. joulukuuta
Lisäksi 1.toukokuuta on useimmilla työpaikoilla vapaapäivä (Labour Day) ja pankit ovat kiinni.

Kirjallisuus

Etelä-Korea on muuttunut paljon viimeisten parin vuosikymmenen aikana. Tämän vuoksi on tärkeää lukea mahdollisimman tuoreita matkaoppaita.
Korealaisia tai Koreaa käsitteleviä romaaneja on käännetty suomeksi vain vähän - suomeksi on ilmestynyt muun muassa Helen Kimin "Pitkä sadekausi", Kyung-sook Shinin "Pidä huolta äidistä" ja Han Kangin ”Vegetaristi”.
Vesterinen-Janhunen-Huotari: Korea, Kolme ovea tiikerin valtakuntaan (2000)
Turkki, Teppo: Tiikeriportti; Korean vimma voittaa maailma (2009)
Daniel Tudor: Korea: The Impossible Country (2012)
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan olympiamatka (2018)
Scott A. Snyder: South Korea at the Crossroads (2018)

Kodinhoitoapu

Etelä-Koreassa lastenhoitoavun ja kotiapulaisen palkkaaminen on verrattain yleistä. Monet apulaisista tulevat Kaakkois-Aasiasta. Tällöin työnantaja toimii kotiapulaisen ns. sponsorina eli hankkii hänelle tarvittavat työ- ja oleskeluluvat. Kotiapulaisen tehtäviin kuuluvat yleensä taloustyöt, siivoaminen, lastenhoito ja ruoanlaitto sopimuksen mukaan.  

Koulut ja opiskelu

Soulissa on useita ulkomaalaisille tarkoitettuja yksityisiä maksullisia oppilaitoksia lastentarhoista ja esikouluista aina yliopistoihin saakka. Perheellisten kannattaa kuitenkin huomioida, että alle kouluikäisten lasten päivähoito ja esiopetus on erittäin kallista sekä kansainvälisissä että paikallisissa päiväkodeissa ja esikouluissa.
Early Childhood Learning Centre (ECLC)
http://www.eclcseoul.com/
Kids of the Nations International School
http://www.koniskorea.com/main/index.php
Franciscan Preschool and Kindergarten
http://www.ffkseoul.com/?ckattempt=1
Seoul Foreign School
http://www.seoulforeign.org/
Seoul International School
http://www.siskorea.org/
Edellä olevien englanninkielisten koulujen lisäksi Soulissa on myös saksan-, ranskan-, kiinan- ja japaninkielillä toimivat oppilaitokset. Ne noudattavat emämaidensa koulutusohjelmaa. Yhdysvaltain armeijalla on omat koulunsa ja lastentarhansa. Kansainvälisten koulujen työviikko on viisipäiväinen. Syyslukukausi alkaa syyskuun alussa, joululomaa on noin kaksi viikkoa ja koulu loppuu kesäkuun puolivälissä.
Yhteistyö suomalaisten ja eteläkorealaisten yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten välillä on lisääntynyt jatkuvasti viime vuosina. Molempien maiden hallitukset tarjoavat vuosittain stipendejä opiskeluun ja tutkimukseen, mikä nähdään tärkeänä maiden suhteiden kehityksessä.
Erityisesti teknologiassa molemmilla mailla löytyy omilta aloiltaan maailman johtavaa osaamista, joten yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia. Yhteistyötä ovat tehneet keskenään ainakin TEKES ja Korea Institute of Industrial Technology Evaluation and Planning sekä Suomen Akatemia ja National Research Foundation of Korea (NRF). VTT:llä on aktiivista tutkimusyhteistyötä eteläkorealaisten kanssa. Yliopistoilla on kattavaa keskinäistä yhteistyötä, esim. Aalto yliopiston ja Seoul School of Integrated Sciences and Technologies (aSSIST) yhteistyöohjelmasta on valmistunut jo noin 4000 eMBA-tutkinnon suorittajaa.
Muut opinnot
Soulin kaupungin Seoul Global Center tarjoaa ulkomaalaisille runsaasti erilaisia kursseja muun muassa Korean kielestä ja kulttuurista. Royal Asiatic Society (RAS) järjestää luentoja, joilla perehdytetään ulkomaalaisia korealaiseen kulttuuriin, historiaan ja tapoihin. RAS järjestää viikonloppuisin myös Koreaan perehdyttäviä matkoja. Lisää tietoa tapahtumista löytyy yhteisön kotisivuilta http://raskb.com/ Erilaiset yhdistykset, kuten American Women's Club ja Seoul International Women's Association, tarjoavat myös kursseja korealaisesta kulttuurista.

Käymälät

Julkisia käymälöitä on tarjolla hyvin ja ne ovat pääsääntöisesti maksuttomia ja siistejä.

Lapset

Korealaiset ovat lapsirakkaita ja lapset saavat esim. ravintoloissa usein erityiskohtelua. Ulkomaalaiset lapset voivat saada Etelä-Koreassa paljon huomiota.

Lemmikit

Lemmikkien maahantuontia koskevat ohjeet löytyvät Korean karanteeniviraston Animal, Plant and Fisheries Quarantine and Inspection Agency (QIA) sivuilta http://www.qia.go.kr/english/html/Animal_livestock/02AnimalLivestock_007-8.jsp
Maahantuotavilta lemmikeiltä vaaditaan raivotautirokotus, vasta-ainetesti ja mikrosiru. Etelä-Korea on hyväksynyt Eurooppalaisen lemmikkieläinpassin lemmikin terveystodistuksena 1.12.2012 lukien. Säännökset saattavat muuttua, joten ne kannattaa aina tarvittaessa tarkistaa.

Liikennekäyttäytyminen

Soulissa ja muissa Etelä-Korean suurkaupungeissa liikenne on ruuhkaista ja ruuhka on yleensä pahimmillaan kello 18-21 välillä. Varsinkin juhlapäivien aattona tai perjantai- ja sunnuntai-iltoina kannattaa varautua normaalia pidempään matkan kestoon ruuhkien takia. Etelä-Korean moottoriteillä on käytössä tietullimaksut.

Majoitus

Soulissa on paljon korkeatasoisia hotelleja. Soulin ulkopuolelta löytyy suurimmista kaupungeista kansainvälisen luokan hotelliketjuja, mutta usein varsinkin kaupunkien ulkopuolella ainut vaihtoehto on majoittua motelliin, joiden hinnat ja taso vaihtelevat.

Mitat ja painot

Mitta- ja painojärjestelmiä on maassa käytössä useita. Virallisesti käytetään kansainvälistä kymmenjärjestelmää, tosin usein myös amerikkalaisperäiset tuumat ja jalat ovat käytössä. Lämpötilan ilmoittamiseen käytetään celsiusasteita. Paikallisista mittayksiköistä yleisin on pyeong (1 pyeong = 3.3058 m2), jota käytetään huoneistojen mittayksikkönä.

Muutot

Merirahti Euroopasta Etelä-Koreaan kestää kuljetustavasta ja -reitistä riippuen kuudesta kahdeksaan viikkoa. Lentorahti tulee viikossa ja tullataan seuraavan viikon aikana. Tuontilupaan tarvitaan Bill of Lading, joka sisältää pakkauslistan, laivan nimen ja saapumispäivän. Tavaroiden toimitusaika satamasta kotiin on noin 10­ - 14 päivää. Maan suurin satamakaupunki on etelärannikolla sijaitseva Busan. Tavarakuljetukset tulevat yleensä Busaniin tai Incheoniin, joka on Soulin satamakaupunki. Jos kontti kulkee meritse kesällä, ei mukaan tule pakata kuumuudessa pilaantuvia tavaroita.

Pankit

Valtakunnallisia liikepankkeja ovat muun muassa Woori Bank, KEB Hana Bank ja Citibank Korea Inc. Pankkitilin avaaminen on usein vaivatonta ja suurimmissa pankeissa on tarjolla englanninkielistä palvelua. Pankkiautomaatteja on runsaasti, mutta on hyvä huomata, ettei suomalaisella luottokortilla ole mahdollista nostaa rahaa kaikista korealaisista pankkiautomaateista. Rahan nostaminen onnistuu yleensä ainakin KEB Hana Bankin ja Citibankin pankkiautomaateista. Muuten luottokortilla maksaminen on Etelä-Koreassa yleistä ja pienetkin ostokset voi maksaa luottokortilla.

Parturi-kampaamot

Parturi-kampaamoja on runsaasti. Hintataso on edullinen Suomeen verrattuna. Etelä-Koreassa parturi-kampaamot ovat auki myös sunnuntaisin. Soulissa muun muassa Myeongdongin ja Gangnamin alueen suurimmissa parturi-kampaamoissa on saatavilla palveluja englanniksi.  Aika kannattaa varata etukäteen ja pyytää englanninkielistä palvelua tarvittaessa.  

Posti

Kirje lentopostitse Suomeen viipyy matkalla yleensä noin reilun viikon. Yli kilon painoiset postipaketit viipyvät matkalla huomattavasti kauemmin.

Puhelimet

Etelä-Koreassa on koko maan kattava 4G-verkko. Matkapuhelimen ja liittymän hankkiminen on Etelä-Koreassa helppoa. Suurimpia matkapuhelinoperaattoreita ovat SK Telecom, KT ja LGU+. On kuitenkin hyvä huomioida, että usein tekstiviestien lähettäminen ja vastaanottaminen eivät onnistu korealaisen ja suomalaisen operaattorien välillä. Matkalle lähdettäessä on hyvä tiedustella asiaa operaattorilta Suomessa.
Internetin käyttö on Etelä-Koreassa erittäin yleistä. Suurkaupungeissa on ilmaisia WiFi-yhteyksiä runsaasti ja verkot ovat nopeita. Myös oman laajakaistayhteyden avaaminen asuntoon on helppoa.
Etelä-Korean maakoodi on 82. Suuntanumerot suurimpiin kaupunkeihin ovat: Soul 2, Busan 51, Daegu 53, Gwangju 62, Incheon 336.

Pukeutuminen

Koreassa on neljä vuodenaikaa. Suomalaiselle lämmin kesäilma alkaa jo huhtikuussa ja jatkuu lokakuulle asti. Keskikesällä sadekauden aikana (kesä-, heinä- ja elokuu) ilma on kuumaa ja kosteaa. Talvella joulu-helmikuussa lämpötila saattaa laskea -10 asteeseen. Tämä edellyttää vaatevarastoa talvitakista ja -saappaista ohuisiin puolitrooppisessa ilmastossa tarvittaviin kesävaatteisiin. Kesäisin sisätiloissa on usein viileää ilmastoinnin johdosta.
Vaate- ja kenkäkauppojen valikoima on suuri, tavaratalojen luksusosastoista katumyyjiin ja aina kansainvälisiin vaateketjuihin. Länsimaisten kokojen löytäminen voi toisinaan olla vaikeaa.

Ravinto

Korealainen keittiö on monipuolinen. Korealaiselle keittiölle ominaista on runsas mausteiden käyttö. Chilitahnan ohella suosikkeja ovat varsinkin valkosipuli, inkivääri ja puna- ja maustepippuri. Korealaisen jokapäiväiseen perusateriaan kuuluu kulhollinen valkoista riisiä, lihaa tai kalaa ja kimchiä - tulista, hapatettua kaalia ja keittoa. Aterialla syödään eri vuodenaikoina saatavilla olevia vihanneksia.
Perinteisesti jokaisessa kaupunginosassa on oma pieni tori, josta voi ostaa muun muassa kalaa, mereneläviä, hedelmiä ja vihanneksia. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä on saatavilla ympäri vuoden. Tarjonta on sesongin mukaan ja hinnat voivat vaihdella suuresti. Erityisesti suuremmissa kaupungeissa on myös useita tavarataloja sekä isoja kauppakeskuksia, joista on saatavilla elintarvikkeita ja muuta käyttötavaraa. Tunnetuimpia suuria markettiketjuja ovat Lottemart, E-mart, HomePlus ja Costco.
Soulissa ja muissa Etelä-Korean miljoonakaupungeissa on nykyään saatavilla melko hyvin miltei kaikkia länsimaisia ruokatarvikkeita, tosin usein melko kalliiseen hintaan. Kansainvälisten ja paikallisten ketjujen kahviloita on kaupungeissa runsaasti.

Rekisteröity parisuhde

Samaa sukupuolta olevien puolisoiden asemaa ei tunnusteta.

Sosiaaliturva

Yrityskohtainen sosiaaliturva on kehittynyt nopeasti viime vuosina, mutta se on pääasiassa sidoksissa työpaikkaan. Perhe kantaa edelleen päävastuun omien jäsentensä huolenpidosta; julkisen vallan vastuu sairaiden, vammaisten ja vanhusten hoidosta on melko vähäinen. Suomen ja Etelä-Korean välillä on sosiaaliturvasopimus, joka koskee eläkkeitä ja työttömyysvakuutusta.

Suomi-kuva

Etelä-Korean ja Suomen kiinnostus toistensa kulttuureja kohtaan on lisääntynyt, mikä näkyy mm. opiskelijavaihdon kasvuna. Etelä-Koreassa arvostetaan suomalaisen arkkitehtuurin ja designin korkeaa laatua, samoin kuin klassisen musiikin osaamista ja koulutusta. Puhdas luonto, koulutusjärjestelmän huipputulokset, tasa-arvo ja esimerkiksi korruption vähäisyys selittävät osaltaan Suomen erinomaista mainetta Koreassa. Yksittäisenä esimerkkinä voidaan nostaa esille xylitolin Korean valloitus, jota myönteinen Suomi-brändi on edesauttanut. Lisäksi mielenkiinto Suomen innovaatiotoimintaa ja start-up-yrityksiä kohtaan on Etelä-Koreassa huomattavaa.

Sähkövirta

Sähköpistokkeet ovat lähes poikkeuksetta samanlaisia kuin Suomessa. Sähkön jännite Etelä-Koreassa on 220V ja taajuus 60Hz (Suomessa 50Hz). Suomesta ostetut laturit ja muut elektroniset laitteet toimivat pääsääntöisesti, toki on hyvä tarkistaa jännite ja taajuus muuntajasta.

Terveydenhuolto

Etelä-Koreassa on paljon sairaaloita ja suurin osa täyttää länsimaiselle sairaalalle asetetut vaatimukset. Erikoislääkärit kansainvälisillä klinikoilla puhuvat yleensä englantia. Etelä-Koreassa käytetään paljon myös perinteisiä vaihtoehtoisia sairaanhoitotapoja, kuten akupunktiota. Pitkäaikaissairauksien hoitoon kannattaa ehdottomasti varata Suomesta hyväksi havaitut lääkkeet. Suositeltavaa olisi ottaa mukaan toimiva kotiapteekki.  Apteekkeja Etelä-Koreassa on paljon, mutta käyttöohjeet ja selosteet ovat usein pelkästään koreaksi.
Parasta tautien ennaltaehkäisyä on huolehtiminen omasta puhtaudesta, juomavedestään sekä ruokatarvikkeiden säilytyksestä ja käsittelystä. Ruokapaikkaa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota hygieniaan. Vesijohtovettä on turvallista juoda, mutta suurin osa niin paikallisista kuin ulkomaalaisista juo mieluummin suodatettua/puhdistettua vettä.
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas  
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/  
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Tuonti- ja vientirajoitukset

Tuonti- ja vientirajoitukset ovat tavanomaisia. Rajoituksia on lähinnä tuotteista, jotka mahdollisesti voivat aiheuttaa uhan yleiselle turvallisuudelle.
Täsmällisempää tietoa varten, on hyvä tutustua Etelä-Korean tulliviranomaisten säännöksiin.
- Etelä-Korean tulli ( http://english.customs.go.kr/)

Turvallisuus

Etelä-Korea on turvallinen matkailumaa normaalia varovaisuutta noudattavalle ja mukana kuljetettavasta omaisuudestaan huolta pitävälle matkailijalle. Etelä-Koreaa koskevaa matkustustiedotetta päivitetään, mikäli turvallisuustilanne merkittävästi muuttuu. Matkustustiedote löytyy mm. suurlähetystön ja ulkoministeriön internetsivuilta www.finlandabroad.fi/etelakorea tai www.um.fi Matkustaminen - Matkustustiedotteet – Lue matkustustiedotteita.

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on vapaata kaikkialla, paitsi lentokentillä ja sotilaallisesti tärkeillä alueilla. Valokuvauskiellosta ilmoitetaan selvästi englanniksi. Joillakin turistinähtävyyspaikoilla kamera otetaan säilöön tutustumisen ajaksi.

Valuutta

Etelä-Korean valuutta on won (KRW).

Vapaa-aika

Nähtävyydet ja retket
Suosituimpia matkakohteita Etelä-Koreassa ovat Soul, itärannikko, Seorak-vuoristo, Gyeongju, Busanin alue ja Jejun saari. Matka Panmunjomiin, Koreoiden väliselle raja-alueelle, on yksi suosituimmista Soulin lähistön matkoista. Soulin eteläpuolella sijaitsevassa Folk Village-ulkoilmamuseossa voi tutustua maan historiaan ja perinnekulttuuriin. Unescon maailmanperintökohteina Etelä-Koreassa ovat mm. Changdokkung-palatsi Soulissa ja Hwasongin linnoitus Suwonissa.  
Liikuntamahdollisuudet
Liikuntaa ja ulkoilua voi Etelä-Koreassa harrastaa helposti. Soulissa Han-joen rannoille on rakennettu ulkoilukenttiä, pyöräilyreittejä, lasten leikkipuistoja ja uima-altaita. Perinteisesti korealaiset käyvät viikonloppuisin ja vapaa-aikana patikoimassa vuorilla. Siihen on hyvät mahdollisuudet kaikkialla maassa, myös Soulissa. Kuntosaleja ja ohjattua liikuntaa on hyvin tarjolla.
Luistelu on mahdollista joulun molemmin puolin, jos vain on pakkasta. Soulissa mm. Seoul Plazalla ja Riverside Parkissa on jäädytetty ulkokenttä, samoin Hyatt-hotellilla. Lotte World'in ostoskeskuksessa on sisähalli ja paikan päältä voi vuokrata luistimia. Lasketteluun on talviaikana erinomaiset mahdollisuudet. Soulin lähelläkin on laskettelurinteitä, ja noin 3-4 tunnin ajomatkan päässä Soulista, Yongpjongin hiihtokeskuksessa voi harrastaa myös murtomaahiihtoa.

Muuta

Tapakulttuuri

Korealaiseen tapakulttuuriin ovat lyöneet leimansa buddhalaisuus sekä varsinkin konfutselaisuus, joka määrittää hyvin tarkkaan yksilöiden suhteet toisiinsa. Korealaisille on tärkeää heti tavattaessa asemoida itsensä suhteessa toiseen. Siksi käyntikorttien vaihto ensimmäistä kertaa tavatessa on tärkeää: kukin määrittelee oman roolinsa sosiaalisessa tilanteessa ja valitsee sen mukaan muun muassa sanaston ja sanamuodot, joita käyttää keskustellessaan muiden läsnäolijoiden kanssa. Kohteliaisuus ja hyvät tavat ystäviä, sukulaisia ja kollegoja kohtaan ovat tärkeimmät ja näkyvimmät käyttäytymisen piirteet. Sisukas eteenpäinmeno ja kasvojen säilyttäminen kuvaavat pähkinänkuoressa korealaista arkipäivää.
Perinteisesti korealaiset tervehtivät toisiaan kumartamalla, mutta nykyään kättely on hyvin yleistynyt ja länsimaisia tervehditäänkin yleensä kättelemällä. Korealaiseen kotiin mentäessä kengät otetaan pois eteisessä ja kyläillessä on kohteliasta viedä isäntäperheelle tuliaisina jotain.

Hyvä tietää