Raportti harjoittelusta

Suoritin kolme kuukautta kestävän korkeakouluharjoitteluni Suomen suurlähetystössä Nairobissa. Hain harjoittelupaikkaa suurlähetystössä siksi, että minua kiinnostavat erityisesti Suomen ja Afrikan valtioiden väliset kansainväliset suhteet sekä Afrikan mantereen tulevaisuus kehityksen ja integraation näkökulmasta.

Tyttö ja vehreä kaupunkimaisema
Taina Ajomaa suoritti kolmen kuukauden harjoittelun Suomen suurlähetystössä Nairobissa. "Koen, että Nairobissa ja Suomen edustustossa viettämäni aika on ollut minulle erittäin tärkeää ja arvokasta aikaa monin eri tavoin."

Opiskelen oikeustiedettä Helsingin Yliopistossa ja erikoistun opinnoissani pakolaisoikeuteen ja ulkomaalaisoikeuteen, joten Afrikan suurin Suomen edustusto on ollut täydellinen valinta harjoittelupaikaksi myös opintojeni puolesta.

Työtehtäväni edustustossa ovat olleet hyvin monipuolisia. Olen päässyt tutustumaan kattavasti lähes kaikkiin edustuston tehtäviin, poliittisen osaston tehtävistä lähtien viisumiasioihin asti. Yksi harjoittelijan päätehtävistä on sosiaalisen median päivittäminen ja vaikka koen, että viestintä ei kuulu vahvuuksiini, selviydyin tehtävästä lopulta mielestäni varsin hyvin. Sosiaalisen median päivittäminen pakotti minut pois omalta mukavuusalueeltani ja pääsin tutkimaan näin myös luovia taitojani viestinnän parissa. Tämän kokemuksen jälkeen viestinnän parissa työskentely on minulle mieluisampaa ja luontevampaa kuin aikaisemmin.

Harjoittelun mieleenpainuvin asia oli kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppa ministerin vierailu Nairobiin. Tehtäviini kuului ministerin vierailun valmistelu ja koordinointi sekä itse vierailussa avustaminen. Pääsin myös osallistumaan konkreettisesti ministerin tapaamisiin ja näkemään eturivistä Suomen ulkosuhteiden hoitamista in action. YK:n väestörahaston ICPD25-juhlakokoukseen osallistuminen sekä kenttämatka UN Womenin ja Suomen tukemaan seksuaalisen väkivallan uhrien toipumiskeskukseen Nairobissa ovat olleet uniikkeja ja unohtumattomia kokemuksia, joihin sain osallistua ministerin vierailun yhteydessä.

Muihin työtehtäviini kuului esimerkiksi YK:n ja EU-delegaation kokousten seuranta ja raportointi, kokouspöytäkirjojen laatiminen, erilaisiin tapahtumiin osallistuminen ja viisumitiimin avustaminen. Erityisenä työtehtävänäni oli myös Afrikan sarven alueella tapahtuvan muuttoliikkeen seuraaminen ja siitä raportointi, joka oli kieltämättä haastavaa mutta erityisen mieluisaa minulle, sillä aihe liittyy keskeisesti opintoihini ja kiinnostuksenkohteisiini. Koen, että olen päässyt harjoittelussa kehittämään niitä taitoja, joista olen aiemmin ollut epävarma ja joita en ole laskenut omiksi vahvuuksiksi.

Harjoitteluun lisämaustetta on tuonut myös Nairobin kauniissa, mutta kaoottisessa kaupungissa asuminen. Nairobi on kasvava suurkaupunki ja Itä-Afrikan dynaaminen keskus. Kaupungissa riittää koettavaa ja nähtävää vaikka millä mitalla. Nairobista löytyy paljon tekemistä tanssitunneista vapaaehtoistyöhön ja kolme kuukautta tässä kaupungissa onkin hurahtanut kuin siivillä. Olen päässyt vapaa-ajallani tutustumaan myös Kenian lumoavan kauniiseen luontoon ja maaseutuun. Kenialainen kulttuuri ja yhteiskunta eroavat paljon suomalaisesta ja ihmisten avoimuus ja ystävällisyys täällä ovat yllättäneet minut positiivisesti. 

Koen, että Nairobissa ja Suomen edustustossa viettämäni aika on ollut minulle erittäin tärkeää ja arvokasta aikaa monin eri tavoin. Olen päässyt kehittämään ja oppimaan monia eri taitoja ja olen saanut toivottua itsevarmuutta osaamiseni rinnalle. Olen myös oppinut suhtautumaan paremmin odottamattomiin tilanteisiin ja olen löytänyt itsestäni uudenlaista joustavuutta ja avoimuutta kuin aikaisemmin. Jokapäiväisen eriarvoisuuden ja vaikeidenkin asioiden havainnointi tässä ympäristössä on vahvistanut minulle, että valitsemani opinnot ja tavoitteet ovat minulle oikeita. Odotan innolla paluuta näihin maisemiin myös tulevaisuudessa.