Utrikesminister Soini besöker Japan och Sydkorea

Den 20–27 februari gör utrikesminister Timo Soini en resa till Tokyo, Seoul och vinter-OS i Pyeongchang.

I Tokyo träffar minister Timo Soini Japans utrikesminister Taro Kono. Utrikesministrarna ska diskutera ländernas bilaterala relation utifrån det strategiska partnerskapet från 2016. Nästa år är det hundra år sedan Japan och Finland upprättade diplomatiska relationer. Utrikesministrarna ska också diskutera relationen mellan EU och Japan, Ryssland, läget på Koreahalvön och ett närmare samarbete kring multilaterala frågor.

Under sitt besök träffar utrikesminister Soini också företrädare för en grupp Finlandsvänner i det japanska parlamentet och håller ett tal under ett evenemang som ordnas av Japan National Press Club. Alla Japans riksomfattande och lokala medier finns representerade i pressklubben. I sitt tal kommer minister Soini att framhålla vikten av det regelbaserade internationella systemet.

Från Tokyo reser minister Soini vidare till Seoul där han träffar Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha. Ministrarna ska bland annat diskutera Finlands och Sydkoreas bilaterala relation och läget på Koreahalvön. Det är första gången utrikesministrarna möts och avsikten är att stärka Finlands relation till Sydkorea.

På utrikesminister Soinis program finns också ett besök i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, ett besök i det sydkoreanska parlamentet och möten med olika experter kring situationen på Koreahalvön. Utrikesminister Soini kommer också att besöka de XXIII olympiska vinterspelen i Pyeongchang i Sydkorea.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesminister Soinis specialmedarbetare, tfn +358 46 923 4581

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].