Evaluointiraportti: Kenian vesiohjelman loppuevaluointi

Evaluointi arvioi Suomen, Ruotsin ja Kenian yhteisrahoittaman vesialan ohjelman vaikutuksia Keniassa muutama vuosi sen päättymisen jälkeen. Ohjelma toteutettiin vuosina 2014-2021 kuudessa Kenian maakunnassa, kun Keniassa toteutettiin hallinnon alueellistamista. Ohjelman tavoitteena oli lisätä puhtaan veden saatavuutta sekä parantaa sanitaatiota ja vesivarojen hallintaa Kenian maaseutualueilla.

Suomi on tukenut vesipalveluiden kehittämistä Keniassa 1980-luvulta alkaen. Evaluoinnin kohteena olevan Suomen, Ruotsin ja Kenian yhteisesti rahoittaman vesiohjelman päättyminen merkitsi samalla Suomen kahdenvälisen kehitysyhteistyön päättymistä Kenian vesisektorilla. Ohjelma tuki Kenian alueellistamispolitiikkaa hajauttamalla vesi- ja sanitaatiohallintoa ja -palveluja maakuntatasolle Kenian vuoden 2010 perustuslain mukaisesti, ja lisäsi puhtaan veden saatavuutta maaseutualueilla.

Kenia on noussut alemman keskitulotason maaksi, ja jatkossa Suomi painottaa yhteistyössä Kenian kanssa entistä enemmän kaupallis-taloudellisia suhteita. Yhteistyötä Kenian kanssa jatketaan kuitenkin edelleen etenkin muun kuin perinteisen kehitysyhteistyön keinoin (yksityisen sektorin instrumentit, korkeakoulujen ja instituutioiden välinen yhteistyö, tuki kansalaisjärjestöille jne.). Evaluointiraportti sisältää suosituksia myös mahdolliselle kehitysyhteistyövaroin tuettavalle yksityisen sektorin yhteistyölle ulkoministeriön investointituki kehittyville maille- rahoitusinstrumentin kautta (Public Sector Investment Facility, PIF).

Julkaisu

Raportti: Ex-Post Evaluation of Support to Equitable Access to Quality Water, Basic Sanitation and Enhanced Water Resources Management in Kenya (PDF; 107 sivua; 1,1 KB)