Suomi vahvasti mukana Nairobin Innovaatioviikossa 2018

Neljättä kertaa järjestetty Nairobin innovaatioviikko on yksi Afrikan merkittävimmistä innovaatiotapahtumista. Suomi oli jälleen mukana tapahtuman strategisena kumppanina. Suomalaista osaamista edusti yli 70 hengen valtuuskunta, sisältäen toimijoita yritysmaailmasta, julkiselta sektorilta, yliopistoilta sekä kehityskumppaneita.

Kenia on tunnette vilkkaasta innovaatio- ja startup –kulttuuristaan sekä yhdestä Afrikan kehittyneimmistä ICT-aloista. Kenialaiset muun muassa hyppäsivät M-Pesa mobiilimaksujärjestelmään suoraan käteistaloudesta. Sektorin haasteita ratkottiin ja uusia kumppanuuksia luotiin Nairobin innovaatioviikolla 2018.

Suomi oli jälleen strategisena  kumppanina tapahtumassa joka toi yhteen hallituksen, yksityissektorin, kehityskumppanit ja tuhansia osallistujia etsimään innovatiivisia ratkaisuja paikallisiin ja maailmanlaajuisiin haasteisiin.

Edustuston päällikön sijainen Ramses Malaty keskusteli innovaatioviikosta useaan otteeseen Kenian pääkanavien suorissa lähetyksissä

Edustusto oli mukana järjestämässä useita sivutapahtumia, kuten Suomi kauppakumppanina –seminaaria, ruokaturvallisuusseminaaria Luonnonvarakeskuksen kanssa, sekä vuoden 2018 ensimmäistä ”Koodibussi” –koodaustyöpajaa.

Suomi ja Kenian yksityissektorin liitto allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan

Innovaatioviikko lähti käyntiin maanantaina 5. maaliskuuta yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoituksella edustuston keskeisen yhteistyökumppanin, Kenian yksityissektorin liiton (KEPSA) kanssa. Sopimuksen allekirjoittivat Nairobissa suurlähettiläs Tarja Fernández ja KEPSA:n toimitusjohtaja Carole Kariuki.

Suurlähettiläs Tarja Fernández ja KEPSA:n toimitusjohtaja Carole Kariuki allekirjoitustilaisuudessa.

Yhteisymmärryspöytäkirja vahvistaa Suomen ja KEPSA:n pitkään jatkunutta yhteistyötä Kenian yksityssektorin edistämiseksi, sekä Kenian ja Suomen välisten kauppasuhteiden vahvistamiseksi.

Kaupan kehittäminen ja alueellinen kaupallinen integraatio ovat keskeinen osa Suomen kokonaisvaltaista lähestymistapaa kehitykseen. Tukemalla kaupan edistämistä on mahdollista edistää talouskasvua ja työllisyyttä, sekä vähentää köyhyyttä ja tukea kestävän kehityksen tavoitteita.

Suomalaisille yhteistyökumppaneille kysyntää Keniassa

Kenian talous ja markkinat kasvavat nopeasti, ja Suomen 70 henkilön valtuuskunnan keskiössä olivat innovaatiot, modernit ratkaisut sekä uudet yksityissektorin, yliopistojen ja muiden toimijoiden kumppanuudet.

Tilaisuudessa etsittiin suomalaisia ratkaisuja ja yhteistyömahdollisuuksia

Suomi kauppakumppanina –seminaarin järjestivät suurlähetystö, Finnpartnership, ja Kenian yksityissektorin allianssi (KEPSA).

Kenialaisia yrityksiä kiinnosti kaupallinen yhteistyö suomalaisyritysten ja – yliopistojen kanssa, etenkin maa- ja metsätalouden sekä uusiutuvan energian aloilla. Tilaisuus poiki lukuisia uusia kaupallisia kumppanuusaloitteita, joista tällä hetkellä neuvotellaan.

Itä-Afrikan ruokaturvallisuutta kehittämässä

Suurlähettiläs Tarja Fernández avasi ruokaturvallisuustapahtuman

Luonnonvarakeskus (LUKE) yhteistyössä Suomen suurlähetystön kanssa järjestivät koko päivän tapahtuman, jossa keskityttiin kehittämään Itä-Afrikan ruokaturvallisuutta jaetun arvon mallin kautta tuomalla yhteen tutkimusmaailman, yksityisen ja julkisen sektorin sekä kansainvälisten ja kansallisten järjestöjen edustajia.

Itä-Afrikan ruokaturvallisuuden haasteina ovat etenkin katkeileva kylmäketju ja homeesta syntyvät alfatoksiinit. Sektorin haasteet tarjoavat myös liiketoimintamahdollisuuksia. Ratkaisu-painotteisen tapahtuman keskiössä oli työpaja, jossa ryhmät kehittelivät ruokaturvallisuutta edistävää liikesuunnitelmaa, jonka esittelivät yleisölle ja tuomaripaneelille.

Ryhmätyöskentelyyn perustunut seminaari poiki innovatiivisia ratkaisuja.

Koodibussi palasi Keniaan

Saharan eteläpuoleisen Afrikan Suomen suurlähetystöjen yhteinen Suomi 100 -hanke koodibussi (CodeBus Africa) saapui Keniaan ensimmäistä kertaa vuoden 2017 innovaatioviikon alla. Hanke perustui työpajoihin joissa tytöt ja pojat oppivat koodaamisen alkeet päivässä musiikkiin perustuvalla ohjelmistolla.

Suurlähetystö ja paikallinen yhteistyökumppani, Kiberan slummissa toimiva ICT-koulutusjärjestö Tunapanda Institute, ovat jatkaneet konseptin edelleenkehitystä, ja lanseerasimme koodibussin uudelleen innovaatioviikon sivutapahtumana.

Pääosa nuorista koodausopiskelijoista oli tyttöjä. Kuva: Outi Puukko, Aalto-yliopisto

Nairobin yliopiston tiloissa järjestettyyn tapahtumaan osallistui yli 50 nuorta. Hankkeen tavoitteena on edistää etenkin tyttöjen kiinnostusta teknologiaan, missä tämänvuotinen tapahtuma onnistui hienosti, sillä yli kolme neljäsosaa osallistujista oli tyttöjä.

Suomi mukana monipuolisesti viikon ohjelmassa

Innovaatioviikolla oli lisäksi useita muita suomalaisten toimijoiden järjestämiä sivutapahtumia.

Demos Helsinki ja Suomen suurlähetystö järjestivät ”Carbon Leapgroffing” -työpajan, jossa keskityttiin löytämään yksityissektorille uusia ympäristökestäviä ratkaisuja. Interaktiivisen seminaarin keskiössä oli kuinka kehittyvät taloudet voivat toimia esimerkkinä teollistuneille maille matalapäästöisen tulevaisuuden luojina.

Demos Helsingin -tapahtuma. Kuva: Demos Helsinki

Lunette järjesti yhteistyössä Suomen suurlähetystön ja Path-järjestön kanssa nuorisoyrittäjyyteen keskittyvän työpajan Nairobin yliopiston tiloissa. Lunette piti lisäksi naistenpäiväteemaisen ”Women’s Power Hour” –esityksen Nairobin yliopiston esittelytiloissa.

Innovaatioviikon perjantaina oli luvassa startup-päivä, jossa kenialaiset startup-yritykset esittelivät liikesuunnitelmiaan asiantuntijapaneelille.  Myös suomalaiset edustajat osallistuivat tapahtumaan, sekä tuomareina että puhujina. Tuomarit valitsivat 15 lupaavinta startuppia, jotka pääsevät jatkokehittelemään ideoitaan sijoittajien ja yrityshautomoiden kanssa.

Konseptille on kysyntää: nuorisotyöttömyys on vakava ongelma Keniassa, ja kahdeksan kymmenestä maahan syntyvästä työpaikasta on pienyritysten luomia. Pienyritykset tarvitsevat kuitenkin usein tukea konseptinsa kehittämisessä ja ylöspäin skaalaamisessa.

Edustusto esitteli Suomi-kioskilla suomalaisia sosiaalisia innovaatioita kuten äitiyspakkausta

Nairobin innovaatioviikko on osoittautunut hyödylliseksi tapahtumaksi, johon Suomi tulee jatkossakin osallistumaan. Suomen järjestämät tapahtumat vetivät satoja osallistujia, ja Suomi kauppakumppanina- ja ruokaturvallisuustapahtumiin osallistui molempiin yli 100 henkeä. Suomen kiinnostusta ja kunnioitusta herättänyt valtuuskunta osoitti jälleen sitoutumisen ja aloitteellisuuden tärkeyden kasvavilla markkinoilla.  Suomi on profiloitunut Kenian ja Itä-Afrikan  startup-  ja innovaatiokulttuurin  vahvaksi kannattajaksi ja  innovaatioiden edelläkävijämaaksi. Innovaatioviikkojen aikana syntyneet kumppanuusavaukset toimivat ovenavaajina myös muille suomalaisille toimijoille Itä-Afrikassa.